Den billösa byn som är den alpina skidåkningens födelseort (Lörrach, Tyskland-Mürren, Schweiz, 22/1, 2013)

Otålig väntan på bilen.

Otålig väntan på bilen.

Att rulla av biltåget i Lörrach i södra Tyskland precis intill schweiziska gränsen är en smula märkligt. Tåget stannar på en öde rangerbangård intill Milkas (www.milka.com) enorma chokladfabrik och här får man kliva av medan allvarliga tyska banarbetare fixar så att man kan köra av tåget. Hela proceduren tar faktiskt drygt en timme, sedan kan jag köra mot schweiziska Jungfrauregionen (www.jungfrauregion.ch) och byn Mürren (www.muerren.ch) där jag ska tillbringa en vecka.

Det tar bara ett par timmar att köra dit men GPS:en försöker hela tiden lura av mig från motorvägen. Det tar en stund innan jag inser att jag glömt godkänna betalvägar. Alla motorvägar i Schweiz är på sitt sätt betalvägar eftersom man måste betala 40 schweizerfranc om året för ett litet grönt klistermärke som visar att man får köra på dem.

Dalgången upp till Stechelberg är mycket vacker.

Dalgången upp till Stechelberg är mycket vacker.

Mürren är bilfri by och hit tar man sig bara med kabinbana eller tåg. Kabinbanan är smidigast och jag kör därför till Stechelberg där banan startar. Parkeringen (www.schilthorn.ch) kostar bara 25 franc per vecka och då får man köra in och ut så många gånger man vill. Det är dock viktigt att man betalar i förväg, annars får man betala när man åker ut och ta en ny biljett när man åker in, något som blir betydligt dyrare.

Färden upp till byn är (som det mesta i Schweiz) mycket välorganiserad. Man köper att vanligt liftkort och får sedan låna en rejäl vagn där man lastar alla sina grejer. Bagagevagnen lastas under kabinbanevagnen och väntar när man kliver ut i Mürren. Byn är liten så från kabinbanan är det mesta inom promenadavstånd. Det går också bra att låna en liten transportkärra vid stationen och det är precis vad jag gör för att ta mig till den lägenhet som jag bytt till mig via hembytessajten Homeexchange (www.homeexchange.com). Lägenheten ligger perfekt med ski-in-ski-out och 100 meter från den fina spaanläggningen (www.alpine-spa.ch).

Mürren är bilfritt sedan 1200-talet.

Mürren är bilfritt sedan 1200-talet.

Mürren är en mycket speciell by och de första gårdarna byggdes redan någon gång på 1200-talet. I mitten på 1800-talet kom det första hotellet och i slutet av 1800-talet konstruerades järnvägen till Mürren. Den första bergbanan – Allmendhubel – byggdes för drygt 100 år sedan och i samband med det började också engelsmännen ta sig hit. 1922 stakades världens första slalombana utanför klassiska Hotel Jungfrau (www.hoteljungfrau.ch) som ligger tvärs över gatan från mitt tillfälliga hem och resten är som man brukar säga – historia – fast alpin sådan.

Vägarna i byn är smala och bilar är i princip bannlysta. Det finns dock några enstaka undantag för transporter, men de färdas med största försiktighet och förarna tackar översvallande när man kliver åt sidan för att lämna plats för dem.

Hur skidåkningen i Mürren är? Ja, det får ni veta i nästa inslag.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Biltågsresor, Hotell, Lägenhet, Schweiz, Skidåkning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *