De 10 hetaste resmålen 2016 – Nummer 5: Kotor, Montenegro

Nummer fem på min lista över de hetaste resmålen 2016 är Kotor i Montenegro.

Kotor ligger vackert.

Kotor är helt omgivet av berg.

Den lilla medeltidsstaden Kotor (www.tokotor.me) är en av de bäst välbevarade vid adriatiska havet och det är ingen slump att den är med på Unescos världsarvslista. Staden ligger på norra delen av Montenegros korta kustremsa mot havet och i ena änden av en fjordliknande, mycket märkligt formad bukt. Runt hela bukten reser sig höga berg som gör den tämligen svåråtkomlig och väldigt vacker.

I Kotor bestämde man sig efter självständigheten 2006 för att staden, som bara har 13 000 invånare, inte skulle bli en ort för massturism. Istället har man satsat hårt för att locka hit de som har råd med dyra yachter, bland annat med lägre moms och skattefritt bränsle – något som har lyckats över förväntan. Under juli och augusti kan den som är intresserad av dyra båtar få sitt lystmäte. Om man undviker dessa månader är det färre båtar, men också betydligt lugnare i staden.

Befästningarna i Kotor har lång historia, men sitt nuvarande utseende fick de på 1400-talet.

Befästningarna i Kotor har lång historia, men sitt nuvarande utseende fick de på 1400-talet.

Vill du bo lite speciellt och mycket romantiskt är Hotel Hippocampus (www.hotelhippocampus.com) ett bra tips. Det ligger vid den smalaste gatan i den gamla delen av staden och ser inte särskilt märkvärdigt ut utifrån, men när du kommer in är det en fantastisk blandning av urgammalt och ultramodernt. Frukost äter du på bakgården och drinkarna intas på takterassen. Hotellet har bara 9 rum så du lär snabbt känna alla.

Runt bukten ligger flera vackra städer och byar för den som vill göra utflykter och se lite mer. Du kan också enkelt hyra en båt och själv ge dig ut på havet.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Båtresor, Historia, Hotell, Montenegro och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *