Cykling, paddling och marknadsjakt (Amsterdam, Nederländerna, 17/8, 2013)

Morgonen bjöd på perfekt väder för stadsturism i Amsterdam, lagom varmt och växlande molnighet. Den bjöd också på en perfekt frukost på Kamer01 (www.kamer01.nl). Ingen buffé här inte. Här serveras allt rätt för rätt, därför blev det en femrätters frukost samtidigt som jag pumpade värden Peter på info om tänkbara sysselsättningar under dagen.

Gula cyklar på Yellow Bike.

Gott om gula cyklar är det på Yellow Bike.

Nästa anhalt var cykeluthyraren Yellow Bike (www.yellowbike.nl) som både hyr ut cyklar och ordnar guidade cykelturer. Det sistnämnda har jag lite svårt att förstå vitsen med eftersom det bara är de som cyklar närmast guiden som hör något av det hen säger. Bättre att hyra hoj för 12 euro per dag och pricka ut det men vill se på kartan. Min målsättning för dagen var att klara av ett gäng marknader eftersom lördag är marknadsdag i Amsterdam.

Marknadsstarten skedde på Noordermarkt (www.noordermarkt-amsterdam.nl/www.boerenmarktamsterdam.nl) som egentligen är två marknader, en där  man säljer en blandning av mat, kläder och annat klassiskt marknadstrams. Runt hörnet finns dock ett område där man säljer organisk mat, här hittade jag bland annat de största vitlökar jag stött på i hela mitt liv och en bunt sådana fick givetvis åka ner i kassen tillsammans med en vällagrad holländsk getost. På måndagar är det antikmarknad på samma plats.

Designbutiken Droog.

Droog ar både en häftig liten trädgård ch ett rum högt uppe under takåsarna.

Nästa stopp under min cykling var designbutiken Droog (www.droog.com) som väl närmast kan liknas vid Designtorget (www.designtorget.se) fast med betydligt färre deltagare. Det läckraste vedeldade bubbelbad jag någonsin stött på var väldigt frestande, men såväl prislappen på 4 850 euro samt transportproblemet var avskräckande. En kul detalj på Droog är att de högst upp i huset har ett enda rum som man kan hyra och bo i.

Waterloopleinmarkt (www.waterloopleinmarkt.nl) ligger runt stadshuset och här ser man i ärlighetens namn inte många andra än turister. Då är det bättre att cykla vidare till Nieuwmarkt (www.nieuwmarkt.org) som ligger precis vid red light-distriktet i Amsterdam. Även här bjuds det på organisk matmarknad. En lätt bisarr kontrast mot skyltfönster med lättklädda damer.

Tenkate Markt i Amsterdam.

Tenkate Markt är välbesökt och jämförelsevis turistbefriad.

Tenkate Markt (www.detenkatemarkt.nl) ligger en bit utanför centrum och här börjar det bli svårt att hitta turister mellan stånden där man säljer blommor, grönsaker, kläder, cykeldelar, fisk och annat smått och gott. Här finns bland annat ett stånd med det största sortiment med nötter och nötblandningar som jag någonsin sett. Tenkate Markt har öppet hela veckan utom söndag.

När du tröttnat på utomhusstånd som säljer ungefär samma saker kan det vara idé att rikta styret mot Antiekcentrum (www.antiekcentrumamsterdam.nl) som också är öppet hela veckan. Det är en stor inomhusantikmarknad och här är det i princip bara unika grejer i de många stånden/affärerna. Behöver du ett kattskelett från 1700-talet eller en gasmask från första världskriget är det här du ska leta.

Kajak i Amsterdam.

Kajak är ett perfekt sätt att färdas i Amsterdam.

När jag hade överdoserat på marknader tog jag mig till Kanoschool (www.kanoschool.nl) som ligger vid en av de yttre kanalerna. Här hyrde jag en kajak för 10 euro i timmen och paddlade sedan runt bland stadens husbåtar under ett par timmar. När man är på landbacken är ju stadens invånare i ärlighetens namn rätt likgiltiga inför turisterna och jag förstår dem. När man kommer i en kajak på vattnet är det något helt annat. Folk som bor på husbåtarna ropar, pratar och undrar om man vill ha ett glas vatten, en öl eller en kaka. En härlig kontrast.

En hel dags cykling och kanoting gör givetvis att det behövs en del bränsle för att kunna hålla igång. Efter den omfångsrika frukosten hade jag två depåstopp för mat. Det första var lunch på Singel 404 som är döpt efter adressen det ligger på. Här serverar man mackor och soppa – men vilka mackor! En jättelik smörgås med hummus kryddad med soltorkade tomater samt honungsstekt paprika och snabbt fräst zuccinis höll mig på benen ändå till kvällen. Mackan samt en öl kostade ungefär 70 kronor, mycket prisvärt!

District V i Amsterdam.

District V ligger mysigt i hörnet av et litet torg som skuggas av enorma träd.

Middag blev det på italienska District V (www.district5.nl). De har en meny med förrätt, varmrätt och efterrätt för 31,50 euro. Det är inte en massa olika rätter att välja mellan, utan några få. Det gillar jag eftersom jag anser att mat blir bättre om man koncentrerar sig på att göra ett fåtal grejer. För mig blev det grillade jätteräkor, grillad rib eye stek samt panacotta till dessert och till detta ett par glas riktigt bra vin. Trots det stannade notan på 40 euro – bra valuta för pengarna!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Amsterdam, Antikviteter, Bed&Breakfast, Cykling, Marknader, Mat och Dryck, Nederländerna, Paddling och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *