Edinburgh, Skottland – Liten stad som känns stor

Vill du resa till en stad som känns stor, men som ändå är lätt att överblicka och enkel att lära känna?

Då är skotska Edinburgh ett bra tips. Här finns hur mycket som helst att se och göra, men det krävs inga långa transporter. Friska ben och en och annan busstur räcker bra.

Edinburgh har runt en halv miljon invånare och är inte ens Skottlands största stad (det är Glasgow), men det finns många orsaker till att den känns större. En anledning är förstås att staden är vacker samt full av historia och sevärdheter av olika slag. En annan att det finns otroligt mycket hotell, B&B:s och restauranger av alla tänkbara typer. Lägg till shopping av internationell klass, Storbritanniens största kulturfestival och en rejäl bunt golfbanor av världsklass på bekvämt avstånd, så är det inte svårt att förstå varför staden får uppåt 4 miljoner besökare varje år.

Att ta sig till Edinburgh

Det är inga problem att ta med den hopfällbara cykeln på Flygbussen och sedan på flyget.

Det är inga problem att ta med den hopfällbara cykeln på Flygbussen och sedan på flyget.

Från Arlanda finns det två möjligheter att flyga direkt till Edinburgh. Den ena är med SAS (www.sas.se) och den andra med Norwegian (www.norwegian.com). Två timmar tar direktflighterna. Från Göteborg går det att flyga direkt med Ryan Air (www.ryanair.com), medan Malmöborna antingen får byta flyg eller ta sig över till Köpenhamn för direktflighter.

Är man beredd på en mellanlandning finns det massor av sätt att ta sig till Edinburgh. För den som har lite tid går det också att flyga till London och sedan ta tåg upp till Skottland. De går varje halvtimme från Kings Cross Station och 4,5 timmar senare är du i den skotska huvudstaden. Boka biljetter kan du göra på The Trainline (www.thetrainline.com).

Ett varningen ord gällande hemfärden, var ute i god tid på flygplatsen! Incheckning och säkerhetskontroll tar enormt lång tid och även om du checkat in via nätet så får du stå i samma kö som alla andra om du har bagage att lämna av, inte helt optimalt.

Transfer och ta sig runt i Edinburgh

Att åka sightseeingbuss är ett bra sätt att lära sig Edinburgh.

Att åka sightseeingbuss är ett bra sätt att lära sig Edinburgh.

Från Edinburghs flygplats (www.edinburghairport.com) kan du ta den sprillans nya spårvagnen (www.edinburghtrams.com) för 5 pund in till stan. Det finns också bussar. Snabbaste varianten är Airlink 100 (www.lothianbuses.com) som kostar 4 pund och tar en halvtimme. Den ekonomiske tar istället buss 35, enkelresan kostar 1,50 pund, men på denna linje kan du också åka på ett dagkort som gäller på alla kollektiva trafikslag i Edinburgh. Ett dagkort går enkelt att köpa i automater och kostar 3,50 pund, det är bra placerade pengar!

Ett bra sätt att skaffa sig en första idé om hur Edinburgh ser ut är förresten att köpa en 24 timmarsbiljett på de sightseeingbussar som genomkorsar staden. För en person kostar de från 13 pund och hela familjen betalar från 33 pund. Det finns även en rad dyrare kombinationer, i vilka det ingår inträde till diverse sevärdheter.

En typisk gång- och cykelväg som slingrar sig under Edinburghs vanliga gator.

En typisk gång- och cykelväg som slingrar sig under Edinburghs vanliga gator.

Edinburgh är ingen gigantisk stad så det går utmärkt att ta sig fram för egen maskin – antingen till fots eller med cykel, som går att hyra.

Förutom de vanliga gatorna genomkorsas staden av ett fortfarande ganska okänt nät av gång- och cykelvägar (www.edinburgh.gov.uks). För att hitta dem krävs det att du skaffar dig en karta och är uppmärksam. Då kan du finna fantastiska stigar som slingrar sig efter vattendragen, går på gamla nedlagda järnvägsbankar eller i tunnlar. Gemensamt för dem är att det är svårt att hitta ”påfarterna” och att de ofta är helt gömda i grönskan. Stigen längs med vattendraget Water of Leith är till exempel rena vildmarken mitt i stan. Mest spektakulär är dock Innocent Railway Tunnel. Det är en 500 meter lång spöklik tunnel i närheten av Holyrood Park.

Att bo i Edinburgh

Att välja boende i Edinburgh är inte lätt, här finns ett enormt utbud från det allra lyxigaste och traditionella till enkla sovsalar.

Generellt tycker jag dock B&B är ett lysande sätt att bo när man är på de brittiska öarna, och Edinburgh är inget undantag.

På Ardmor är de väldigt duktiga på att hjälpa till med tips och råd om vad du ska göra i Edinburgh.

På Ardmor är de väldigt duktiga på att hjälpa till med tips och råd om vad du ska göra i Edinburgh.

Ett bra ställe är B&B Ardmor House (www.ardmorhouse.com) på Pilrig Street, som måste vara en av världens B&B-tätaste gator. Det drivs av Robin och Barry med starkt understöd av den mycket glada hunden Vera. Fem bekväma rum och härlig frukost. 95 pund per natt kostar det för ett par.

2 Cambridge Street (www.wwwonderful.net) driver Erlend och Hélène sitt B&B med två rum. Erlend var tidigare anställd på The Guardian, men är nu frilansande reseskribent och vet allt och lite till om Edinburgh. Deras rum kostar 95-130 pund per natt, inklusive frukost i den högre skolan, beroende på vilken tid på året det är.

Ingången till 40A Heriot Row är synnerligen diskret, men huset ligger i en mycket brant back och stora fönster öppnar upp åt andra hållet.

Ingången till 40A Heriot Row är synnerligen diskret, men huset ligger i en mycket brant back och stora fönster öppnar upp åt andra hållet.

Ett annat kul B&B heter (och ligger på) 40A Heriot Row (www.heriotrow.com). Här hyr pensionärerna Diane och Robert ut två jättefina rum för 110 pund natten, i perfekt läge mitt i stan. Att värdparet är mycket trevliga och gärna bjuder på en kopp te i köket eller en pratstund i vardagsrummet gör inte saken sämre. I köket gör de också en fantastisk frukost som man står sig på större delen av dagen. På söndagmorgonen fick jag till och med en liten flaska champagne till den rökta laxen!

Ett kliv upp är det till 21212 (www.21212restaurant.co.uk) som inte bara är ett läckert pyttelitet boutiquehotell utan också har en egen restaurang med en Michelinstjärna. Efter deras fem rätters middag för 69 pund kan du snubbla upp för trappan till ett av de fyra rummen som kostar från 135 pund per natt inklusive frukost.

En av sviterna på The Bonham.

En av sviterna på The Bonham.

Gillar du mycket färg och vill bo på ett lite större hotell är The Bonham (www.townhousecompany.com) ett säkert kort. På utsidan ser det viktorianska huset rätt anspråkslöst ut, men invändigt sprakar det desto mer. De 48 rummen och sviterna är alla individuellt inredda och kostar från 100 pund per natt.

Ett tidigare sjömanshem har omvandlats till hotellet Malmaison Edinburgh (www.malmaison.com). Det ligger i det numera trendiga hamnområdet The Shore och är riktigt trevligt. Här kan ett par bo för från 109 pund per natt, exklusive frukost. I huset finns också ett bra brasserie med hipp publik, gillar du burgare måste du beställa en Malburger.

Att äta i Edinburgh

Skotsk mat kanske inte klingar så lockande, men faktum är att matscenen i Edinburgh är glödhet och du hittar riktigt bra mat i alla prisklasser. Och du måste inte äta den skotska blodpuddingen haggis, även om jag tycker den är helt OK.

På Devils Advocate kan du prova dig fram till en favoritwhiskey innan det är dags för ett större inköp.

På Devils Advocate kan du prova dig fram till en favoritwhiskey innan det är dags för ett större inköp.

Efter en hel del klättrande i trappor precis nedanför Edinburgh Castle hittar du en relativt nyöppnad restaurang som heter The Devil´s Advocate (www.devilsadvocateedinburgh.co.uk). Den är inrymd i ett gammalt pumphus och har både bra mat, trevlig servering och en bar med över 200 sorters whiskey. Det är ett ställe som turisterna inte hittat riktigt ännu.

Många anser att du får den absolut bästa fisken i stan på The Fishers (www.fishersbistros.co.uk) som inte bara bjuder på bra mat, utan också läckert läge i hamnen i The Shore. De har en utmärkt dagens med två rätter för 13 pund och tre för 16. Här kan du få sånt som friterad och läckert kryddad bläckfisk eller rökt kolja med grönkål.

Om du vill ha en annorlunda frukost eller lunch kan du ta dig till lätt bohemiska Portobello, som är en klassisk strandpromenad några kilometer utanför Edinburgh. Mitt på promenaden, intill segel- och kajakklubben, ligger The Beach House Café (www.thebeachhousecafe.co.uk) som är poppis året om. Här kommer det mesta av råvarorna från lokala leverantörer och många av dem är organiska. Dessutom är det ett perfekt ställe för att spana på alla andra på promenaden.

På The Vintage hittar du många lokala gäster.

På The Vintage hittar du många lokala gäster.

The Vintage (www.thevintageleith.co.uk) bjuder på utmärkt mat och har också ett imponerande utbud av lokaltillverkad öl. Inte heller här kommer du att drunkna i turister, kanske beror det på att de ger 15 % rabatt till de som bor i området (hur i hela världen de nu avgör det…). Precis som många andra restauranger i Edinburgh har de ett öppet kök där du kan se och underhållas av vad som händer där.

Bakom en här fasaden verkar en av Edinburghs stjärnkockar.

Bakom en här fasaden verkar en av Edinburghs stjärnkockar.

Bistro Moderne (www.bistromoderne.co.uk) drivs av den lokala stjärnkocken Mark Greenaway. Restaurangen är ofta fullbokad, men med lite tur kan du få plats sitta vid disken intill kockarna som gör de kalla förrätterna och efterrätterna. Där satt jag själv vid mitt besök och det betydde att de stack till mig smakbitar av det de höll på med. Det var väldigt länge sedan jag var så mätt när jag lämnade en restaurang!

På Anteaques kan du dricka ditt te samtidigt som du kika på antikviteter.

På Anteaques kan du dricka ditt te samtidigt som du kika på antikviteter.

En udda eftermiddagsupplevelse får du på Anteaques (www.anteaques.co.uk) där man kombinerar en utsökt teservering (de har ett 70-tal tesorter) med försäljning av antikviteter. Gillar du den antika tekoppen du dricker ur eller stolen du sitter på kan du därför köpa med dig den hem.

 

 

Att göra i Edinburgh

Det finns ett antal måsten för den som premiärbesöker den skotska huvudstaden.

Först på listan är nog borgen/slottet Edinburgh Castle (www.edinburghcastle.gov.uk) och gatan Royal Mile som löper upp till det. Det är en riktig turistmagnet och ska du gå in i borgen skulle jag rekommendera att du köper biljett och bokar tid på internet, annars kan kötiden bli förfärande lång.

Salong på Britannica.

Salong på Britannica.

Nere i hamnen vid Ocean Drive ligger brittiska drottningens gamla yacht Britannia (www.royalyachtbritannia.co.uk) förtöjd sedan den togs ur bruk 1997. Där kan man se hur kungligheterna levde ombord på det gigantiska fartyget. Här finns förutom tjusiga salonger och hytter givetvis också ett garage för den svarta rollsen…

I somras köpte för övrigt stiftelsen som äger Britannia ett annat fartyg med kunglig anknytning – Windsor Castle. Det håller nu på att byggas om och ska bli boutiquehotell i lyxklass med 25 rum. Premiär blir det våren 2016.

Även skottarna vet hur man ska bygga orangerier och växthus, det kan du se på Royal Botanical Garden.

Även skottarna vet hur man ska bygga orangerier och växthus, det kan du se på Royal Botanical Garden.

På måstelistan tycker jag också du ska lägga in Royal Botanic Garden (www.rbge.org.uk), som inte bara är en fantastisk trädgård med växthus i brittisk stil utan också har många separata utställningar och en spännande shop där det finns allt från fina trädgårdsredskap till lite ovanligare plantor. Man har precis öppnat trädgården för guidade turer nattetid, vilket lär vara en häftig upplevelse.

Är du det minsta intresserad av konst hamnar The National Galleries of Scotland (www.nationalgalleries.org) (som är tre olika muséer) på listan. Här finns allt från gamla italienska mästare, via Picasso och Dalí till Andy Warhol och Annie Leibovitz.

Festivalen i augusti är egentligen flera olika festivaler med teater, konst, dans, litteratur, musik och mycket annat.

Festivalen i augusti är egentligen flera olika festivaler med teater, konst, dans, litteratur, musik och mycket annat.

Är du i staden någon gång under augusti kommer du inte att kunna undgå Edinburgh Festival (www.edinburghfestivals.co.uk) som är Storbritanniens största kulturfestival.

Något som finns här hela tiden är alla de härliga parkerna. Störst är Holyrood Park (över 300 hektar!) som ligger nästan mitt i stan och domineras av den 250 meter höga bergstoppen Arthur´s Seat. En promenad upp till toppen ger rejäl motion.

Det finns också andra områden som är väl värda att kika närmare på.

I oktober är stranden i Portobello öde, men på sommaren är det full rulle här.

I oktober är stranden i Portobello öde, men på sommaren är det full rulle här.

Badorten Portobello, några kilometer öster om centrum, har en imponerande sandstrand och hade sin glansperiod i slutet av 1800-talet. Sedan förföll området successivt i takt med att det orenade avloppsvattnet från hela Edinburgh skickades ut i Nordsjön just här. Lågvattenmärket var i slutet av 1900-talet. Sedan dess har utvecklingen vänt samt gått spikrakt uppåt och området har både blivit populärt att bo i och att besöka.

Mysigt är också det område som heter Stockbridge, som är raka motsatsen till den stora affärsgatan Prince Street. I Stockbridge är affärerna små och det är långt mellan kedjebutikerna. Här finns också många små, men bra, resturanger.

Water of Leith passerar Dean Village.

Water of Leith passerar Dean Village.

Alldeles intill Stockbridge finner man Dean Village som är fylld av fantastisk arkitektur. Ta den lilla promenadvägen intill Water of Leith och beundra alla de läckra husen.

Vi ska inte heller glömma bort det faktum att Edinburgh var en hamnstad. Numera har de ruffiga hamnkvarteren i The Shore byggts om och här ligger nu häftiga bostadsrätter, hippa restauranger och trendiga hotell. En del gamla verkstäder biter sig dock kvar och gör alltihop mera levande. Här nere hittar du också det skotska parlamentet (www.scottish.parliament.uk) som är öppet för besökare.

Så några mer udda tips.

Ett sätt att se staden från ovan (om du inte vill ta en helikoptertur, vilket också går att göra för runt 70 pund) är att uppsöka One Spa (www.onespa.com) som ligger högst upp i Sheraton hotell. Från en av poolerna har du utsikt över stora delar av Edinburgh. Allra bäst är det att se den upplysta staden från badet på kvällen.

På Palm Court kan du dricka te med stil.

På Palm Court kan du dricka te med stil.

Inget besök på de brittiska öarna är komplett utan afternoon tea. Traditionellare än på the Palm Court på klassiska hotellet The Balmoral (www.thebalmoralhotel.com) blir det inte. Te, scones, kakor och underliga minismörgåsar i gediget brittisk miljö. Räkna med minst 30 pund per person, men då ingår förstås också ett glas Bollinger champagne.

Råkar du vara i Edinburgh på Valborsmässoafton får du inte missa Edinburghs egen valborgsbrasa Beltane (www.beltane.org) på Calton Hill. Är du där på julafton är midnattsmässan i St Mary’s Cathedral (www.cathedral.net) på Palmerston Place obligatorisk. Oavsett vad du tror på är den fantastiskt vacker.

Golfbanan på Dalmahoy ligger nästan i staden.

Golfbanan på Dalmahoy ligger nästan i staden.

Att inte nämna golf när man pratar om Edinburgh vore i det närmaste tjänstefel. Det står helt klart när man står vid bagagebandet på flygplatsen och ser den mängd golfbagar som kommer in. En bra utgångspunkt för planerandet är golfsajten (www.scotlands-golf-courses.com).

Om vi börjar allra närmast Edinburgh så hittar vi, bara en mil från city, golfresorten Dalmahoy Country Club (www.marriott.co.uk/hotels/travel/edigs-dalmahoy-marriott-hotel-and-country-club/) där Marriot driver både hotell och två 18 hålsbanor. Härifrån har man tillgång både till staden och golfbanan. Greenfee 65-80 pund.

Gullane (http://www.gullanegolfclub.com/) är en klassisk klubb som har tre 18-hålsbanor. De två första byggdes redan i slutet av 1800-talet, så golftraditionen vilar tungt över klubben. Greenfeen varierar från drygt 30 pund upp till drygt 100 pund beroende på veckodag och bana. Klubben är mycket populär bland gästande amerikaner och européer.

Drygt 150 år gamla Dunbar Golf Club (www.dunbargolfclub.com) ligger precis intill havet och här spelar man alltså även mot vädret och naturen. Greenfee mellan 40 och 90 pund beroende på veckodag och årstid.

Att shoppa i Edinburgh

Shoppa i Edinburgh kan man göra på många olika sätt. Många turister tycks dock fastna runt Princes Street och på parallellgatan George Street där alla stora internationella och brittiska varumärkena finns på plats. Vill du ha souvenirer med klanrutor på finns det också ett oräkneligt antal affärer att välja på runt de stora attraktionerna.

Jag skulle dock föreslå att du skippar de kända märkena och turistskräpet för att i stället sikta in dig på lite mer genuina produkter. Ett bra ställe för att kika på lite av varje är varuhuset John Lewis (www.johnlewis.com/our-shops/edinburgh) som bjuder på ett enormt brett sortiment i bra kvalitet och har fantastiskt kunniga medarbetare.

Bakom den anspråkslösa entrén döljs tre våningar antikviteter.

Bakom den anspråkslösa entrén döljs fem  våningar antikviteter.

Skottland och Edinburgh är en dröm för den som är intresserad av historiska byggnader, men här finns också gott om delar till gamla hus – både gamla och nytillverkade.

Vill du ta med dig en antik dörr eller spiselkrans hem ska du ta en titt på Holyrood Architectural Salvage (www.holyroodarchitecturalsalvage.com).

Vill du hellre satsa på möbler eller mindre antikviteter är Georgian Antiques (www.georgianantiques.net) med sina 5 000 kvadratmeter att ställe där du kan spendera väldigt mycket tid.

Behöver du en fotogenlampa är det Mr Purves du ska besöka.

Behöver du en fotogenlampa är det Mr Purves du ska besöka.

Letar du efter en fotogenlampa ska du besöka Mr Purves på St Stephen Street i Stockbridge. Moderniteter som hemsida är inget Mr Purves sysslar med och när man kikar in är det nästan så att man misstänker att det inte ens finns en telefon, men det gör det – 0131-556 4503 är numret.

På St Stephen Street och runt hörnet finns förresten även en lång rad andrahandsbutiker som alla drivs av olika välgörenhetsorganisationer. Här kan du fynda om du har lite tid på dig.

Var tidigt ute om du vill handla på Farmers Market.

Var tidigt ute om du vill handla på Farmers Market.

Vill du handla lokala matvaror är lördagsmarknaden (www.edinburghfarmersmarket.co.uk) på Castle Terrace rakt nedanför borgen att bra ställe att bege sig till. Här säljer lokala matproducenter sina varor utan mellanhänder varje lördag året om. Vill du göra mer än att bara titta ska du vara där ganska tidigt, redan vid 11-tiden är rätt mycket slutsålt.

Ett annat ställe med mycket lokala produkter är I.J. Mellis (www.mellischeese.net) som säljer härlig ost och lite andra delikatesser. Iian Mellis drog igång för drygt tio år sedan. Han har nu expanderat över Skottland och har nu sex ostbutiker, alla med traditionell betjäning över disk.

För dig som är intresserad av annan mat än ost är den kooperativa matkedjan Scotmid (www.scotmid.coop) som finns här och där i staden ett utmärkt val. Här kan du hitta både mat att ta dig med hem och saker att fylla picnicväskan med.

Kiltar finns i en massa olika former och alla är faktiskt inte rutiga.

Kiltar finns i en massa olika former och alla är faktiskt inte rutiga.

Sen var det bara kiltarna kvar. Ni kommer att se dem överallt och inte runt vid turistfällorna. Kilt är fortfarande festklädsel för många skottar. Är du själv frestad att klä dig i kjol tycker jag du ska gå till 21st Century Kilts (www.21stcenturykilts.com). Här finns det kiltar i alla tänkbara material och former och hittar du inget passande syr de mer än gärna upp en till dig. Det finns till och med en speciell hipster modell…

 

Användbara länkar

Allmänt om Edinburgh

Att ta sig till Edinburgh

Transfer och ta sig runt i Edinburgh

Att bo i Edinburgh

Att äta i Edinburgh

Att göra i Edinburgh

Att shoppa i Edinburgh

 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *