Trastar i Trastevere (Rom, Italien, 8/11 2012)

På väg till Rom upptäckte jag att min favoritrestaurang i terminal 5 på Arlanda  – Scandinavian Tapas Bar – har börjat servera en riktigt juste frukostbuffé för 147:-. Eftersom jag inte gillar att äta för tidigt på morgonen hoppade jag dock över frukosten.

Det var SAS (www.sas.se) som skulle ta mig till Rom och jag blev väldigt glad när en av flygvärdinnorna i samband med säkerhetsgenomgången berättade att det fanns Wi-Fi ombord på planet. Jag har länge velat prova att surfa i luften och nu fanns chansen! Systemet ska, enligt besättningen, klicka igång automatiskt när planet nått en viss höjd. Tror ni det gjorde det? Nej, självfallet inte. Det gick inte igång under hela flygningen. Det flygande internetsystemet kanske (som alla andra på SAS) väntade på att bankerna ska säga ja till att fortsätta finansiera SAS innan det klickar igång igen…

Rom gör sig bra – både i verkligheten och på bild.

Från flygplatsen i Rom (www.rome-airport.info) tog jag tåget in till Trastevere (och fortsatte sedan med spårvagn till den lägenhet jag lånat över helgen via bytessajten Homeexchange (www.homeexchange.com)). Otroligt smidigt och billigt (8+1,5 Euro) sätt att ta sig in till Rom istället för att ta taxi för 48 Euro och inte ha en aning om hur länge man blir sittande i bilköer. Det finns för övrigt ett sjudagarskort för kollektivtrafiken i Rom som bara kostar 24 Euro. Ännu bättre valuta för pengarna får man med ett Roma pass (www.romapass.it) för 30 Euro, det gäller i tre dagar och ger dessutom fritt inträde på två valfria muséer och rabatt på de övriga.

Ditta Trinchetti bjöd både på god mat och ett väder som gjorde att det gick att sitta utomhus.

Jag valde dock bort kollektivtrafiken och använde apostlahästarna i stället. Jobbigare, men mer givande. Jag gjorde också ett försök med att använda en Navigon satellitnavigator som jag normalt sett använder i hyrbilar, där den funkar utmärkt. Det visade sig dock snabbt att den var helt värdelös för fotnavigering och dessutom laddade batteriet ur efter några timmar.

Trots navigeringsstrul och otur med rekommenderade restauranger som var stängda lyckades jag hitta ett helt godkänt ställe. Det ligger i Trastevere i närheten av Piazza Santa Maria och heter Ditta Trinchetti Osteria (www.dittatrinchetti.com). Enkel men god mat, trevlig service och fri Wi-Fi. Åt bland annat en härlig Pecorinoost som hade fått stå i ugnen en stund med honung och citron.

Så här ser en bil ut när några tusen trastar (eller starar) tagit rast ovanför den.

En märklig upplevelse efter maten var alla de tusentals trastar (eller starar, jag är ingen ornitolog och det var mörkt ute…) som nästan förmörkade himlen när solen var på väg ner. Jag tyckte det var lite underligt att en del paranta damer promenerade med paraply trots fantastiskt väder. När de hade passerat under ett träd med sisådär 5000 trastar/starar som gjorde sin kvällstoalett var paraplyanvändningen mer begriplig…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Flygresor, Italien, Lägenhet, Mat och Dryck, Rom, Tågresor och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Trastar i Trastevere (Rom, Italien, 8/11 2012)

  1. Per Eriksson skriver:

    Internet ombord är en omogen produkt som tyvärr inte är att lita på. Och definitivt inte att betala extra för…

    Jag har dåliga erfarenheter även av Norwegians wifi. Det brukar iofs funka, men med så låga överföringshastigheter att surf blir näst intill omöjligt. Brukar kika runt i kabinen och med tanke på de överlag rätt få datoranvändarna tror jag inte att det hänger på överanvändning, utan snarare på kommunikationslänken till och från flygplan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *