Stockholmsbåt från Skottland till Svalbard, alaskalodge och vildmarksflygarskola

Veckans Tips, Vecka 4, 2013

Eftersom det just nu biter lite i kinderna när man ger sig ut kan jag inte låta bli att ge några tips med arktisk anknytning.

Det handlar om en båtresa från Skottland till Svalbard, hur du kan lära dig att flyga i Alaska och om en fantastisk vildmarkslodge i samma amerikanska delstat.

Är du intresserad av Arktis, natur och fåglar tror jag resan med m/s Stockholm är en höjdare.

Är du intresserad av Arktis, natur och fåglar tror jag resan med m/s Stockholm är en höjdare.

Att resa med en mindre båt är ju alltid speciellt och resan med m/s Stockholm från Skottland till Spetsbergen arrangerad av PolarQuest (www.polarquest.se) blir säkert inget undantag. Fartyget tar bara 12 gäster och lämnar Oban den 14 maj, 18 dagar senare löper man in i Longyearbyen. Under resan siktar man på att (beroende på väder och vind) passera massor av spännande ställen. Första anhalt är fågelön Handa (www.scottishwildlifetrust.org.uk) , sedan landar man i Stromness på Orkney och nästa stopp är Storbritanniens mest isolerade ö – Fair Isle – som du kan läsa mer om genom  att klicka här. Färden går sedan vidare till Lerwick på Shetland, fågelmeckat Noss (www.nnr-scotland.org.uk) samt den relativa civilisationen i norska Ålesund.

Ön Grip som numera bara är bebodd på sommaren.

Ön Grip som numera bara är bebodd på sommaren.

Därefter är det dags för den nerlagda fiskebyn Grip (www.visitkristiansund.com), Lofoten och Tromsö innan man ger sig ut i Barents Hav där Björnön är första stoppet och där man också ska försöka ta sig i land. Slutligen bär det av till några av fjordarna på Svalbard (för spaning efter bland annat isbjörn) och slutstationen Longyearbyen (mer om Svalbard och hur du kommer dit kan du förresten läsa genom att klicka här). En riktigt häftig resa som egentligen bara har en hake – det är att den kostar 55 900:-. Mycket pengar, men å andra sidan får man väldigt mycket för slantarna. Hade jag haft tid skulle jag gått till banken…

Sjö- eller skidflygplan är enda sättet att nå Caribou Lodge,

Sjö- eller skidflygplan är enda sättet att nå Caribou Lodge,

Ett annat arktiskt ställe som är helt unikt är Caribou Lodge (www.cariboulodgealaska.com) i Alaskas vildmark. Det drivs av Mike och Pam som bott i den här väglösa delen av Alaska i över 20 år och bara tar några få gäster åt gången, ofta är man helt ensam. Lodgen ligger i Talkeetna Mountains alldeles i närheten av nationalparken Denali (www.nps.gov/dena) och Mount McKinley som med sina 6 194 meter är nordamerikas högsta berg. Att bo på den här makalöst vackra platsen kostar runt 325 USD per dygn och person, men då ingår också fantastisk helpension, guidning samt aktiviteter och vistelsen kan självfallet kombineras med vandringar och övernattningar i fält. Du kommer hit genom att flyga sjöflygplan från Anchorage, Wasilla, Willow eller Talkeetna (som är vanligast).

Alaska är inget dumt ställe om du vill lära dig flyga sjöflygplan.

Alaska är inget dumt ställe om du vill lära dig flyga sjöflygplan.

Ett av de bolag som flyger till Caribou Lodge är för övrigt Alaska Floats & Skis (www.alaskafloats.com) i Talkeetna. Men de flyger inte bara ut folk i vildmarken utan utbildar också piloter i konsten att hantera sjöflygplan och skidflygplan. De säljer paket som innehåller ett antal flygtimmar, teoretisk undervisning och boende för runt 2 000 USD. Ett kul sätt att i unik miljö lära sig att hantera sjöflygplan för dig som redan har ett flygcertifikat.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Djur och natur, Flygresor, Lodge, Norge, Skottland, Svalbard, USA och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stockholmsbåt från Skottland till Svalbard, alaskalodge och vildmarksflygarskola

  1. Mette Lindblad skriver:

    Tack för helt unika restips – man blir så inspirerad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *