Kolla sheikens palats och det lokala fiskhaket (Dubai, UAE, 22/9, 2017)

Sightseeing och +40 grader med hög luftfuktighet är ju sällan en bra kombo, men det funkar faktiskt med rätt förutsättningar. De förutsättningar har Malin Kronqvist och Linda Jacobsson gett mig. Tillsammans driver de Ditt Dubai (www.dittdubai.se). Det är ett litet svensk bolag som specialiserat sig på att ta hand om privata grupper, ofta familjer eller tjejgrupper på kortsemester i Dubai. På lite drygt ett dygn har de fixat ett program och en lysande guide – Yoana – som bott i Dubai i 16 år och vet allt som är värt att veta om det lilla emiratet.

Den falkformade galoppbanan i Dubai. Hotellet är den bruna byggnaden intill långsidan av banan.

Med egen bil och luftkonditionering går det utmärkt att åka runt och titta på en del av det Dubai har att erbjuda även om det är löjligt varmt ute. Vi startar på ett ställe som inte så många turister åker till – Dubai Racing Club (www.dubaiworldcup.com). Att Dubais ledare Sheik Mohammed är otroligt intresserad av hästar är ingen hemlighet och han har manifesterat det genom att bygga en enorm kapplöpningsbana som har formen av en falk om man ser den från ovan. När vi är här är det lugnt och fridfullt. Annat är det när det är tävlingar, då är det ett enormt pådrag.

Från rummen har du perfekt utsikt över hästarna på gräsovalen.

Kan du pricka in en tävlingsdag och är det minsta intresserad av hästar skulle jag föreslå att du bokar in en natt på Meydan Hotel (www.meydanhotels.com) som ligger efter ena långsidan av galoppbanan. Från ditt hotellrum har du en fantastisk utsikt över banan. Vill du komma närmare händelsernas centrum kan du välja att gå ner på någon av de många restauranger som kantar gräsovalen. Störst av alla tävlingar är Dubai World Cup som kulminerar 31 mars och där slutpriset är 10 miljoner (dollar…)! Då får du dock räkna med att en natt  på hotellet är rätt dyrbar. Glöm inte kikaren!

Här bor Sheik Mohammed, som vill att allt i Dubai ska vara nummer 1.

Vill du förresten titta på hur sheik Mohammed själv bor kan du göra det – fast bara på stort avstånd. Dubais ledare har ett antal palats på ett enormt område mitt i Dubai och du kommer fram till porten på Zabeel Palace, men inte längre. Han bevakas av tämligen bestämda herrar i uniform som kör runt i Mercedes Geländewagens med  nummerplåten 7. Själv lär sheiken ha nummer 1. Det kan möjligen ha att göra med att han är mycket bestämd om att allt i Dubai ska vara nummer 1 – högsta byggnaden, största blomsterutställningen, högsta hotellet, största shoppingmallen,  största konstgjorda ön, största inomhusskidbacken, snabbaste polisbilen, längsta målningen, etc. etc. Dessutom har Dubai (eller rättare sagt Förenade Arabemiraten) världens yngsta kvinnliga minister – Shamma Al Mazrim – som bara var 22 år när hon med sheik Mohammeds benägna bistånd blev ungdomsminister 2016.

Det här är Förenade arabemiraten (UAE).

Det här med vad som är Dubai och vad som är Förenade Arabemiraten (UAE) är en smula förvirrande. Så här ligger det till. Landet UAE skapades 1971. Sju emirat –  Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Qaywayn gick då samman. Huvudstad är Adu Dhabi. Största oljetillgångarna finns i Abu Dhabi och även Dubai har en del olja, de övriga är helt utan olja. Det är med andra ord inte så svårt att förstå vilka emirat/emirer som bestämmer…

Som turist lär du inte märka särskilt mycket av politiken i landet, förutom att Dubai är betydligt liberalare än många av de andra emiraten i UAE och ännu mer så om man jämför med andra arabstater. I Dubai hittar du till exempel en hel del kvinnliga chefer, även på väldigt höga poster.

Bu Qtair vinner inga designpriser, men oj, vilken mat de serverar,

Något du ofelbart också kommer att hitta är Dubai Marina (www.dubai-marina.com) och Jumeriah Beach. Dubai Marina ligger precis innanför de enorma artificiella öarna i The Palm, som du kan ta en närmare titt på genom att åka båt runt dem. Vill du inte ge dig ut på havet är det mysigt att promenera runt i marinan där du finner massor av restauranger. Nordost om Dubai Marina börjar stranden som sträcker sig 7 kilometer och där du med jämna mellanrum hittar små centra med duschar och restauranger. I en av fiskebyarna efter kusten finner du också fiskrestaurangen Bu Qtair (www.facebook.com/pages/Bu-Qtair-Restaurang). Fantastisk mat för väldigt bra pris och så gott som turistfritt. Undvik bara fredagarna då det är väldigt hektiskt.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Dubai, Förenade Arabemiraten, Mat och Dryck, Sol och bad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *