Skidåkning i skuggan av livsfarliga Eiger (Kleine Scheidegg, Schweiz, 27/2, 2013)

Eftersom jag bor i Mürren (www.muerren.ch) i Jungfrauregionen (www.jungfrauregion.ch) har jag hittills koncentrerat mig på närområdet, nu känner jag dock att det är dags att berätta lite mer om resten av regionen. Den som köper ett liftkort som täcker hela området kan åka i Mürren-Schiltdthorn (där jag nu åkt varenda pist och några till), Kleine Scheidegg samt Grindelwald First.

Huvudort i Kleine Scheidegg är Wengen (www.wengen.ch) som är en välbekant ort för alla er som hänger med lite i utförsåkningscirkusen. Här körs nämligen störtloppet Lauberhorn (www.lauberhorn.ch) som är det längsta i Alpina Världscupen (www.fis-ski.com).

Den här bilden på Jungfraujoch tog jag mitt i sommaren. Det blåste 136 km/h och var fyra grader kallt. Med det i bakhuvudet är det inte svårt att förstå utmaningen för de som  klättrar på Eiger.

Den här bilden på Jungfraujoch tog jag mitt i sommaren. Det blåste 136 km/h och var fyra grader kallt. Med det i bakhuvudet är det inte svårt att förstå utmaningen för de som klättrar på Eiger.

Wengen är också en bilfri by, men kugghjulståget började gå hit upp redan i slutet av 1800-talet. Själv tycker jag det allra häftigaste med Kleine Scheidegg är att det ligger i skuggan av det klassiska berget Eigers nordvägg (eller Mordwegg som den ibland kallas på tyska). Eiger är  ett av världens vackraste berg (tycker jag) och nordväggen en utmaning även för de bästa klättrarna (tycker alla) – både på grund av att det är tekniskt svårt och att vädret är notoriskt osäkert. Över 60 klättrare har dött här genom åren och fler kommer det säkerligen att bli.

Klassiskt rum på klassikt hotell.

Klassiskt rum på klassikt hotell.

Byn Kleine Scheidegg ligger precis nedanför Eigerväggen och kommer du hit måste du besöka det klassiska hotellet Bellevue des Alpes som du kan läsa mer om genom att klicka här. Från byn går också Europas högsta tåg upp till Jungfraujoch (www.jungfrau.ch) på nästan 3 500 meters höjd. En tur-och-returbiljett kostar 120 schweiziska franc, men du kan få ner det till 95 franc genom att åka tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Uppe på Jungfraujoch finns det restaurang, häftiga isgrottor och förstås en magisk utsikt.

Den magiska dörren Stellenloch.

Den magiska dörren Stollenloch.

Tåget upp är ett fantastiskt transportmedel som byggdes redan 1912 och som i huvudsak går i en brant tunnel inne i bergen Eiger och Mönch. Mitt inne i Eiger finns också en mellanstation där man kan kika ut genom ett fönster som tagits upp i bergväggen. Här finns också den berömda dörren Stollenloch som kan användas som en ”nödutgång” av klättrare som inte orkar med den svåra klättringen. Att ta sig in där måste vara en bisarr upplevelse. I ena sekunden befinner man sig i livsfara på en av världens mest skrämmande bergväggar och i nästa inne i berget på en tågstation full med turister. Det är nog så nära plattform 9 ½ i Harry Potterböckerna som man kan komma i verkliga livet…

Det var mycket om Eiger. När vi pratar Jungfrau får vi dock inte glömma bort den lilla, men trevliga, staden Grindelwald (www.grindelwald.ch) som ligger nere i dalgången. Med 4 000 invånare är den störst i regionen och här finns massor av hotell, restauranger, affärer och en uppsjö av upplevelser hela året runt. Hit vallfärdar också mängder av japaner eftersom japanske kejsaren bodde här i början av förra seklet.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Hotell, Klättring, Schweiz, Skidåkning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *