Rom, Italien – Historia, design och gudomlig mat

Den historiska delan av Rom i kvällsljus.

I det mjuka kvällsljuset är Rom nästan smärtsamt vackert.

Rom behöver väl knappast någon närmare presentation. Här finns det mesta man kan önska sig av en storstad – historia och sevärdheter, shopping, gudomlig mat och sist, men inte minst, ett trevligt stadsliv – trots att staden är fylld av turister.

Bästa tiden att åka till Italien och Rom är tidigt på våren eller på senhösten, då är det färre turister och du slipper den värsta värmen.

Ett litet råd för dig som bara har en förlängd helg på dig är att koncentrera dig på en mindre del av Rom (www.turismoroma.it www.italia.it). I linje med detta råd kommer fortsättningen av den här guiden i huvudsak att handla om Trastevere samt Testaccio – som ligger mitt emot varandra skilda åt av floden Tibern. Båda dessa är stadsdelar där det bor en hel del ”vanliga” människor. Det gör dem till väldigt levande områden där man för det mesta slipper guider med små flaggor som vallar enorma turistgrupper.

Den här urgamla stenbron går över Tibern och förbinder Trastevere med det historiska centrumet.

Den här urgamla bron går över Tibern och förbinder Trastevere med det historiska centrumet.

Trastevere var en ganska fattig stadsdel som sedan upptäcktes av den vanliga klicken av konstnärer och intellektuella för att därefter tas över av en välbeställd medelklass som nu bor längs de vindlande medeltida gatorna. Det hindrar inte att det är ett intensivt nöjesliv på kvällarna då både turister och italienare är i farten.

Testaccio är också en gammal arbetarstadsdel, men här har inte förvandlingen kommit lika långt – även om nöjeslivet är minst lika bra som i Trastevere.

Från Trastevere och Testaccio är det också enkelt att göra utflykter till fots till det historiska centrumet som är svårt att undvika under en tur till Rom.

Att ta sig till Rom

Om du inte har obegränsat med tid är det förstås flyg som gäller för att ta sig till Rom. SAS (www.sas.se), Lufthansa (www.lufthansa.com) och Alitalia (www.alitalia.com) samt lågprisbolagen Ryan Air (www.ryanair.com) och Norwegian (www.norwegian.com) flyger direkt hit.

Att ta sig runt i Rom

Från flygplatsen Fiumicino (www.rome-airport.info) i Rom tar du tåget in till Trastevere. Otroligt smidigt och billigt (8 euro för flygtåget + 1,5 euro för buss/spårvagn) sätt att ta sig in till Rom istället för att ta taxi för 48 euro och inte ha en aning om hur länge man blir sittande i bilköer. Det finns för övrigt ett sjudagarskort för kollektivtrafiken i Rom som bara kostar 24 euro. Ännu bättre valuta för pengarna får man med ett Roma pass (www.romapass.it) för 30 euro, det gäller i tre dagar och ger dessutom fritt inträde på två valfria muséer och rabatt på de övriga.

Åker du med Ryan Air till Ciampinoflygplatsen är det flygbuss som gäller, något som tar cirka 45 minuter till centralstationen om allt går som det ska.

Att bo i Rom

När du bokar boende i Rom gäller det att hålla ögonen på årstiderna. Priserna varierar ofta väldigt mycket beroende på vilken tid av året det är. Här gäller verkligen den ekonomiska grundlagen om förhållandet mellan tillgång och efterfrågan.

Sovrummen på det lilla hotellet Arco dei Tolemei domineras av antikviteter.

Sovrummen på Arco dei Tolemei domineras av antikviteter.

Ett litet hotell med bara sex rum är Arco dei Tolemei (www.bbarcodeitolomei.com). Det är inrymt i ett uråldrigt palats som ligger bara ett stenkast från floden Tibern. Rummen är individuellt inredda och här finns många av ägarfamiljens antikviteter. Dubbelrumspris, inklusive frukost, 140-200 euro beroende på säsong.

I perfekt läge i Trastevere ligger Logetta di Trastevere (www.loggettaditrastevere.com), som är ett minimalt B&B som drivs av den fantastiskt hjälpsamme och kunnige Francesco. Han har bara två rum och bokar du båda två har du med andra ord en hel lägenhet för dig själv! Du får härlig frukost efter dina egna önskemål och dessutom finns det alltid lite smått och gott i kylskåpet när du kommer in med svullna fötter efter en dags promenad. Ett rum kostar från 85 euro per natt.

Innergården är den naturliga samlingspunkten på hotell Santa Maria.

Innergården är den naturliga samlingspunkten på Santa Maria.

Hotell Santa Maria (www.hotelsantamaria.info) ligger i ett gammalt kloster och här är med andra ord tyst. Här bjuds inte på någon lyx, men rummen är prydliga även om de inte skulle vinna någon designtävling. Rummen ligger runt en egen liten, lugn innergård där man kan ta ett glas vin innan det är dags för att ge sig ut för att utforska restaurangerna i närheten. Vill man röra sig lite längre lånar Hotell Santa Maria ut cyklar gratis. Priserna skiljer väldigt mycket beroende på vilken tid på året det är och ett dubbelrum ligger på mellan 100 och 230 euro per natt.

Vill du bo billigt är Hotel Carmel (www.hotelcarmel.it) ett annat alternativ. Det ligger i hjärtat av Trastevere och fyller alla baskraven på ett hotell inklusive fri wifi. De har också en trevlig innergård som är en oas från det hektiska romerska gatulivet. Frukost serveras på ett café vägg i vägg med hotellet och dubbelrummen startar på ungefär 80 euro per natt. Här finns också större rum för familjer.

Det mysiga samlingsrummet på hotellet Buonanotte Garibaldi.

Det mysiga samlingsrummet på Buonanotte Garibaldi.

Ett lyxigt B&B är Buonanotte Garibaldi (www.buonanottegaribaldi.com). Det drivs av konstnären Luisa Longo och var från början hennes ateljé, men har efter en ombyggnad har det nu tre väldigt vackert inredda rum och en härlig gård. Ateljén har hon numera i huset bredvid och du kan titta in här för att studera hennes textilkonst eller gå en kurs i hur man målar på siden. Priserna för ett dubbelrum startar på 180 euro under lågsäsong och går upp till 280 euro under högsäsong.

Att göra i Rom

När jag kommer till Rom förstår jag precis hur amerikaner känner sig när de kommer till Gamla Stan i Stockholm och vandrar runt med bakåtböjda nackar för att se alla hus som är äldre än något de kan se hemma i USA. För oss svenskar är det precis likadant i Rom. Det är lätt att känna sig lite historielös när massor av byggnader är tusentals år gamla och hus från medeltiden är mer eller mindre vardagsmat.

Det är svårt att tro att Pantheon i Rom är nära 2000 år gammalt när man promenerar omkring där inne.

Det är svårt att tro att Pantheon är nära 2000 år gammalt när man promenerar omkring där inne.

Har du inte varit i Rom ska du förstås besöka självklara sevärdheter som Pantheon, Spanska trappan, Colloseum, Forum Romanum och Capitoleum. Det är väldigt kul att se dem, men det är faktiskt minst lika spännande att bara driva omkring och studera alla de fantastiska gamla byggnader i alla upptänkliga stilar som finns i Rom.

Det bästa av allt är att man kan kombinera de outtömliga resurserna av arkitektur och fornlämningar med både modern design i form av skor och kläder samt fantastisk mat. Och fransmännen får ursäkta, men jag tycker faktiskt att man får världens bästa mat i Italien. Av den enkla anledningen att man inte krånglar till det lika mycket som i Frankrike, utan tar vara på råvarornas egenskaper på ett oöverträffat sätt.

Att äta i Rom

Låt oss börja i Trastevere där jag hittat tre bra restauranger (det finns självfallet många fler…), alla i den enklare klassen – det vill säga att förrätterna kostar 6-10 Euro, pastan runt en tia och kött och fisk 12-16 euro.

På trattorian Da Enzo i Rom är det nästan jämt proppfullt, både inne och utomhus.

På Da Enzo är det nästan jämt proppfullt, både inne och utomhus.

Den första är en traditionell Trattoria och heter Da Enzo (www.daenzoal29.com – +39-06 58 12 260). Obegripligt populär och med ordentlig kö utanför redan från åttatiden (vilket är tidigt för italiensk middag). Här serveras det rejäl romersk mat av den stadigare sorten. Jag klämde i mig en blandning av potatis och mozarella till förrätt och gjorde sedan misstaget att beställa den traditionella rätten Trippa. Trippa är mage (i det här fallet fårmage) tillagad i en tomatsås. Det är i ärlighetens namn inte det bästa jag ätit, men definitivt bland mest mättande som någonsin passerat över mina läppar! I min matbok kommer det att hamna under rubriken ”intressanta” upplevelser – ungefär som den skotska blodpuddingen haggis. Kul att ha provat, men inget man behöver äta på varje resa.

Fish Market i Rom serverar bara fisk, men vilken fisk!

Fish Market serverar bara fisk, men vilken fisk!

En mer udda bekantskap är Fish Market  (+39-34-700 950 09) på Via di Pietralata 149. Här serveras enbart fisk och mycket av den är rå. Så rå att jag är säker på att jag såg en del av maten röra på sig på tallriken! Serveringen är också väldigt oitaliensk. Du skriver själv ner din beställning, lämnar den i kassan och betalar. Medan du väntar på att din mat ska bli klar promenerar du till baren och köper det du vill dricka. På så sätt rör sig gästerna hela tiden runt i lokalen och det blir väldigt livligt, en rätt smart idé måste jag säga. De har ännu ingen hemsida men finns på Facebook (www.facebook.com/FishMarketTrastevere).

Ditta Trincetti i Rom dukar gärna upp på gatan.

Ditta Trincetti dukar gärna upp på gatan.

I närheten av Piazza Santa Maria ligger en liten charmig trattoria som heter Ditta Trinchetti Osteria (www.dittatrinchetti.com – +39-06 58 33 11 89). Enkel, men god mat, trevlig service och fri Wi-Fi (bra när man ska planera eftermiddagens aktiviteter under en lång lunch). Jag åt bland annat en härlig Pecorinoost som hade fått stå i ugnen en stund med honung och citron.

I Testaccio fick jag tips om Trattoria da Bucatino (www.bucatino.com – +39-06 574 68 86) av en trevlig dam i en klädaffär. De serverar precis sån mat som jag gillar. Perfekta råvaror och raka rör i köket. De hela små marinerade kronärtskockorna som sedan kokats hastigt var ljuvliga liksom de grillade Calamaris som också hamnade på min tallrik. Bucatino serverar i flera olika rum och det var först på vägen ut jag fick syn på något som liknade ett italienskt smörgåsbord med massor av olika grönsaksrätter. Kommer jag tillbaka ska jag se till att få prova det!

På delikatessbutiken Volpetti finns det mesta och lite till i delikatessväg!

På Volpetti finns det mesta och lite till i delikatessväg!

Är man i Testaccio är ett besök på delikatessbutiken Volpetti (www.volpetti.com) förresten ett måste. Här finns häpnadsväckande delikatesser och det är inga problem att hitta en ost som kostar 1 000 kronor kilot eller en lufttorkad skinka som går på nästan det dubbla. Själv kom jag ut ungefär 1 500 kronor fattigare, men med en riktigt tung kasse med den bästa tänkbara skinkan, pepparost från Sicilien, ett par kilo parmesanost, en liten bit tryffelost, ett par rejäla salamikorvar och en oändligt liten skvätt balsamvinäger med ett fullständigt löjligt literpris.

Vill man vara lite mer ekonomiskt återhållsam går det ypperligt att promenera söderut i ungefär en kvart till den marknad som ligger precis vid bron Ponte Testaccio – Roma Farmers Market (www.romafarmersmarket.com) som har öppet lördag och söndag. Här säljer ett 40-tal producenter av härliga livsmedel (många ekologiska) sina matprodukter i små stånd i ett gammalt slakthus. Här är det fyndvarning på det mesta och en kvalitet som vi aldrig ser röken av hemma i Stockholm! Ta med en tom resväska och fyll den så har du italienska delikatesser för det närmaste halvåret utan att det kostar mer än att helghandla på Willys.

Ett annat ställe att handla mat på är utomhusmarknaden Mercato di Piazza San Cosimato i Trastevere som är öppen alla dagar utom söndag. Marknaden har legat här sedan början av 1900-talet och här hittar du frukt, grönsaker, kött, fisk, blommor och en del köksredskap.

 

Användbara länkar

Allmänt om Rom

Att ta sig till Rom

Att ta sig runt i Rom

 Boende i Rom

Restauranger i Rom

Att köpa mat i Rom

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *