Hemlig japansk restaurang i Paris

Veckans Tips, Vecka 10, 2017

Bakom den här anspråkslösa och rysligt låga dörren finner du den japanska restaurangen Shu.

Bakom den här anspråkslösa och rysligt låga dörren finner du den japanska restaurangen Shu.

På en parisisk bakgata i 6 arrondissementet, alldeles öster om Saint Germain, på 8 rue Suger finner du en pytteliten dörr med ett japanskt tecken ovanför. Dörren leder ner i källaren och lyckas du krångla dig in genom den finner du den japanska restaurangen Shu (www.restaurant-shu.com).

Lokalen är inte mer uppseendeväckande än vad entrén är, det är dock en smakfull blandning av enorma gamla takbjälkar och japansk asketisk inredning. Det uppseendeväckande är maten och servicen.

På Shu serverar man bara tre menyer med priser som startar på runt 40 euro. Du får massor av små rätter, men tonvikten ligger på kushyiaki, som är snabbt friterade kött-, fisk- och grönsaksbitar som serveras på spett. Legenden säger att just detta sätt att laga japansk mat uppfanns av en dam som serverade snabbmat i Osakas arbetarkvarter i början av 1900-talet. Då var det bra bukfylla, det som serveras på Shu är dock på en helt annan nivå och väldigt sofistikerat. Rätt som det är kan det dyka upp gåslever innanför frityrskalet och det har jag svårt att tro att Osakas arbetare fick uppleva.

Strama japanska linjer och gamla krokiga takbjälkar fungerar alldeles utmärkt ihop, särskilt när det kryddas med fantastisk mat.

Strama japanska linjer och gamla krokiga takbjälkar fungerar alldeles utmärkt ihop, särskilt när det kryddas med fantastisk mat.

Servicen är också på en annan nivå och det känns befriande att få kunnig och snabb, men lågmäld, hjälp i just Paris där det annars ofta serveras med stora gester eller i värsta fall med total nonchalans.

Om du lyckas få ett bord och sedan hittar den lilla dörren rekommenderar jag att du satsar på den största menyn. Och se då till att få avsluta med soppan gjord på grönt te och ris – en enkel med häpnadsväckande rätt. Du ska också se till att prova Shus mousserande saké!

Enkelt, men häpnadsväckande – är för övrigt en bra sammanfattning av matupplevelsen på Shu.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Frankrike, Mat och Dryck, Paris och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *