Köpenhamn, Danmark – ta med familjen och cykeln

Hela familjen kan enkelt färdas med cykel i Köpenhamn, cykelbanorna är många och backarna få. Foto: Niclas Jessen

Hela familjen kan enkelt färdas med cykel i Köpenhamn, cykelbanorna är många och backarna få.
Foto: Niclas Jessen

Köpenhamn är ett utmärkt resmål för hela familjen. Här finns massor av saker att se och göra. Det är enkelt att ta sig runt och särskilt roligt blir det om alla i familjen kan cykla.

Bra kommunikationer och korta avstånd gör också att det är lätt att göra utflykter utanför storstaden.

 

 Att ta sig till Köpenhamn

Startar du i Stockholm kan du välja på att åka till Arlanda där SAS (www.sas.se) och Norwegian (www.norwegian.com) kan ta dig vidare direkt till Kastrup (www.cph.dk) i Köpenhamn. Tar du bussen till Skavsta kan du flyga med Ryanair (www.ryanair.com) istället. Från Göteborg flyger SAS direkt till den danska huvudstaden och från Malmö finns det ju massor av sätt att ta sig över sundet, flyg är dock inte ett av dem.

Transfer och ta sig runt i Köpenhamn

Med Bycyklen är det väldigt lätt att ta sig runt i Köpenhamn.

Med Bycyklen är det väldigt lätt att ta sig runt i Köpenhamn.

Ett City Pass (www.citypass.dk) är en bra investering för att ta sig runt i Köpenhamn. Med ett sådant åker du alla bussar, tåg, t-banelinjer samt hamnbussar, inklusive linjerna från flygplatsen Kastrup. För en vuxen kostar ett dygn 80 kronor och tre dygn 200 kronor. Motsvarande pris för ungdomar upp till 16 år är 40 respektive 100 kronor. Två barn under 12 år är gratis i sällskap med vuxen. Korten kan köpas online eller på flygplatsen.

Ett fantastiskt bra sätt att ta sig runt i Köpenhamn är med cykel. Och du behöver inte hyra en vanlig cykel. Överallt i staden hittar du ställ med Bycyklen (www.bycyklen.dk). Det är rejäla elcyklar med inbyggd GPS. Vill du använda dem mycket ska du teckna ett månadsabbonemang som kostar 70 kronor. Första halvtimmen är alltid gratis, följande timmar kostar 6 kronor. Ska du använda cykeln väldigt lite finns en ”Pay as you go”-variant för 25 kronor i timmen.

Givetvis är det gott om vanliga cykeluthyrare också och här går det även att få cyklar med lådor där de minsta barnen kan sitta.

Vill du se en lite annorlunda vinkel av staden kan du ta en båttur under broarna med Canal Tours Copenhagen, som drivs av svenska Strömma (www.stromma.dk). För 80 kronor får du en dryg timmes sightseeing på vattnet.

Att bo i Köpenhamn

Mysigt dubbelrum mitt i stan för 450 kronor natten.

Mysigt dubbelrum mitt i stan för 450 kronor natten.

Vill du bo riktigt prisvärt och lite annorlunda i Köpenhamn skulle jag rekommendera att du tar en titt på B&B-sajten Net-BB (www.net-bb.dk). Själv hittade jag Grete Siegler (artistroom16@gmail.com), som är konstnär och har två uthyrningsrum på våningen under sin ateljé på Studiestraede 16. Förutom sovrummen finns också ett litet kök och toa med dusch. Perfekt för en familj om man hyr båda rummen. Varje rum kostar 450 kronor natten.

Arkitekten har jobbat hårt med Tivoli Hotel.

Arkitekten har jobbat hårt med Tivoli Hotel.

Det finns massor av andra härliga hotell i Köpenhamn som är anpassade för familjer. Ett stensäkert tips är Tivoli Hotel (www.tivolihotel.se) som lägger mycket fokus på barnen. Hotellet har dubbelrum där man kan ställa in en extrasäng och kan man dessutom tänka sig att låta ett av barnen sova i dubbelsängen kan en familj på fyra komma undan med 1 090 kronor per natt inklusive frukostbuffé.

Skön design på Andersen Hotel.

Skön design på Andersen Hotel.

Prisbelönta boutiquehotellet Andersen Hotel (www.andersen-hotel.dk) på Vesterbro är ett annat tips. Ett dubbelrum kostar från 1 200 kronor och ett rum för fyra från 1 400 kronor utan frukost. Bor du i Sydsverige oh kommer med bil ingår däremot parkering, vilket är mycket värt eftersom parkering är riktigt dyrt i Köpenhamn.

På WakeUp slösar man inte med utrymmet.

På WakeUp slösar man inte med utrymmet.

 

WakeUp (www.wakeupcopenhagen.se) har också två hotell i staden som är mycket prisvärda. Här kan man komma undan med runt 1 000 kronor per natt för en familj som samsas i ett rum. Frukosten för man dock betala extra för, eller gå ut och äta på stan.

 

På Alexandra är det ingen brist på teak.

På Alexandra är det ingen brist på teak.

Är du förtjust i dansk möbeldesign från 50- och 60-talet ska du definitivt ta in på Hotel Alexandra (www.hotelalexandra.dk), där de eleganta teakmöblerna står som spön i backen. Självfallet kan du också lyssna på din favoritmusik på vinyl i lobbyn. Kostar från en tusenlapp för ett dubbelrum.

 

 

Att äta i Köpenhamn

Mysigt på morgonen på Next Door Café.

Mysigt på morgonen på Next Door Café.

Ett bra sätt att börja dagen i Köpenhamn är att gå ut och äta frukost eftersom många andra gör det. Next Door Café (www.nextdoorcafe.dk) som drivs av skådespelaren Klaus Tange är ett bra tips. Enkelt, men mysigt och alltid mycket folk av alla tänkbara slag. Den krispiga baconen är sagolik och pannkakorna likaså.

 

42RAW är ett hipster heaven.

42RAW är ett hipster heaven.

Ett annat, lite trendigare, frukostställe är 42RAW (www.42raw.dk) som har mycket hälsosamma saker på menyn. Brunchen är riktigt läcker och räcker hela dagen. Här finns också bra luncher och goda matiga mackor när man vill ha något snabbt – och det vill ju barn ofta.

 

 

2018 försvinner Copenhagen Street Food. Besök det medan det finns!

2018 försvinner Copenhagen Street Food. Besök det medan det finns!

Om du gillar street food finns det ett lysande ställe för bra lunch eller tidig middag. Om du tar dig till den lilla ön Papirøen hittar du föreningen Copenhagen Street Food (www.copenhagenstreetfood.dk) som håller till i ett gammalt hamnlager. Ett drygt 30-tal food trucks och stånd samsas här och det finns allt från glass till pulled duck. Här äter du exempelvis fantastiska friterade kalamares med citronsås för en 50-lapp, med en rejäl öl till kostar det mindre än ett mål på en hamburgerkedja. Inte undra på att det här är ett poppis ställe. 2018 är det dock slut. Då ska alltihop rivas.

Bästa marulken någonsin.

Bästa marulken någonsin.

Ibland hittar man riktigt bra mat av en ren slump. Så fann jag Brewpub (www.brewpub.dk), som är ett mikrobryggeri med egen restaurang. Jag hamnade här mest för att det var fullt på alla andra ställen jag ville testa och förhoppningarna var inte på topp. Jag fick dock den bästa marulk jag ätit i hela mitt liv och sällskapet åt en biff som inte heller gick av för hackor. Allt dessutom serverat med mycket gemytligt danskt humör och Brewpubs egna ölsorter.

Minst lika franskt som i Frankrike.

Minst lika franskt som i Frankrike.

L´education Nationale (www.leducation.dk) är en riktig fransk bistro som har sett likadan sedan 1990-talet. Här står det foie gras, moules-frites och crème brulée på menyn, kyparna är lagom nonchalanta, dukarna rutiga, vinerna franska och du kan garanterat inte beställa en coca-cola! Skaldjursplatån är makalös och borden står för tätt. Precis som i Frankrike och helt fantastiskt.

 

 

Att titta på de lyckliga som fått bord på Noma kostar inget.

Att titta på de lyckliga som fått bord på Noma kostar inget.

Gillar du mat och har de allra största spendersbyxorna på ska du förstås satsa på att få bord på världsberömda restaurangen Noma (www.noma.dk). Närmaste tiden är det dock ingen idé att försöka. Noma stänger helt i december 2015 och flyttar till Sydney i Australien för ett 10 veckors långt gästspel med start i januari. Gästspelet såldes slut på 30 minuter, trots att man hade 5 600 platserna som kostade 485 australiensiska dollar…

 

Att göra i Köpenhamn

Köpenhamnskortet ger bland annat inträde på Köpenhamns fina zoo, som är öppet året runt och där du kan se isbjörnar under vatten. Foto: Copenhagen Zoo

Köpenhamnskortet ger bland annat inträde på Köpenhamns fina zoo, som är öppet året runt och där du kan se isbjörnar under vatten. Foto: Copenhagen Zoo

Tänker du kika på många attraktioner är det en bra idé att köpa ett Copenhagen Card (www.copenhagencard.dk). I kortet ingår, förutom fri kollektivtrafik, gratis inträde till 74 museer och attraktioner, samt en del rabatter. Dygnskortet kostar 359 kronor och tredagsvarianten 589 kronor. Ungdomar betalar ungefär halva priset och de under 10 går gratis med en vuxen. Det finns också en bra app kopplad till kortet.

 

En tunnel löper rakt igenom det största akvariet på Den Blå Planet.

En tunnel löper rakt igenom det största akvariet på Den Blå Planet.

Ett av de absoluta toppnumren på min lista för hela familjen är akvariet Den Blå Planet (www.denblaaplanet.dk), som ligger vid havet precis bredvid flygplatsen Kastrup. Den jättelika anläggningen invigdes 2013 och rymmer sju miljoner liter vatten. Här huserar ungefär 20 000 vattendjur av alla slag i 53 olika akvarier. Mer än hälften av vattnet finns i det stora akvariet Oceanen där rockor, hajar och en massa andra fiskar samsas i det mest kristallklara vatten jag någonsin sett ­– men så jobbar också fem personer heltid bara för att se till att vattenkvaliteten är den rätta i alla de olika akvarierna.

Hela akvariet är mycket pedagogiskt uppbyggt och all information finns på danska, engelska och svenska. Innan du åker hit skulle jag rekommendera att du tar en titt på programmet för dagen och prickar in sådant som ni kan kan vara intresserade av. Det görs massor av specialvisningar och de duktiga medarbetarna på akvariet gör att besöket blir mycket mer givande än om ni bara går omkring på egen hand.

På Tøjhusmuseet kan man just nu förvandla sig till Tolkiens Gollum.

På Tøjhusmuseet kan man just nu förvandla sig till Tolkiens Gollum.

Ett annat spännande museum är Tøjhusmuseet (www.natmus.dk), som är en del av det danska Nationalmuseet och där man på ett lysande sätt ställer ut dansk militärhistoria, som man inte alls behöver vara krigisk för att uppskatta. Just nu har de en väldigt bra tillfällig utställning som många av de yngre gillar skarpt. Den handlar om Tolkiens fantastiska värld (den pågår till slutet av februari 2016) och utgår från filmerna som bygger på Sagan om Ringen och Hobbit.

Nationalmusem driver också Børnenes Museum (www.natmus.dk), som riktar sig till barn mellan 4 och 10 år och är fullt av aktiviteter.

Så här kommer nya Experimentarium att se ut.

Så här kommer nya Experimentarium att se ut.

Missa inte heller Experimentarium City (www.experimentarium.dk), som för tillfället ligger alldeles i närheten av det nybyggda Operahuset. Det är ett så kallat science center där alla generationer kan lära sig massor av saker. I september 2016 överger man provisoret och flyttar tillbaka till de nyrenoverade lokalerna i Tuborgs gamla bryggeri. Renoveringen har varit dramatisk eftersom man drabbades av en stor brand under arbetena.

På Bakken hittar du den här berg-och-dalbanan som byggdes redan på 30-talet.

På Bakken hittar du den här berg-och-dalbanan som byggdes redan på 30-talet.

Åker du till Köpenhamn med barnen under den varmare årstiden ska du självfallet se till att besöka någon av de två nöjesparkerna – centralt belägna Tivoli (www.tivoli.dk) eller Bakken (www.bakken.dk), som ligger en bit norrut. Jag vill inte ge mig in i diskussionen vilken som är bäst, men ska man lyssna på den yngre generationen i vår familj vinner Bakken – som för övrigt är världens äldsta nöjespark. Dessutom är entrén till Bakken gratis, ni betalar bara för det ni åker.

En av de häftiga Kusama-installationerna på Louisiana.

En av de häftiga Kusama-installationerna på Louisiana.

Vill du vidga vyerna något finns det ett antal utmärkta möjligheter inom bekvämt avstånd från Köpenhamn. Tar du tåget till Humlebäcks station så har du bara en kort promenad till konstmuseet Louisiana (www.louisiana.dk). Louisiana har både fasta och tillfälliga utställningar. Just nu har man en jätteutställning med verk av den nu 86-åriga japanska konstnärinnan Yayoi Kusama som sedan 1977 på eget initiativ bott på en psykiatrisk klinik i Tokyo. Hon är fortfarande mycket produktiv och har också gjort flera nya målningar enbart för denna utställning. Utställningen pågår till slutet av januari 2016. På museet finns också ett helt hus för barn med massor av aktiviteter.

Skådeplatsen för Hamlet.

Skådeplatsen för Hamlet.

Fortsätter du med tåget norrut ytterligare en halvtimme hamnar du i Helsingör och slottet Kronborg (www.kronborg.dk). Slottet är mest känt för att Shakespeares tragiska pjäs Hamlet utspelar sig här. Särskilt de långa slingrade källargångarna, juvelerna och riddarsalen är poppis bland de yngre generationerna.

 

Skeppen sätter fart på fantasin.

Skeppen sätter fart på fantasin.

Tar du istället tåget västerut hamnar du efter en stund i Roskilde. Från stationen kan du ta buss 203 eller göra en 20 minuters promenad till Vikingaskeppsmuseet (www.vikingeskibsmuseet.dk). Museet är skapat runt fem vikingaskepp som hittades i området på 60-talet. Skeppen hade sänkts för att fungera som spärr för fientliga fartyg och låg precis intill varandra. Därför blev det bingo i skepp för marinarkeologerna. Utställningen är mycket avskalad, men just därför väldigt intressant och den sätter fart på barnens fantasier. Här finns också verkstäder där man bygger båtar med samma metoder som på vikingatiden.

Clas Johansson

 

Användbara länkar

 Allmänt om Danmark och Köpenhamn

 Att ta sig till Köpenhamn

 Transfer och att ta sig runt i Köpenhamn

 Att bo i Köpenhamn

Att äta i Köpenhamn

Att göra i Köpenhamn

 

Print Friendly, PDF & Email