Otillgänglig bergsplatå skyddar djuren (Otjiwarongo-Waterberg-Okahandja, Namibia, 9-10/9, 2012)

Efter en dryg vecka i vildmarken i Nye Nye var det dags att sakta anpassa sig till civilisationen igen. Första anhalten var staden Otjiwarongo och ett trevligt litet B&B som heter Bush Pillow (www.bushpillow.com) och har en lummig gård med en liten pool. Ett juste dubbelrum kostar 620 namibiska dollar vilket är knappt 500 kronor. Efter en härlig frukost satte vi kurs mot nationalparken Waterberg som ligger drygt 6 mil sydost om Otjiwarongo.

Den relativt ovanliga roanantilopen har en fristad i Waterberg.

Med sina knappa 100 000 hektar är Waterberg en av de mindre parkerna i Namibia. Hela parken ligger på ett platåberg som sticker ett par hundra meter rakt upp från den omkringliggande marken och parken är alltså ett helt eget (och väl skyddat) ekosystem där de flesta namibiska djur förutom elefanter, lejon och zebror finns. Här finns bland annat en av de största populationerna av de ovanliga sabelantiloperna samt roan.

Den koloniala matsalen i Waterberg.

Waterberg ligger bara några timmars körning från Windhoek och är en perfekt början för den som vill ”känna på” vildmarken innan man drar vidare till de större parkerna, som till exempel välkända Etosha. Mitt tips är att du hoppar över de många lodger som finns runt Waterberg och bor i parkförvaltningens egna lilla by. Här finns både camping och små hus med ett par rum i varje. Det är inga märkvärdiga rum, men allt finns och ett dubbelrum med frukost kostar 900 namibiska dollar. Man får inte köra själv i parken och en fyra timmars utflykt i någon av parkens fyrhjulsdrivna fordon kostar 450 namibiska dollar per person. I anslutning till rummen finns också en pool som mest används som vattenhål för traktens babianer samt en legendarisk restaurang som inretts i ett hus som byggdes som tysk polisstation för drygt 100 år sedan. Byggnaden är så gott som orörd och en pärla för den som är intresserad av koloniala byggnader. Här serveras utmärkt mat till lika utmärkta priser.

Kronan på verket i Waterberg är personalen i campen och i parken. Jag tror aldrig jag varit i en statlig afrikansk park med så bra medarbetare! Trevliga, kunniga och otroligt hjälpsamma.

I Waterberg hörde jag också för första gången talas om den polska cyklisten Nowaka. I början av 30-talet cyklade han hela vägen från Europa genom centrala Afrika och hem igen! Det tog ungefär sex år och måste betraktas som en tämligen otrolig bedrift. Mer om denna cykeltur går att läsa på (www.afrykanowaka.pl) eller (www.kazimierznowak.pl).

Med denna historia i bakhuvudet vred i på startnyckeln i bilen och förflyttade oss vidare mot Windhoek. På vägen svängde vi av en slump in till Okahandja Country Hotel (www.okahandjalodge.com) som är ett utmärkt lunchstopp på vägen till Windhoek.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bed&Breakfast, Djur och natur, Lodge, Namibia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *