Garden Route, Sydafrika – Världens vackraste kuststräcka med massor av upplevelser

Typisk utsikt från Garden Route. Kusten är vild och vacker och trots att massor av turister passerar här kan du lätt hitta en egen vik om du är beredd att gå en bit.

Typisk utsikt från Garden Route. Kusten är vild och vacker och trots att massor av turister passerar här kan du lätt hitta en egen vik om du är beredd att gå en bit.

 Det är ingen överdrift att påstå att The Garden Route, som slingrar sig efter kusten i södra delarna av Sydafrika, återfinns i ett av världens vackraste områden.

Att ta sig hit är förhållandevis enkelt och när du väl är här finner du (förutom fantastisk natur), trevliga människor, god mat och härliga ställen att bo på – allt till priser som får allt annat att framstå som dyrt.

 Det finns ett antal klassiska vägsträckor i världen. Det mest kända afrikanska bidraget är Garden Route i södra Sydafrika.

En av de mindre invånarna på Garden Route.

En av de mindre invånarna på Garden Route.

Exakt hur den går är dock föremål för diskussion. Jag skulle vilja påstå att den klassiska Garden Route går från Mossel Bay till Storms River i den provins som heter Eastern Cape. Numera tycker dock många att Garden Route börjar redan i Cape Town och slutar i Jeffreys Bay, vilket är en sträcka på över 700 kilometer, mot ursprungets drygt 200 km.

I fortsättningen kommer vi att koncentrera oss på den klassiska sträckan, men eftersom strängt taget varenda europeisk turist börjar sin resa i Cape Town (eller Kapstaden som vi svenskar envisas med att kalla den) ska ni även få lite tips om saker att göra på vägen till den ”riktiga” Garden Route.

Att ta sig till Sydafrika

Flygplatsen i George är ungefär lika stor som den i Skellefteå, men möblemanget är trevligare i Sydafrika.

Flygplatsen i George är ungefär lika stor som den i Skellefteå, men möblemanget är trevligare i Sydafrika.

Det finns inget direktflyg till Cape Town från Sverige. Vanligaste ställena att byta på är London, Amsterdam eller Frankfurt. Personligen tycker jag det är smidigt att flyga via Frankfurt med Lufthansa (www.lufthansa.com) eller South African Airways (www.flysaa.com). Man flyger då sen eftermiddag till Frankfurt, äter middag på flygplatsen, kliver på planet till Johannesburg vid 10-tiden på kvällen, sover hela natten, landar utan tidsförskjutning i Johannesburg på morgonen, käkar frukost där och kliver sedan på planet till Cape Town i lugn och ro. Vid lunch landar man och kan plocka ut hyrbilen utan stress. Flyger du med British Airways (www.britishairways.com) via London kan du klara nattresan med bara ett byte och det samma gäller för Amsterdam med KLM (www.klm.com), i det sistnämnda fallet är dock flygningen dagtid och du kommer fram sent på kvällen. Ett annat bra nattalternativ med ett byte är att flyga med Swiss (www.swiss.com) via Zürich.

Vill du hoppa över Cape Town och åka direkt till Garden Route flyger du från Johannesburg till George som är en underbart småskalig flygplats.

Att hyra bil i Sydafrika

CrossleyI Sydafrika är det överlägset bästa alternativet för att ta sig runt att hyra bil. Alla de stora hyrbilsfirmorna finns i Cape Town och bland lokala uthyrare har Drive South Africa (www.drivesouthafrica.co.za) och Around about cars – (www.aroundaboutcars.com) gott rykte. Vill du slippa jämföra priser skulle jag föreslå Holiday Autos (www.holidayautos.se). Att hyra bil i Sydafrika är för övrigt oförskämt billigt. För en längre period kan du komma undan med under 200:- per dag med dagens låga kurs på randen. Passa också på att hyra en lokal GPS så blir ditt liv enklare.

Om du är intresserad av gamla bilar kan du ta en titt på Motor Classic Rental (www.motorclassic.co.za) som hyr ut klassiska bilar i Cape Town – till exempel Alfa Spider, folkabubblor med cab, Mercedes 280 SL, Volvo PV, Jaguar E-Type eller Bentley SII. Allra exklusivast är dock en Crossley från 1916. De billigaste bilarna kostar 1 290 rand per dag inklusive 10 mils fri körning.

Att resa efter Garden Route

De flesta som kommer till Cape Town för första gången väljer att stanna ett par dagar i den kosmopolitiska staden vid havet. Förutom massor av härliga restauranger och affärer finns här några självklara saker du inte får missa.

Utsikten från Table Mountain är inte dum.

Utsikten från Table Mountain är inte dum.

Först på listan är Robben Island (www.robben-island.org.za), där Nelson Mandela satt fängslad i massor av år. En tur med linbanan upp på Table Mountain (www.tablemountain.net) hör också till allmänbildning, liksom en tur ner till Godahoppsudden (www.capepoint.co.za). På vägen till och från Godahoppsudden kan du med fördel köra via den vackra vägen runt Chapmans Peak (www.chapmanspeakdrive.co.za) och sedan besöka någon eller några av de mindre städerna som Kommetjie (uttalas Kåmmecki), Simons Town och Scarbourough. Alla tre är väldigt olika, men mycket charmiga. Vill du bo lite utanför stan skulle jag föreslå att du letar i något av dessa samhällen.

Kommetjie bjuder på vit sand, vita hus och bra surfvågor.

Kommetjie bjuder på vit sand, vita hus och bra surfvågor.

Kommetjie (www.kommetjie.org) är en gammal fiskeby, men är numer mest känd för sin legendariska surfing, hummerfiske och för alla internationella profiler som bor här utan att göra något väsen av sig.

Scarbourough ligger bara tio minuter söderut från Kommetjie på väg mot Godahoppsudden och är mindre exploaterad. Under säsongen är byn full av surfbums, men resten av tiden är det rätt sömnigt här. Vackert är det dock hela tiden.

Simons Town (www.simonstown.com) ligger på andra sidan halvön och är en stad där det känns som att klockan vridits tillbaka till 50-talet. Här kan du också se Åsnepingvinerna som fått sitt namn av lätet…

När du tröttnat på Cape Town (vilket inte är lätt) och dess omgivningar är det dags att dra vidare efter syd/östkusten.

Här finns två olika varianter, gillar du vin ska du ställa in kompassen på östlig kurs. Öster om Cape Town ligger massor med fina vingårdar i trakterna av Stellenbosch. Franschoek (www.franschhoek.org.za) är en av de mer kända vinstäderna, men i ärlighetens namn är det rätt nerlusat med turister i vinområdena närmast Cape Town.

McGregor ligger vid vägs ände.

McGregor ligger vid vägs ände.

Jag skulle också vilja tipsa om ett vinområde som inte så många kommer till. Det är den lilla pittoreska staden McGregor (www.tourismmcgregor.co.za) som anses vara ett av de bäst bevarade exemplen på 1800-talets arkitektur i hela Sydafrika – stråtak och kalkputsade stenväggar är vad som gäller här. McGregor ligger knappt 20 mil öster om Cape Town i det område som kallas Little Karoo, men trots att det är fantastiskt vackert är McGregor fortfarande rätt lite besökt. Till stor del beror det förmodligen på att vägen bokstavligen slutar i byn. I området finns en rad vinproducenter av olika storlek. Byn har också attraherat en hel del konstnärer samt människor som sysslar med healing, yoga, meditation och annat spännande för kropp och själ. Här finns även bra cykelrutter och fina vandringsleder om du har starka ben.

En stadig bur hindrar vithajen från att göra dig till hajmat.

En stadig bur hindrar vithajen från att göra dig till hajmat.

Den mer äventyrlige tar istället den vackra kustvägen till Gansbaai (www.gansbaai.com). Här kikar man på vithaj vid Sharks Alley. Receptet för hajtittning är enkelt. Från båten slänger man i sånt som vithajar gillar att äta. Därefter hissar man ner stora burar och slutligen tillsätter man ett antal turister – för säkerhets skull placerade inuti burarna.

Från Gansbaii är det ungefär en timmes körning till Cape Agulhas (www.discovercapeagulhas.co.za). Det är Afrikas sydligaste udde (alla tror ju det är Godahoppsudden, men det är det alltså inte). Agulhas är extremt utsatt, med ständiga stormar under vintern (alltså vår sommar) och väldigt kargt, men läckert. Den lilla staden Arniston i närheten är mycket speciell och här finns en gammal fiskeby som fortfarande bebos av fiskare och deras familjer.

Ytterligare en bit längre norrut kommer ni till Mossel Bay (www.mosselbay.net) (www.visitmosselbay.co.za) och därmed är ni också inne på den klassiska delen av Garden Route. Mossel Bay är något av ryggsäcksturisterna lekstuga med massor av aktiviteter och ett av världens bästa klimat. Är det rätt tid på året kan ni också titta på valar här.

Knysna ligger skyddat vid en enorm lagun.

Knysna ligger skyddat vid en enorm lagun.

Next stop är staden Knysna (www.visitknysna.co.za), som är en typisk sydafrikansk semesterstad som ligger i en enorm bukt som i sin tur har kontakt med havet via ett smalt sund. Med andra ord har man här en stor saltvattenbukt som är skyddad från det hårda väder som ofta sveper in mot kusten i detta område. Under jul och nyår sväller staden över alla bräddar, men trots det är det riktigt trevligt. Det beror till stor del på att Knysna behållit mycket av sin gamla karaktär. Här byggs inga höga hus och kring många av de större gatorna finns det arkader som gör att man promenerar skyddad för regn och sol. Här finns också massor av justa restauranger och stan är en bra utgångspunkt för havsutflykter, ridturer och en massa annat. Gillar du ostron är du på precis rätt ställe. Här hittar du både odlade och vilda ostron.

Här har det funnits människor i 50 000 år och de tog säkert också tillvara på de vilda ostron som växer på klipporna i havet.

Här har det funnits människor i 50 000 år och de tog säkert också tillvara på de vilda ostron som växer på klipporna i havet.

Nästa kuststad är Plettenberg (www.plett-tourism.co.za) som också är omåttligt poppis, men inte lika charmig som Knysna om du frågar mig. Runt, och i, Plettenberg finns också mycket att göra. En stor del av det är relaterat till havet – surfing, vattenskidor, kanoting, djuphavsfske, etc. Men det finns även sysselsättningar på land, som vandring, cykling, ridning – listan kan göras nästan hur lång som helst.

Norr om Plettenberg tar en fantastisk vild kust vid. Den sträcker sig från Plettenberg och vidare upp efter kusten via nationalparken Tsitsikamma (www.tsitsikamma.com). I mina ögon är det här en av världens absolut vackraste kuststräckor.

Mitt i nationalparken Tsitsikamma finner man också Natures Valley (www.natures-valley.com) som är en liten oförstörd by längst ner vid havet som nås via en väg som slingrar sig nedför bergssluttningen. Här finns en hel del sommarhus, men nästan alla är med sydafrikanska mått mätt väldigt små och på något sätt känns det som att tiden stått stilla här sedan 70-talet.

Nästa stopp läggs förslagsvis i Storms River som bjuder på klätterturer i trädtopparna, världens högsta bungyjump och en hel del annat smått och gott.

I Storms River lämnar man enligt min mening Garden Route, men många fortsätter upp efter kusten till Jeffreys Bay (www.jeffreysbaytourism.org). Det här är en riktig surfstad och här finns en legendarisk outlet för klädtillverkaren Billabong med priser som gör att ert bagage på hemresan kommer att bli tungt…

Att bo efter Garden Route

Till att börja med ska ni tänka på att jul är den stora semesterperioden i Sydafrika. Det är sydafrikanernas längsta skollov, vädret är underbart och alla är ute och rör på sig. Rent generellt är det dock gott om bra ställen att bo på, särskilt sydafrikanska B&B är extremt prisvärda och trevliga att bo på, eftersom man kommer i kontakt med vanliga sydafrikanska familjer. Lite förbokningar här och där kan dock vara på sin plats. Resten av året är det bara att åka och möjligen ringa på morgonen för att boka nästa hoende.

Tänk också på att priserna på boende varierar mycket beroende på säsongen. Dyrast är det förstås just under jultiden. I de allra flesta fall ingår frukosten när du hyr husrum i Sydafrika.

Cape Town

Antrim Villa.

Antrim Villa.

Vill ni i bo Cape Town skulle jag vilja rekommendera ett litet ställe som ägs av en svensk som heter Jonas Sandström och där den underbara Joy är värdinna. Det heter Antrim Villa (www.antrimvilla.com) och ligger i Three Anchor Bay. Att Jonas också är designer märks på Antrim Villa som är smakfullt inredd. Det har en afrikansk känsla med skandinavisk touch – något som blir en väldigt bra kombination. En stor härlig salvattenpool är pricken över i. Ett dubbelrum med frukost börjar på 950 Rand beroende på standard och tid på året.

Simons Town

Boulders Beach.

Boulders Beach.

Precis intill stranden där de högljudda åsnepingvinerna håller till hittar man Boulders Beach Lodge (www.bouldersbeachlodge.com). Det är en liten charmig lodge där man somnar (och ibland vaknar…) till det gnekande ljudet av pingvinerna. Lodgen har en även en trevlig restaurang med fantastisk utsikt. Dubbelrummen kostar från 450 rand per person och natt.

Franschoek

Här finns Le Quartier Francais (www.lqf.co.za) som är otroligt fint både vad gäller boende och mat. Det är lite åt det snobbigare hållet, men maten är helt magnifik, många anser att det är Sydafrikas bästa restaurang och det vill inte säga lite. Priserna är också magnifika med sydafrikanska mått mätt. Ett dubbelrum med frukost kostar från runt 4 000 rand.

McGregor

Old Village Lodge.

Old Village Lodge.

Det finns en rad B&B:s och små hus att hyra i den lilla staden, men ett B&B som alla är väldigt förtjusta i är Old Village Lodge (ww.oldvillagelodge.co.za). Det är inrymt i ett hus från 1861 och har en fantastisk trädgård och en liten pool – vilket är skönt på sommaren då det kan bli väldigt hett i de här trakterna. I dubbelrum betalar man 450 rand per person och natt.

Arniston

På klassiska Arniston Hotel (www.arnistonhotel.com) finns nästan bara lokala turister, men ibland dyker det upp unga, vältränade utländska män med välpressade kläder som sysslar med att testa krigsmateriel på ett skjutfält i närheten, men det är givetvis ”topphemligt” så de hittar på de mest underbara historier för att dölja detta. Ett rum på Arniston går att få från 1 000 rand per natt.

Botrivier

Goedvertrouw Accommodation & Wine Estate.

Goedvertrouw Accommodation & Wine Estate.

Ett udda ställe som ni inte kommer att hitta på egen hand är Goedvertrouw Accommodation & Wine Estate. Här förflyttas du 50 år tillbaka i tiden och är otroligt lantligt och idylliskt. Det drivs av en dam i 80-års åldern som är full av historier. Hon har en av sydafrikas minsta vingårdar och 3-4 rum. Hon lagar också härlig mat på en gammal AGA-spis om man säger till i god tid. Ligger ungefär en mil från Botrivier. Ring Mrs. Elreda Pullman, +27(0)282-84 97 69. Ni kommer inte att ångra er.

George

Fancourt.

Fancourt.

Är du innehavare av ett grönt kort får du inte missa golfresorten Fancourt (www.fancourt.com). Den är skapad av den tyske miljardären Hasso Plattner och en härlig kombination av tysk effektivitet och avslappnad afrikansk attityd. Här finns tre 18-håls golfbanor. En är Sydafrikas bästa bana – The Links. Att spela en runda på den kostar 1 800 rand, på de två andra banorna är priset 450 rand.

Ett dubbelrum kostar från 2 700 rand per natt. Det finns också paket då det ingår golf eller spabehandlingar samt middag och då går det faktiskt att komma ner i drygt 900 kronor per person och dag!

Mossel Bay

Santos Express Train Lodge (www.santosexpress.co.za) är en märklig upplevelse. Ett tåg har princip parkerats i på stranden och rummen i tågvagnarna har garanterat havsutsikt. Här finns allt från sovsalar för under hundringen per natt till lyxiga dubbelrum med terrass för runt 1 000 rand per natt.

Knysna

Under Milkwood.

Under Milkwood.

På under Under Milkwood (www.milkwood.co.za) bor man en bit ifrån centrum. De har jättetrevliga bungalows där man kan laga sin egen mat och det är extra kul i Sydafrika där råvarorna är fantastiska och priserna löjligt låga. Se till att få ett av de hus som ligger ända nere vid vattnet! Att grilla på verandan fem meter från havet är läckert. Kostar från 1 300 rand under lågsäsong och ett hus tar fyra personer.

Prince Alberts Pass

En härlig vildmarkslodge är Oteniqua Trout Lodge (www.outeniquatrout.co.za). Det ligger i bergen 55 km från Knysna i Prince Alberts Pass. Resan hit är en upplevelse eftersom man följer en väg som byggdes av den legendariske vägbyggaren Thomas Bains under 1860-talet. Han byggde vägar med primitiva metoder, men med fantastiskt resultat och många av vägarna fungerar utmärkt än idag.

Oteniqua Trout Lodge.

Oteniqua Trout Lodge.

Lodgen ligger i en fridfull del av bergen. Här finns ingen ström, ingen telefon och ingen mobiltäckning. Däremot finns det fyra enkla trähus och lika många indiantält (teepees) med fyra bäddar i varje. Fyra personer som bor i stuga betalar 1 000 rand per natt och i tälten kostar det 600 rand för lika många. Självhushåll är det som gäller.

Plettenburg

Precis norr on Knysna ligger Plettenburg (eller Plett som lokalbefolkningen säger). Jag har hittat ett trevligt B&B här som heter Cornerway House (www.cornerwayhouse.co.za). Det drivs av engelsmannen Robin och hans trevliga fru. Drinkkvällarna på verandan är legendariska.

Kurland/The Crags

Den här byn är det väldigt lätt att köra förbi alla dagar på året utom när de stora hästpolotävlingarna går av stapeln kring nyår, då går det å andra sidan nästan inte att komma fram. Här finns ett mycket sympatiskt lyxhotell med härliga sviter och dito mat. Det heter Kurlandwww.kurland.co.za. Dubbelrummen kostar från 2 700 rand.

Natures Valley

Wild Spirit Lodge.

Wild Spirit Lodge.

Wild Spirit Lodge (www.wildspiritlodge.co.za) ligger alldeles ovanför den lilla kustbyn Nature’s Valley. Här jobbar man för att bli allt mer självförsörjande på alla plan och vill du delta i det går det utmärkt. Här finns allt från sovsalar till stora rum och ett safaritält att bo i. En sovplats kostar från 100 rand och rummen börjar på 350 rand.

 

Att äta efter Garden Route

 Scarborough

Camel Rocks meny.

Camel Rocks meny.

Här finns min absoluta favoritrestaurang alla kategorier – The Camel Rock (+27 21 780 1122). Den drivs av två systrar och har sett likadan ut i alla år och affischerna på de anspråkslösa väggarna börjar bli rätt blekta. Men skenet bedrar, här serveras fantastisk hemlagad mat och på helgerna trängs rollsar och stora mercor utanför. Societeten från Cape Town får dock snällt samsas med den närgångna papegojan, lokala surferbums och byns mer välbemedlade fyllon…

McGregor

När du blir hungrig kan du knalla till restaurangen Karoux (www.karoux.co.za) där Ryan regerar i köket och Aimee skämmer bort gästerna. Tillsammans producerar de fantastiska matupplevelser av de lokala råvarorna till priser som är ofattbara för en svensk restaurangbesökare – och då menar jag inte att de är höga! Boka bord i tid.

Wilderness

Serendipitys matsal.

Serendipitys matsal.

Serendipity (www.serendipitywilderness.com) drog igång 2001 och drivs av den prisbelönta kocken Lizelle Stolze och fortfarande blir den utsedd till en av de bästa restaurangerna i Sydafrika år efter år. Bordsbeställning krävs!

Knysna

Det finns hur många bra restauranger som helst i Knysna, men jag skulle vilja rekommendera ett besök på East Head Café (www.eastheadcafe.co.za) som ligger längst på udden vid det smala inloppet till lagunen. Utsikten är magnifik, personalen jättetrevlig och maten härlig.

Plettenberg

Enricos kö.

Enricos kö.

Restaurangen Enrico´s (www.enricorestaurant.co.za) ligger precis ovanför vattnet allra längst österut i Plettenberg. Under högsäsongen är restaurangen obegripligt populär och du kan lätt få köa nästan två timmar för att få en portion friterad bläckfisk! Eftersom man lägligt nog satt upp en bar precis där kön slutar är dock stämningen lugn och avslappnad och man får snabbt nya bekanta att fördriva tiden med.

Strax öster om Plettenberg vid infarten till stan ligger bageriet Thyme and Again (www.thyme-and-again.co.za). Har du vägarna förbi skulle jag rekommendera att du stannar till på deras fik och sedan laddar upp med bakverk och pajer innan du åker vidare. Kylväska för picknickmat är förresten ett måste på Sydafrikaresan.

Natures Valley

Enda näringsstället här nere är Nature’s Valley Trading Store (+27-44 531 6835) som serverar rejäl och god mat och där de flesta gästerna inte haft skor på sig den senast veckan, relaxed är bara förnamnet. Här finns också har en liten affär.

Storms River

Marilyns inredning.

Marilyns inredning.

I Storms River ligger Marilyn’s 60’s Diner som lika gärna kunde ha legat i amerikanska Mellanvästern för 50 år sedan. Här finns maffiga köttbitar, grillade mackor och milkshakes där man inte sparat på grädde och socker. En gång per år har de en Elvisfestival (www.elvisfestival.co.za).

Att göra efter Garden Route

Det finns precis hur mycket som helst att göra efter Garden Route. Ofta undrar jag hur alla attraktioner förmår överleva. Väljer du att resa lite off-season kommer du ofta att vara ensam även på stora ställen. Här finner du några högst subjektiva val av attraktioner som alla går att göra med barn om de inte är allt för bortklemade.

Gansbaai

Att dyka (i bur) med hajar är en oförglömlig upplevelse. Man glömmer lätt att det är svinkallt i vattnet när man är bara några decimeter från en 4-5 meter stor vithaj! Ett bra bolag att åka med ut till Sharks Alley är White Shark Ecoventures (www.white-shark-diving.com). Vill du inte ge dig ner i buren är det faktiskt nästan lika spännande att vara kvar på båten.

Plettenberg

Robbergs badstrand.

Robbergs badstrand.

Robberg Nature Reserve (www.capenature.co.za) är ett litet, men mycket vackert, och lättillgängligt, reservat. Du kan bland annat njuta av att från ovan titta på en stor koloni pälssälar. Tyvärr kommer lukten på köpet och den är gediget vedervärdig! Vandrar man runt hela ön är det en knapp mil och det tar runt fyra timmar. Mitt på ön kan man också glida ner för branta sandsluttningar och ta ett efterlängtat dopp i havet.

Tsitsikamma

Tsitsikamma National Park är lite speciell eftersom den täcker både landområdet och havet närmast land. Numera ingår den i ett större område som kallas Garden Route National Park (www.sanparks.org) och består av tre olika parker efter samma kust. Tsitsikamma och kustremsan väster om parken är ett bedövande vackert kustområde och man tror att det funnits människor här i 50 000 år. Området närmast vattnet ligger på en platå som sluttar brant ner mot havet och det är inte många som vågar sig på att ta sig ända ner. Det är dock väl värt mödan och du kommer att möta helt öde stränder när du är här. Om du ska bege dig ner till havet gäller det att kolla tidvattentabellen (www.tides4fishing.com), det är lätt gjort att fastna i någon vik när vattnet stiger.

Knepig passage på Otter Trail.

Knepig passage på Otter Trail.

Vandringsleden the Otter Trail (https://www.wildcard.co.za/otter-trail-know-information/) går längs med kusten i Tsitsikamma National Park. Den normala tiden för att vandra denna led är 5 dagar med 4 övernattningar, men då gör man det i ganska blygsam takt, eftersom den totala längden är drygt 4 mil. Vandringen är dock rätt krävande med knepiga stigar, stora höjdskillnader och tidvatten, så det bra att hålla sig till tidsschemat.

Vill du gå the Otter Trail gäller det att vara ute i tid med bokningen. Endast 12 personer får starta vandringen varje dag och även om du är ute ett år i förväg är det inte säkert att du kan komma över en plats, eftersom efterfrågan med råge överstiger tillgången. Kostnaden för att vistas i parken och bo i stugorna där man övernattar är ungefär 1 400 rand person och för barn (som måste vara 12 år) är det halva avgiften.

Bloukrans River

Många tycks anse att ingen Garden Route-vistelse är komplett utan ett bungyhopp från bron över Bloukrans River. Det är världens högsta bungyhopp och mäter 216 meter över ravinen. Det ger sju sekunders fritt fall för 790 rand. Mer info hittar du på (www.faceadrenalin.com).

Storms River

Kopplad till två vajrar i Storms River.

Kopplad till två vajrar i Storms River.

Testa gärna canopying i Storms River med Stormsriver Adventures (www.stormsriver.com). Canopying innebär att man klättrar högt upp i de jättelika, urgamla träden. Väl uppe kopplar man in sig på vajrar som går mellan träden. Med hjälp av en liten trissa åker man sedan i hög fart mellan träden. Rysligt kul och har man lite respekt för höjder pirrar det dessutom rätt bra i magen när man står på en liten plattform 30 meter upp i luften. Det hela är dock oerhört säkert. Jag har gjort det här på många andra ställen i världen (då kallas det ofta zipline) och metoden i Storms River är utan tvekan den allra säkraste jag stött på.

Det roliga med canopying jämfört med zipline är att man rör sig högt uppe i vackra trädkronor med växter, fåglar och andra djur. Hela utflykten omfattar tio olika linfärder där den längsta är nästan 100 meter. 495 rand kostar äventyret och då ingår också en stor tallrik smaskiga varma mackor, sallad och dricka efter fullföljt uppdrag. En hel del av pengarna går dessutom till olika projekt i byn.

Shopping efter Garden Route

Att prata om shopping i Sydafrika är egentligen lite fånigt eftersom du hela tiden kommer att stöta på spännande produkter och butiker, med priser som inte får plastkortet att smälta. Jag måste dock särskilt nämna ett par ställen.

Cape Union Mart i Cape Town.

Cape Union Mart i Cape Town.

Låt oss börja med min favoritbutik för friluftsutrustning och avslappnade kläder – Cape Union Mart (www.capeunionmart.co.za). Här finns det nästan allt man kan önska sig. Det mesta jag själv har köpt här (och det är en hel del) håller mycket hög kvalitet. Cape Union Mart är en kedja och finns exempelvis i Cape Town (på flera ställen), George, Mossel Bay, Knysna och Plettenberg. Ett bra knep är också att handla i deras butik på flygplatsen i Johannesburg på vägen hem. Då undviker du både övervikt och moms, men sortimentet är förstås begränsat!

The Crags/Kurland

Handfat från Porqupine.

Handfat från Porqupine.

På The Mill, drygt 15 km öster om Plettenberg, finner man ett antal butiker varav två är extra spännande – Porcupine Cheramics (www.porcupineceramics.com) samt The Mohair Mill Shop (www.mohairmillshop.com). I keramikbutiken hittar du lokalt tillverkad keramik av högsta kvalitet och med hög kreativ nivå. För några år sedan köpte jag ett 15 kg tungt handgjort tvättfat och lyckades ta med det som handbagage hem till Sverige. Mohairfabriken gör alla produkter av ull från lokala angoragetter och även här är det hög klass både på kvalitet och design. Testar du deras mohairsockor (som kostar som ett paket tubsockar på extrapris på ICA) kommer du aldrig att vilja ha något annat på fötterna.

Natures Valley

Natures Way, bästa osten i Sydafrika.

Natures Way, bästa osten i Sydafrika.

Naturesway Farmstall (www.cruisethecrags.co.za), alldeles i närheten av Natures Valley, säljer de organiskt odlade grönsaker samt en massa olika mejeriprodukter som kommer från de Jerseykor som betar 50 meter från butiken/restaurangen. Här finns det bland annat bra ost, som är en av få produkter jag riktigt saknar när jag är i Sydafrika.

 

 

Användbara länkar

Allmänt om Sydafrika, städerna och sevärdheter efter Garden Route

 Att ta sig till Sydafrika

Att hyra bil i Sydafrika

 Att bo efter Garden Route

Att äta efter Garden Route

Att göra efter Garden Route

Att shoppa efter Garden Route

Print Friendly, PDF & Email

Ett svar på Garden Route, Sydafrika – Världens vackraste kuststräcka med massor av upplevelser

  1. Pingback: De billigaste städerna för turister | www.tripant.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *