Riga, Lettland, jugendstad på näravstånd

I Gamla Stan i Riga finns flera vackra torg som är fulla av uteserveringar. Katedraltorget bjuder både på ståtliga hus och modern muralmålning.

I Gamla Stan i Riga finns flera vackra torg som är fulla av uteserveringar. Katedraltorget bjuder både på ståtliga hus och modern muralmålning.

Till Riga kan man åka av många skäl. De fem bästa är maten, folket, kulturen, husen och prisnivån.

Är du intresserad av någon av dessa föreslår jag en weekendresa till den vackra och trevliga lettiska huvudstaden på andra sidan Östersjön.

Det är få städer på bekvämt avstånd från Sverige som har en så rik historia som Riga, som grundades 1201. Redan under Hansans tid var Riga den näst viktigaste staden efter Lübeck. Under århundradena kom Riga att domineras av ryska, tyska och svenska intressen. Den mest dramatiska utvecklingen hade staden kring förra sekelskiftet då Rigas invånarantal tiofaldigades på väldigt kort tid. Det är också från denna tid alla de ståtliga jugendhusen härstammar.

Den vackra kanalen slingrar sig genom Riga och går bland annat genom Kronvaldaparken.

Den vackra kanalen slingrar sig genom Riga och går bland annat genom Kronvaldaparken.

1991 blev Lettland till sist självständigt och det blev starten för en enorm utveckling. Från att ha varit huvudstad i en grå sovjetisk lydstat har Riga förvandlats till en modern, spännande huvudstad.

1991 kändes det sensationellt att hitta mat som inte bara tjänade som kalorier. I dag är staden fylld av spännande krogar som förvaltar de traditionella, lokala råvarorna med överraskande tolkningar.

Dessutom är den gamla öststatskänslan fullständigt utrotad. Överallt möter man trevliga, lagom nyfikna och hjälpsamma människor. Många i servicebranscherna skulle må bra av ett studiebesök i Riga.

Toppar man detta med en prisnivå som är på ett helt annat (lägre) plan än vi är vana vid så är Riga ett svårslaget besöksmål. Boka biljett och sätt dig sedan på Flygbussen för att börja resan dit!

Att ta sig till Riga

Från Stockholm är det relativt enkelt att ta sig till Riga. Såväl SAS (www.sas.se) som Norwegian (www.norwegian.com) och Air Baltic (www.airbaltic.com) flyger direkt. Samma bolag flyger också direkt från Köpenhamn. Den som vill åka från Göteborg eller Malmö får däremot finna sig i att göra en mellanlandning innan man landar på Rigas trevliga flygplats (www.riga-airport.com).

Transfer och ta sig runt i Riga

Flerdagarskortet gäller på all kollektivtrafik i Riga.

Flerdagarskortet gäller på all kollektivtrafik i Riga.

Flygplatsen i Riga ligger bara en mil utanför centrum och det går att åka såväl buss som taxi utan att bli ruinerad. Flygbussen (www.rigassatiksme.lv) kostar bara 1,15 euro om man köper biljetten i terminalen och 2 euro om man betalar på bussen. Du kan också passa på att redan här köpa ett flerdagarskort för bussar, minibussar och spårvagn. 3 dagar kostar 10 euro och 5 dagar 15 euro.

En kul detalj i kollektivtrafiken är den retrospårvagn som under sommarhalvåret trafikerar linje 11. Den är en kopia av en elektrisk vagn som gick här redan 1909.

En taxi från flygplatsen går på runt 15 euro. Om du håller dig till Baltic Taxis (www.baltictaxi.lv) gulgröna bilar eller RedCabs (www.redcab.lv) röda bilar så är du säker på att allt går rätt till.

Riga är inte större än att det går utmärkt att promenera till de flesta ställen man vill besöka. Vill du vara lite mobilare går det också utmärkt att hyra cykel. Riga är väldigt platt och därför en utmärkt cykelstad. De urgamla kullerstenarna i delar av gamla stan gör dock att stundtals känna som att njurbälte vore ett bra tillbehör under cykelturen, det blir med andra ord väldigt skakigt.

Att bo i Riga

Trångt, men trevligt på Riga Hostel.

Trångt, men trevligt på Riga Hostel.

Vill du bo riktigt billigt är Riga Hostel (www.rigahostel.com.lv) ett bra val. Det har toppläge i Gamla Stan och de billigaste sovplatserna i en stor sovsal kostar bara 5 euro per person!

Vill ni slå på stort och ha ett eget rum går det att få från ungefär 35 euro för två personer. Här finns också ett rejält kök för den som vill göra vistelsen ännu billigare.

Litet, men mysigt, rum på Ekes Konvents.

Litet, men mysigt, rum på Ekes Konvents.

Hotell Ekes Konvents (www.ekeskonvents.lv) ligger även det mitt i Gamla Stan och har bara ett 10-tal rum. De äldsta delarna av huset är från 1435 och lär redan då ha varit en sorts hotell. Sedan användes huset för allt möjligt fram till 2005 då det blev hotell igen. Det är pyttelitet på alla sätt och vis, men trevligt och prydligt inrett. För lite drygt 50 euro per natt (oavsett om en eller två personer bor i rummet) inklusive rejäl frukost i huset bredvid är det ett fynd!

City Hotel Teater har en pampig jugendfasad.

City Hotel Teater har en pampig jugendfasad.

Betydligt större, aningen flottare och aningen dyrare är City Hotel Teater (www.cityhotel.lv) som ligger en bit nordöst om Gamla Stan.

Hotellet är inrymt i ett vackert jugendhus och här finns en liten bastu och en ännu mindre pool.

 På Hotel Valdemars bjuder man på kvällsmat.

På Hotel Valdemars bjuder man på kvällsmat.

Hotel Valdemars (www.chioce.lv) är ett annat mellanklasshotell som ägs av en svensk-lettisk familj. De flydde till Sverige efter andra världskriget och kom tillbaka vid självständigheten, de är dessutom släkt med Lettlands första president. En trevlig detalj på Valdemars är att man serverar såväl eftermiddagsfika som ett enklare kvällsmål utan att det kostar något extra.

En del av lägenheterna på Neiburgs har två våningar.

En del av lägenheterna på Neiburgs har två våningar.

En bra bit upp på prisstegen, men fortfarande mycket sansat prissatt är Neiburgs Hotel (www.neiburgs.com) som endast har lägenheter. De minsta är bara runt 25 kvadratmeter, men man får ändå in ett vardagsrum, ett litet sovrum och en kokvrå. Det finns också väldigt läckra tvåvåningssviter. Hotellet öppnades 2009 och ligger i ett tjusigt jugendhus mitt i Gamla Stan.

Hotel Bergs ligger lugnt och lite undanskymt intill en exklusiv shoppinggalleria.

Hotel Bergs ligger lugnt och lite undanskymt intill en exklusiv shoppinggalleria.

Vill du bo riktigt flott kan du slå till på Hotel Bergs (www.hotelbergs.lv). Här bjuds det fem stjärnor och boutiquehotellkänsla. De minsta rummen är 45 kvadratmeter och priserna börjar på knappt 190 euro. Du får dock väldigt mycket för de pengarna. För en familj kan ni få rum som ligger intill varandra med dörr emellan.

Att äta i Riga

Utvecklingen på den kulinariska fronten har varit explosionsartad de senaste åren i Lettland. När jag var i Riga första gången precis efter självständigheten 1991 var maten inte mycket att hurra för. Nu är kvaliteten häpnadsväckande. Jag är säker på att det inte finns någonstans runt Östersjön där du äter lika bra om man tar hänsyn vad det står på slutnotan.

Staden är också fylld med mysiga kaféer och jag tänkte börja med att berätta om ett par av dem.

Cappuccino och sockerbomb på Rocket Bean.

Cappuccino och sockerbomb på Rocket Bean.

Det pyttelilla caféet Rocket Bean (www.rocketbean.lv) ligger i Gamla Stan. Trots att jag inte är någon vidare kaffedrickare njöt jag av deras makalösa cappucino på egenrostade bönor. Man väljer själv vilken sorts kaffebönor man vill ha, sedan mal de dem och gör kaffet. Toppa gärna med en av deras sötsaker, ett glas med apelsinkräm och citrusmaräng är ett bra tips.

Champagnen ligger alltid på kylning på Sienna.

Champagnen ligger alltid på kylning på Sienna.

Snett över gatan från Jugendmuséet ligger en annan oas. Det är kaféet Sienna (www.sienna.lv), som är inrett i helt fantastisk jugendstil och fullproppat med tidningar och böcker. Det är inte Rigas billigaste kafé, men jag tycker man får se en del av priset som en inträdesbiljett till den häftiga miljön, som styrs av en otroligt elegant kypare i väst med fickrova. Han skulle kunna vara statist i vilken 1910-talsfilm som helst och han serverar givetvis allting på originalporslin från tiden. Downton Abbey på lettiska. Gott är det också.

Här bjuds det på enkla, men fräscha, fiskrätter.

Här bjuds det på enkla, men fräscha, fiskrätter.

I den gigantiska inomhusmatmarknaden finns också några restauranger av minst sagt varierande dignitet. Jag tycker dock du ska hålla ögonen öppna när du kommer till den smala passagen som går in till fiskhallen och där hålla utkik efter lilla Siļķītes un Dillītes (som jag tror betyder Sill&Dill, ett briljant varumärke!) (https://www.facebook.com/SilkitesUnDillites/). Här köper du fantastiska fiskrätter betydligt billigare än vad ett meal kostar på McDonalds några kvarter bort.

Kalvkind och kalvtunga kan man få på Restorans 3.

Kalvkind och kalvtunga på Restorans 3.

Restorans 3 (www.restorans3.lv) är en av de nya hippa restauranger där man satsar på lokala råvaror och tar vara på traditionen, men ger den en modern touch. Här serveras lokala specialiteter som till exempel aladåb på grisöron, rökt sill, kalvtunga och kalvkind och sist, men inte minst en efterrätt med det fantasieggande namnet Eyjafjallajökull efter det berömda vulkanutbrottet som stoppade all flygtrafik i Europa 2010. Med en väldigt god lokal öl från ett minibryggeri och ett rejält glas dessertvin gick allt det ovanstående på 45 euro.

Muusu har både en trevlig restaurang inomhus och en kul uteservering. Maten är densamma.

Muusu har både en trevlig restaurang inomhus och en kul uteservering. Maten är densamma.

Restaurang Muusu (www.muusu.lv) är en annan av de nya spännande restaurangerna i Riga. De flesta restauranger har lättare att ta ut svängarna i förrätterna och Muusu är inget undantag. Du kan med födel hålla dig till flera förrätter. Bra tips är lättsaltad makrill med dillkräm, carpacchio på hjort med marinerad svamp och tryffelkräm och lammtunga med inlagda krusbär. Allt är delikat. Du kan också sno ett av deras tillbehör – ugnstorkad lök. Enkelt och urgott. Här är receptet: Skär mild rödlök tunt på mandolinen, lägg skivorna på en plåt, sätt den i ugnen på 65 graders värme och gå till kojs. När du vaknar på morgonen tar du ut plåten och vips har du ett gott, spännande och annorlunda tillbehör.

valtera-restoransValtera Restorans (www.valterarestorans.lv) är ytterligare en restaurant med en ung kökschef som satsar stenhårt på lokala råvaror. Här är de så renläriga att det inte går att få en gin&tonic före maten av den enkla anledningen att det inte tillverkas någon tonic i Lettland! Istället bjuder de på lokalproducerat mousserande rabarbervin som faktiskt är helt OK.

Elegant strömming på Valtera.

Elegant strömming på Valtera.

Två förrätter att rekommendera – lokal getost med rökta rödbetor och äppelpickles samt en sallad med rökt kyckling, diverse blad och sellerimajonäs. De serverar också den elegantaste strömmingsrätt jag någonsin ätit. Fisken är traditionellt stekt, men till den serveras en suverän puré på potatis och spenat samt friterad vårlök. Ta en lokal öl till detta och till sist en lettisk calvados som digestivo.

Att göra och shoppa i Riga

Riga är en lättillgänglig stad och det finns massor att göra, särskilt om man är en aning intresserad av arkitektur, kultur och folkliv.

På Lettlands Skansen finns massor av gamla hus.

På Lettlands Skansen finns massor av gamla hus.

En bra start om man vill lära sig lite om Lettlands förflutna utanför huvudstaden är det etnografiska utomhusmuseet (www.brivdabasmuzejs.lv). Det är Lettlands svar på Skansen och ligger någon mil från centrum. På 87 hektar finns massor av gamla hus (118 stycken om man ska vara petig) som samlats in från hela landet. Här visas gamla hantverk och serveras traditionell mat. Öppet året runt 10-17 och på somrarna till 20.00. Inträdet för en hel familj kostar något udda 8 euro och 54 cent.

Europas största inomhusmarknad.

Europas största inomhusmarknad.

Ett annat måste i Riga är den enorma centralmarknaden (www.rct.lv/en). I fem gigantiska byggnader ryms Europas största inomhusmarknad med kraftig tonvikt på mat. Byggnaderna var ursprungligen hangarer för tyska zeppelinare under första världskriget, men först 1930 blev marknaden klar. På 72 000 kvadratmeter samsas runt 3 000 handlare och det finns inte en chans att du hittar samma utbud och priser någon annanstans i Lettland! Det är otroligt spännande att snoka runt bland stånden. När marknaden stänger på kvällen tar en utomhusmarknad vid.

Vaxljusen brinner ständigt i den ryskortodoxa katedralen.

Vaxljusen brinner ständigt i den ryskortodoxa katedralen.

Det är gott om ståtliga kyrkor och katedraler i Riga. En av de mest spännande tycker jag är den ryskortodoxa katedralen Kristus Piedzimšanas Pareizticigo som är sedvanligt ståtlig och där unga killar i kamouflagekläder helt självklart ber sida vid sida med dubbelvikta ryska gummor i hucklen.

För den som är intresserad av jugend (eller art nouveau som det kallas i de flesta länder, förutom runt Östersjön) är Riga en dröm. Det finns kring 800 välbevarade jugendhus runt om i staden.

Dukat till fest på jugendmuséet i Riga.

Dukat till fest på jugendmuséet i Riga.

En koncentration av riktigt fina byggnader finns på och kring Alberta Iela (att iela betyder gata kommer du snabbt att upptäcka). I hörnet Alberta och Strelnieku Iela ligger också det lilla jugendmuseet Rigas Jugendstila Muzejs (www.jugendstils.riga.lv). Muséet är inrymt i en lägenhet där en av de mest kända jugendarkitekterna – Konstantins Peksens – själv bodde och man har återställt den exakt så som den såg ut 1903, när huset byggdes. Ett antal olika rum – till exempel matrum, sällskapsrum, sovrum, kök – är möblerade med jugendmöbler och personalen som jobbar på museet är klädda i tidstypiska kläder. Trapphuset är dessutom helt makalöst vackert.

Kakel i jugendstil.

Kakel i jugendstil.

Tvärs över gatan finns en butik – Art Nouveau Riga (www.artnouveauriga.lv) – som specialiserat sig just på jugend. Här finns smycken, lampor, porslin samt förstås en massa posters och tryck. Själv föll jag pladask för det stora sortimentet med kakelplattor. Men smakar det så kostar det – runt 30 euro får man lägga upp för en kakelplatta. Affären har också en websida där man kan shoppa och få grejerna hemskickade. Just vad gäller kakelplattorna är dock sortimentet mycket större i butiken än i webshopen.

Unga konstnärer, här Sandra Strele, ställer ut på Arsenals.

Unga konstnärer, här Sandra Strele, ställer ut på Arsenals.

Latvian National Museum of Art (www.lnmm.lv) har ett antal muséer i Riga. Ett av dem är Arsenals där man har tillfälliga utställningar av modernare konst.

När du blivit mätt på kultur går det självfallet utmärkt att shoppa, ofta till rätt behagliga prisnivåer.

Riga är proppat med souvenirbutiker med mycket lokalt hantverk. Vill du köpa direkt av hantverkarna är dock lördagsmarknaderna i de vackra trähuskvarteren Kalnciema (www.kalnciemaiela.lv) ett bra val. Här finns också gallerier och det hålls föreläsningar samt work shops i olika ämnen. Under sommarsäsongen är det livemusik och en liten marknad på torsdagskvällarna.

Användbara länkar

Allmänt om Riga och Lettland

Att ta sig till Riga

Transfer och ta sig runt i Riga

Att bo i Riga

Att äta i Riga

Att göra och shoppa i Riga

Print Friendly, PDF & Email