De 10 hetaste resmålen 2016 – Nummer 8: Dublin, Irland

Nummer åtta på min lista över de hetaste resmålen 2016 är Irlands huvudstad Dublin.

Dublin by night.

Dublin by night.

I år – 2016 – är det 100 år sedan irländarna reste sig mot britterna i det så kallade påskupproret. Det kommer givetvis att märkas på många sätt i den irländska huvudstaden Dublin.

Richmond Barracks (www.richmondbarracks.ie), där upprorsledarna dömdes, kommer att öppna en ny utställning och det närliggande fängelset Kilmainham Gaol, där många av ledarna avrättades, kommer att öppna den nyrenoverade domstolsbyggnaden. Senare i år kommer också Nationalgalleriet (www.nationalgallery.ie) att öppna delar av museet som just nu genomgår en rejäl renovering. Exakt när dessa delar blir tillgängliga igen är inte klart ännu.

Både storstad och by.

Både storstad och by.

Dublin är en väldigt trevlig huvudstad, som är en märklig blandning av global storstad och irländsk by. Här bor en halv miljon människor och att nära hälften av dem är under 25 år bidrar förstås till att det händer mycket.

Storleken gör också att det går utmärkt att ta sig runt till fots, så ta med bra promenadskor. Vill du att det ska gå lite fortare är en hyrcykel ett bra alternativ. Här finns också ett system där du enkelt kan plocka upp en cykel på en rad olika ställen i staden och ställa ifrån dig den på en annan station. Dublin Bikes (www.dublinbikes.ie) kallas systemet.

Gillar du marknader ska du se till att vara här på en lördag. Matmarknaden på Meeting House Square är ett utmärkt ställe att fylla resväskan med läckra råvaror innan hemfärden.

Fine dining är ingen stor grej i Dublin, här handlar det främst om god, rejäl mat och stora portioner. Vill du komma ut en bit från stan, äta gott och ha lite skoj är Johnnie Fox´s (www.jfp.ie) ett kul tips. Det ligger en halvtimme utanför centrum och är landets högst belägna pub (276 meter över havet…). Här är det levande musik och fest alla dagar i veckan.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Dublin, Historia, Irland, Mat och Dryck, Museum, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *