Åre – Så här blir du insider på skandinaviens bästa skidort

Att Skandinaviens bästa pistskidåkning återfinns i jämtländska Åre är det inte många som bestrider. Här får du alla tips som gör dig till en riktig insider när du åker till Åre.

Åre har inte bara bra skidbackar. På senare år har byn också nått internationell nivå på mycket av det som rör sig kring skidåkningen. Till exempel hotell, restauranger och andra aktiviteter.

Skidåkare i solen på Åreskutan framför kabinbanan.

Det är så här man helst vill att det ska vara i Åre, strålande sol på Åreskutan.
Foto: Jonas Kullman

Numera finns det mesta i Åre (www.are360.com) och det drar mycket folk. En baksida av det är att det är trångt i backarna och långa liftköer under de allra populäraste veckorna. Har du möjlighet så undvik sport- och påsklov, det är skonsammare både för plånboken och blodtrycket.

Åres skidåkning:

Åre är inte ett enda system utan egentligen flera olika skidsystem. Klicka här för en pistkarta.

Längst österut ligger Björnen som är hopbyggt med de klassiska backarna på Åreskutan i centrala Åre. Efter Åre By blir det till att åka buss i några kilometer innan man kommer till Tegefjäll som i sin tur hänger ihop med Duved som ligger längst västerut och närmast Norge.

Grovt uttryckt kan man säga att Björnen och Tegefjäll är perfekt för barnfamiljer. I backarna på och runt Skutan håller de duktigare skidåkarna till och det lite bortglömda Duved har något för alla inklusive de riktigt duktiga (och är ofta ett bra tips när vädret är ruskigt på Åreskutan).

Skidåkare på morgonskidåkning i Åre.

Det lönar sig att vara morgonpigg när man ska åka ska åka skidor i Åre.
Foto: Åsa Nilsson

Vill du ha den bästa skidåkningen är det bra att vara morgonpigg. Då hinner du med några åk på nypreparerad snö i Stjärnbacken eller Lundsrappet innan alla andra har vaknat. Ett morgonalternativ är också att anmäla dig till Manchestermorgon när man öppnar kabinbanan och backarna för 60 personer redan 07.15! 200:- kostar det att vara ensam i backen.

När det börjar bli trångt i de populäraste backarna är det dags att lämna dem. En personlig, men ofta förbigången, favorit är Stendalsbacken, en perfekt backe att ladda på för fullt i med carvingskidorna.

Från Stendalsliften kan du sedan åka till Tväråvalvet – en annan favorit när underlaget är bra. Har du aldrig åkt offpist skulle jag för övrigt rekommendera att du testar till vänster (söder) på Tväråvalvet. Det ser stenigt och ojämnt ut, men är ofta förvånansvärt lättåkt och du kan dessutom sola dig i de avundsjuka blickarna från de som är på väg upp i liften, men inte vågar testa själva…

Ett annat bra ställe att testa åkning utanför pisten är faktiskt också till höger (norr) om Stendalsliften. Vill du försöka lära dig att behärska långa skärande svängar i lös snö är det här rätt ställe att börja på och det är förvånansvärt få som åker här.

Två skidåkare med egen guide från Åre Skidskola på Åreskutan.

Att hyra en egen skidguide är en bra idé om man vill lära sig allt om skidsystemet på kort tid.
Foto: Jonas Kullman

Mer utmanande, men fortfarande ganska enkel offpiståkning finner du till vänster (öster) om Tusenmetersbacken. När du kommer av tusenmetersliften åker du till vänster, ner en liten bit mot kabinbanehuset och skråar sedan tillbaka under tusenmetersliften. Skråa ut en rejäl bit och sikta sedan på tusenmetersliftens dalstation. Låter krångligt, men är lätt att förstå när du är där.

Ska du ut på något mer avancerat är det bra att ta rygg på någon som åkt på Skutan förut, det finns gott om sådana. Jag tycker också det är mycket väl investerade pengar att gå ihop och hyra en skidguide som tar er till de bästa ställena och samtidigt kan dig lite råd om din skidåkning.

Vill du lära dig mer om offpiståkning i Åre på egen hand så kan jag rekommendera den utmärkta lilla boken ”Åre Offpist” som skrivits av Kristoffer Frenkel. Beställ på Bokus (www.bokus.com) eller Adlibris (www.adlibris.com).

Att ta sig till Åre:

Det finns massor av sätt att ta sig till Åre. Många väljer flyget till Åre-Östersunds flygplats. SAS (www.sas.se) flyger från Stockholm året runt. Under sportloven går det dessutom SAS-flyg från Göteborg, Malmö och Ängelholm. Under några påskdagar har också Flyglinjen (www.flyglinjen.se) bestämt sig för att flyga från Jönköping till Åre.

Veolias skidtåg från Malmö till Åre.

Veolia kör skidtåg från Malmö till Åre.

Nästa kollektiva alternativ är att ta tåget. Det finns både natt- och dagalternativ, men det är väldigt smidigt att ta nattåget och kliva av lagom till frukost. Det finns flera operatörer, men jag ger pluspoäng för Veolia (www.veolia-transport.se) som har gratis trådlöst internet, riktig restaurangvagn samt en resgodsvagn där man kan bli av med fjällbagaget. SJ (www.sj.se) kör självfallet också tåg till Åre och det är fortfarande de som har de flesta avgångarna.

För den som vill åka riktigt billigt är Årebussen (www.arebussen.se) som går från Stockholm och stannar för at plocka upp resenärer på ett antal orter på vägen ett alternativ.

Slutligen kör många bil. Från Stockholm går snabbaste vägen E4:a norrut till ett avtag strax söder om Hudiksvall och därefter västerut till Ljusdal och slutligen via Ytterhogdal och Svenstavik. Det är lite drygt 60 mil och 6-8 timmars körning. Från Göteborg är det precis under 90 mil och tar 10-12 timmar. Snabbaste vägen går via Mariestad, Kristinehamn, Mora och Svenstavik. Från Malmö är det drygt 110 mil och den resan ska man kanske undvika om man inte är extremt road av att köra bil…

Att bo i Åre:

The Villa som ligger vid Copperhill i Björnen.

Här i The Villa brukade Zlatan och hans familj bo.
Foto: Nina Dreyer-Hensley

Den stora majoriteten av de som kommer till Åre hyr en lägenhet eller stuga. Utbudet är enormt och det finns allt från riktigt billiga lägenheter till enorma hus som koster en förmögenhet. Ett exempel på det sistnämnda är ”The Villa” som är 700 kvm stor och ägs av den norska hotellkungen Petter Stordalen. Den brukade hyras av en viss Zlatan Ibrahimovic innan han började bygga ett eget hus i trakten.

Skistar (www.skistar.se), som är Sveriges största skidortsoperatör, äger skidsystemet och är också de som förmedlar majoriteten av självhushållsboendet i Åre.

Letar du efter något mer speciellt är Ago Mitt i Åre (www.mittiare.se) ett alternativ. Här är också servicenivån högre. En av de allra bästa lägenheterna som ligger i Fjällängen intill Bergbanan med ski-in-ski-out kan du läsa mer om genom att klicka här!

Det finns också en hel rad hotell i Åre. Flottast av dem alla är Copperhill (www.copperhill.se). Det ligger i Björnen och byggdes för ett antal år sedan för nära en miljard kronor, gick följaktligen i konkurs och togs sedan över av ovan nämnde Stordalen.

Skidåkare framför öppna brasan på Fjällgården.

Fjällgården bjuder på mysig fjällhotellskänsla.
Foto: Mats Lind

Ett bra alternativ för dig som gillar att vara mitt i backen är anrika Fjällgården (www.fjallgarden.se) som genomgått en total transformering och numera är ett väldigt mysigt hotell vid den drygt hundraåriga och byggnadsminnesmärkta Bergbanan som fortfarande segar sig upp från torget i Åre.

Längre ner efter Bergbanan ligger Hotell Granen (www.aregranen.se) som också bjuder på äkta fjällhotellskänsla och där man ofta kan träffa på Tomas Ledin, som är delägare i hotellet.

Bra läge för skidåkare i Åre By har också Tott (www.tottare.com) som har drivits i massor av olika skepnader genom åren, men som nu verkat ha funnit en form som fungerar. De har också ett trevligt spa.

Övernattning i igloo på Åreskutan.

Igloo är ett av de mer udda boendena.
Foto: Igloo Åre

Den i särklass största spaanläggningen har dock Holiday Club (www.holidayclub.se) som ligger i södra delen av byn vid Åresjön strand. Många förfärades när det finska jättebygget växte upp, men idag är de flesta ense om att det är ett suveränt familjehotell som bidragit mycket till att göra Åre till en året-runt-ort. En nersida är att det är lång promenad eller buss till backen som gäller.

Vill du testa ett annorlunda boende är Igloo Åre (www.iglooare.com) ett tips. Jag skulle inte rekommendera en vecka i igloo, men en natt är säkert kul! 

Att ta sig runt i Åre:

Skidbussen i Åre på väg uppför en backe.

Skidbussen är ett effektivt sätt för att ta sig till backarna.

När du installerat dig i Åre finns det inte många sätt att ta sig runt vid sidan av backarna. De som åkt bil använder ofta den, men annars är skidbussarna (du åker gratis med ditt liftkort) det vanligaste sättet att ta sig runt och du slipper ju parkeringsproblem om du lämnar bilen hemma. Bussarna börjar gå innan liftarna startar och går i stora drag varje halvtimme. Det finns också kvällsbussar, men den sista går vid niotiden så det är inget för den som vill ut och roa sig. Då är det apostlahästarna eller taxi som gäller. Vill du kolla tidtabellen för skidbussarna så klicka här!

Att äta i Åre:

Det finns en restaurang i snart sagt varje gathörn i Åre och kvaliteten är ofta riktigt bra! Tyvärr är priserna ofta rätt uppskruvade, efter en familjemiddag kan notan lätt bli en smärtsam upplevelse.

Min absoluta favorit är därför Broken (www.broken-are.com), precis bredvid Bergbanans dalstation, där man serverar portioner för utsvultna skidåkare. Fullt, folkligt och trevlig stämning. Tonvikt på burgare (deras megaburgare är ett effektivt sätt att få tyst på den mest uthungrade tonåring), men testa också gärna deras smoked salmon sandwich. Alla barnrätter kostar 60:- och då får de små dricka hur mycket läsk de vill.

Dahlbom på Torget (www.dahlbompatorget.se) som drivs av krögarbröderna Jonas och Anders Dahlbom är också ett stabilt ställe. De har två våningar med barhäng på entréplan och lite lugnare finrestaurang med läcker utsikt på andra våningen.

Villa Tottebo i Åre som har en bra restaurang.

I den gamla jaktvillan Villa Tottebo serveras mycket jämtländska specialiteter.

En klassiker är Villa Tottebo (www.villatottebo.se) som är inrymd i en gammal jaktvilla med skön atmosfär. De har lyckats hålla sig kvar på banan sedan 1995 med en meny som numera innehåller väldigt mycket jämtländska specialiteter.

De båda restaurangerna i hotellet Copperhill (www.copperhill.se) – med de samiska namnen Niesti (matstund) och Vaajese (sägen) – har också arbetat sig upp till en riktigt hög nivå och verkar ha bestämt sig för att stanna där.

Men det går att få bra mat även ute i backarna.

Backrestaurangen Buustamon i Åre bränner sitt eget brännvin.

På Buustamon bränner man sitt eget brännvin.

Den riktiga klassikern på det här området är urtrevliga Buustamons Fjällgård (www.buustamonsfjallgard.se) som ligger lite gömd mellan backarna i Rödkulleområdet och Ullådalen. Ofta fullt, men hänger man i baren går det vanligtvis förvånansvärt fort att få bord. När vårsolen skiner är altanen svårslagen. På kvällarna kan man nå restaurangen med bandvagn.

Ett liknande upplägg har den mindre Kastrullen (www.kastrullen.com) som ligger i Högåsbacken i Björnen. De började som en kiosk utan rinnande vatten och med utedass. Nuförtiden har de fler anställda än vad de hade gäster i början och tisdagar och torsdagar kan man åka bandvagn hit för att äta på kvällen.

En annan trevlig bekantskap i Björnenbackarna är Lilla Tyrolen (www.lilla-tyrolen.se) som ligger högst upp i Järvenbacken och har öppet dagar och kvällar. Bor du i Björnen så hämtar de dig på kvällen och är ni fler än sex personer och bor i Åre så bjuder de på taxi.

På restaurangen Hyddan träffar du Bobbo Nordenskiöld.

På Hyddan träffar du Bobbo Nordenskiöld.

Hyddan (www.hyddan.se) ligger i nedre delen av Stjärnbacken i centrala Åre och drivs av Bobbo och Ingrid Nordenskiöld. Bobbo kanske du kommer ihåg från TV-serien Vildmark? Oavsett om du gör det eller inte så är det stor sannolikhet för att du kommer att trivas på Hyddan som serverar rejäl och god mat.

Sen får vi självfallet inte glömma bort Stendalingen, renkorven i tunnbröd som serverats av Jonlevis längst ner i Stendalsbacken i över 20 år. En solig vårdag är det en svårslagen lunch och att värma sig vid elden i tältkåtan kan också vara mysigt. Öppettiderna är dock tämligen svårförutsägbara.

Magnus Nilssons bok om Fäviken.

Vill du lära dig mer om Fäviken innan besöket kan du läsa Magnus Nilssons bok.

Vill du slå på verkligt stort tar du bil eller taxi till Fäviken på andra sidan Åreskutan. I Magasinet (www.favikenmagasinet.se) huserar den unga kocken Magnus Nilsson som fått välförtjänt uppmärksamhet i den riktigt stora gastronomiska världen för sitt minst sagt vågade kök.

Magnus är nästan besatt av lokala råvaror av absolut högsta kvalitet och fiskar, jagar, saltar, torkar, röker, syltar och saftar allt som går att hitta. Vill du inte åka hem efter maten finns några rum för middagsgäster. Av många orsaker är det nog en bra idé att stanna efter middagen…

Att göra i Åre:

Ett hundspann i Årefjällen.

Att lämna backarna under en dag och åka hundspann brukar alla gilla.
Foto: Jämtland Härjedalen Turism/Fredric Broman

Det finns flera arrangörer som bjuder på hundspannsturer (www.hundspann.z.se) i och runt Åre. Min personliga favorit är dansken Keld Legind som håller till i den pittoreska fjällbyn Ottsjö några mil söder om Åre. En halvdag kostar runt 750:- och en heldag cirka 1 100:-.

Hästar finns det också gott om i Åreområdet och det finns ridturer året runt, hel- eller halvdagar. En halvdagstur kostar från cirka 600:- per person och en heldag en tusenlapp.

Vill du prova att köra snöskoter under kunnig ledning så går det utmärkt på flera ställen i Åreområdet. Kostar från knappt 600:- för ett par timmar. Längre turer finns givetvis också.

Förutom dessa aktiviteter kan du prova på isklättring, att susa fram på en zipline, åka kälke, skidskytte, snowbike, att utforska grottor, fiska, köra bil på isen, besöka ett sameläger, flyga skärmflyg och mycket annat!

Användbara länkar

 Allmän info om Åre

Att ta sig till Åre

Stugor och lägenheter i Åre

Hotell i Åre

Taxi i Åre

  • Taxi Åre, 0647-100 22
  • Björn Ohlssons Taxi, 0647-505 55
  • Åredalens Taxi, 0647-204 44

 Restauranger i Åretrakten

Hundspann i Årefjällen

  • Här möter du tre av Årefjällens hundspannsförare – www.hundspann.z.se
  • Keld Legind, Ottsjö – 0647-342 67
  • Åre Björnen Hundspann, Duved – 070-343 31 64
  • Åre Sleddog Adventures, Undersåker – 0647-303 81

 Ridning i Åre

Skotersafari i Åretrakten

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *