Zansibar – Boende

Bo vid ett av världens finaste korallrev, Chumbe Island, Zansibar

På öns speciellt designade besökscentrum samlas man kring måltiderna. Foto: Craig Zendel

Är du nyfiken på Afrika, gillar att leva så ekologiskt som möjligt och tycker om att snorkla på orörda rev? Då är Chumbe Island Coral Park (www.chumbeisland.com) på Zansibar utanför Tanzanias kust ett väldigt bra val.

Här finns en liten marinpark med ett av världens mest spektakulära korallrev, vanlig dykning med tuber är förbjuden här, men det går utmärkt att snorkla.

Blir det för varmt i den ekologiska hyddan är det bara att hissa upp en vägg så blåser havsbrisen rakt igenom sovrummet.

På den lilla ön finns just ingenting förutom en lodge, ett gammalt fyrtorn och en massa enorma landkrabbor som klättrar i träden på nätterna och som man inte ska försöka klia på skalet, det är som att stoppa fingrarna i en bultsax!

Lodgen är inte bara en riktig paradisö, den är dessutom uppbyggd med avancerat ekologiskt tänkande. Vattnet samlar man under regnperioden i stora cisterner under de små hyddor man bor i, gråvattnet från  duschar och handfat renas via sandfilter och toaletterna har behållare där man komposterar. Dessutom används självfallet solceller för att värma vatten och för att lysa upp de mörka afrikanska kvällarna. Det hela är mycket avancerat för att vara i den här delen av världen och man kan faktiskt lära sig en hel del om ekologi i praktiken!

Ingen lyx, men oerhört mysig och väldigt, väldigt spännande för barn.

Hyddorna är enkla, men mysiga. ”Vardagsrum” och badrum på nedervåningen och ett sovrum på övervåningen. Och vattnet är så nära att man nästan kan  doppa fötterna i det från terassen. Att bo här kostar beroende på säsong 250-270 USD per person och dygn. Det kan tyckas mycket, men då ska man komma ihåg att precis allt utom alkohol och utflykter utanför ön ingår i priset. De hämtar dig i Stonetown, du bor, äter, dricker, snorklar med lodgens utrustning och går på alla utflykter på ön utan att de kostar ett öre till. Sen stödjer du dessutom ett väldigt bra projekt som skyddar det unika korallrevet. Bara det är värt mycket!

På revet stöter man ofta på havssköldpaddor. Foto: Frida Lanshammar

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *