Europas största inomhusmarknad (Riga, Lettland, 18/4, 2016)

Vaknade på Hotell Ekes Konvents (www.ekeskonvents.lv) och fick sedan ta en 50 meter lång promenad till frukosten som sköts av en krog runt hörnet – Ristorants Konvents (www.konvents.lv). Uppenbarligen är det många hotell som hyr in sig på frukost här. Bland gästerna märktes ett stort gäng norska pensionärer som antingen hade ofantligt roligt eller alla hade glömt slå på hörapparaterna. Högljutt var det i vart fall.

­

Europas största inomhusmarknad.

Europas största inomhusmarknad.

För att få lite frisk luft och vila öronen passade jag på att ta en promenad till den enorma centralmarknaden (www.rct.lv/en/). I fem gigantiska byggnader ryms Europas största inomhusmarknad med kraftig tonvikt på mat. Byggnaderna var ursprungligen hangarer för tyska zeppelinare under första världskriget men först 1930 blev marknaden klar. På 72 000 kvadratmeter samsas runt 3 000 handlare och det finns inte en chans att du hittar samma utbud och priser någon annanstans i Lettland! Det är otroligt spännande att snoka runt bland stånden där det finns ett enormt utbud.

Sill&DillHär finns också några restauranger av minst sagt varierande dignitet. Jag tycker dock du särskilt ska skärpa till dig när du kommer till den smala passagen som går in till fiskhallen och där hålla utkik efter lilla Siļķītes un Dillītes (som jag tror betyder Sill&Dill, ett briljant varumärke!) (https://www.facebook.com/SilkitesUnDillites/). Här köper du fantastiska fiskrätter betydligt billigare än vad ett meal kostar på Mickey D några kvarter bort.

Alla samsas vid bönen.

Alla samsas vid bönen.

Resten av dagen ägnade jag åt att jaga öppna museer.  Jag hittade inte ett enda. Det är precis som i Sverige – stängt på måndagar. Däremot hittade jag en del annat, bland annat den ryskortodoxa katedralen Kristus Piedzimšanas Pareizticigo som är sedvanligt ståtlig och där unga killar i kamouflagekläder helt självklart ber sida vid sida med dubbelvikta ryska gummor i hucklen.

Cappuccino och sockerbomb på Rocket Bean.

Cappuccino och sockerbomb på Rocket Bean.

Jag hittade också det pyttelilla caféet Rocket Bean (www.rocketbean.lv). Trots att jag inte är någon kaffedrickare njöt jag av deras makalösa cappucino på egenrostade bönor. Man väljer själv vilken sorts kaffe man vill ha och jag toppade det hela med en inte helt oäven sötsak bestående av apelsinkräm och citrusmaräng. Stärkt av kaffe och sockerchock inledde jag en för mig otypisk tur på det toppmoderna shoppingcentret Galerija Centrs (www.galerijacentrs.lv/en/). Den pågick tills en synnerligen osmidig vakt påpekade att det var förbjudet att fotografera i denna kommersiella högborg…

Kring lammtungan ligger den ugnstorkade rödlöken och de inlagda krusbären.

Kring lammtungan ligger den ugnstorkade rödlöken och de inlagda krusbären.

Istället för shopping blev det rast och vila innan middagen på Restaurang Muusu (www.muusu.lv), som är en av de nya spännande restaurangerna i Riga. De flesta restauranger har lättare att ta ut svängarna i förrätterna och Muusu är inget undantag. Därför blev det tre förrätter och en efterrätt för mig den här kvällen. Först på bordet var det lätt saltad makrill med dillkräm och sedan följde carpacchio på hjort med marinerad svamp och tryffelkräm samt slutligen lammtunga med inlagda krusbär. Allt var delikat. Det mest spännande var dock ett tillbehör jag inte stött på tidigare – ugnstorkad lök. Skitenkelt och urgott. Här är receptet: Skär mild rödlök tunt på mandolinen, lägg det på en plåt, sätt den i ugnen på 65 graders värme och gå till kojs. När du vaknar på morgonen tar du ut plåten och vips har du ett gott, spännande och annorlunda tillbehör.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hotell, Lettland, Marknader, Riga och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *