Shopping, slott och maritima äventyr (Hamburg – Plön, Tyskland, 31/5, 2014)

Chile-HausLördagens äventyr i Hamburg började med en stunds seriös shopping på min  favoritaffär alla kategorier – Manufactum (www.manufactum.de). I Hamburg ligger butiken i en fantastisk byggnad som går under namnet Chile Haus (www.chilehaus.de). Huset byggdes i början av 20-talet av en tysk redare som skapat sin förmögenhet på att handla med salpeter med Chile – därav husets namn. Att arkitekten Fritz Höger kallas tegelstensexpressionist är inte svårt att förstå när man ser huset.

Ingen vanlig campingsäng.

Ingen vanlig campingsäng.

I denna tegelstensskapelse håller Manufactum alltså till. Affärsidén är mycket udda, det är en sorts högkvalitativ diversehandel. Eftersom jag körde bil ner till Hamburg blev min shoppingkorg denna gång ganska omfångsrik och där hamnade bland annat ett par outslitliga Chopper Pant jeans från Pike Brothers (www.pikebrothers.com) och ett par smart konstruerade och snyggt formgivna fällsängar i canvas och trä från danska Skogshoved Møbelfabrik (www.skovshovedmobelfabrik.dk). Min ambitiösa plan att frakta allt på cykel tillbaka till det lilla trevliga hotellet Alt Nürnberg (www.hotelaltnuernberg.de) sprack dock rejält och en taxi fick tillkallas. Resan från Manufactum till hotellet, hjälp med uppbärning på rummet och returresa till butiken kostade mig 10 euro inklusive rejält tilltagen dricks, jag törs inte ens tänka på vad det skulle kostat i Stockholm…

Gamla skepp i modern omgivning.

Gamla skepp i modern omgivning.

Med shoppingsuget mer än tillfredställt tog jag cykeln ner till det hypermoderna hamnområdet igen och hittade då Hamburgs Marinstiftelse – Stiftung Hamburg Maritim (www.hamburgmaritim.de). Stiftelsen vårdar med frivilliga insatser ett antal mindre skepp (och ett större) från olika tidsåldrar. Med jämna mellanrum ger man sig också ut på utflykter med båtarna där alla är välkomna för en i mina ögon rätt sansad peng. Ska du till Hamburg och gillar gamla båtar ska du definitivt kolla in föreningens seglingsschema.

Slottet i Plön.

Slottet i Plön.

Snart blev det dock dags att tänka på hemfärden och för att göra den lite roligare än att ligga och nöta på autobahn bestämde jag mig för att ta mig till Puttgarden via den lilla staden Plön (www.ploen.de). Plön ligger mellan två rätt stora insjöar och är uppbyggd runt  ett berg på vars topp ett stort vitt slott tronar. På sluttningarna nedanför vindlar gränderna med gamla hus ner mot vattnet. Det hela är väldigt pittoreskt och ett bra ställe att tillbringat några timmar på. För den som är intresserad av vattensport finns det kanoter, roddbåtar och segelbåtar att hyra runt sjön.

Tre våningar alkohol.

Tre våningar alkohol.

På vägen från Plön till Danmarksfärjan kunde jag inte låta bli att svänga in på en grönsaksodling och köpa en enorm bunt med de härligaste vita sparrisar jag någonsin sett. Överhuvudtaget finns här mycket odlingar där man säljer en del av produkterna direkt bredvid grönsakslanden. Som en kontrast till det närodlade och småskaliga gjorde jag sedan ett besök på Border Shopen (www.puttgarden.bordershoppa.se) i Puttgarden. Även om det är irriterande svårt att hitta mellan hyllorna i den enorma pråm där shoppen håller till måste jag erkänna att jag är imponerad över variationen på utbudet. Det är rätt lätt att förstå att de som bor i södra Sverige dras hit i stora skaror enbart för att handla öl, vin, sprit och en och annan godispåse.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Bil- och taxiresor, Hamburg, Hotell, Inredning, Kläder, Mat och Dryck, Paddling, Segling, Trädgårdar, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *