Mat, husgeråd och bästa utsikten (Paris, Frankrike, 2/11, 2014)

Jag kan inte låta bli att ge några sista korta intryck från Paris. Sista dagen innan jag åker hem från en utlandsresa brukar jag alltid köpa med mig så mycket matvaror som jag kan frakta, den här gången var självfallet inget undantag. För dig som vill ta med dig franska råvaror hem till Sverige finns det hur många butiker som helst, eftersom de små specialbutikerna fortfarande lever i högönsklig välmåga i den franska huvudstaden.

Tomater i alla former direkt från odlaren finns på marknaden i Montparnasse.

Tomater i alla former direkt från odlaren finns på marknaden i Montparnasse.

Själv tycker jag dock det är ändå roligare att gå på de matmarknader som också finns på många ställen. I Montparnasse kan jag rekommendera marknaden på Boulevard Edgar Quinet vid det höga, men fula, Tour Montparnasse. Här är det olika marknader beroende på vilken veckodag det är. Onsdagar och lördagar är det mat, på söndagar konst och andra dagar är det mer vanlig loppis.

Under matdagarna finns här fisk, kött, fågel, ost, frukt, grönsaker och charkuterier samt en hel del härlig ”snabbmat” om du skulle bli hungrig under handlandet. Själv koncentrerade jag mig på getost, tomater och vitlök den här gången.

Utsikten från Tour Montparnasse är fantastisk.

Utsikten från Tour Montparnasse är fantastisk.

När du ändå är i trakterna kan du passa på att ta en tur med hissen till utsiktsdäcket högst upp i Tour Montparnasse (www.tourmontparnasse56.com) för 14,50 euro. Hit är köerna sällan särskilt långa och det är därför ett lysande utsiktsalternativ till Eiffeltornet. Dessutom tycker jag Tour Montparnasse ligger bättre till för att kunna se hela Paris. Undvik den inglasade delen som du kommer till med hissarna, fortsätt istället trapporna upp så att du kommer ut på taket. Här är utsikten mycket bättre och du kan också njuta av ett glas från champagnebaren.

Engelskan kanske inte var den bästa på Kitchen Bazaar, men humöret var det ingen fel på.

Engelskan kanske inte var den bästa på Kitchen Bazaar, men humöret var det ingen fel på.

Förutom mat tycker jag det är kul att kika efter husgeråd. I Paris hittade jag Kitchen Bazaar (www.kitchenbazaar.fr) som har butiker på några olika ställen i staden. De har också en bra hemsida som man kan reka på innan butiksbesöket. Jag slog bland annat till på en syltgryta (bassine á confiture). Det är en låg, vid koppargryta som gör att man kan koka bättre sylt och marmelad. Mer om hur du gör det kan du förresten läsa på hemsidan om Äkta Sylt (www.aktasylt.se).

Kastruller är det gott om på E. Dehillerin.

Kastruller är det gott om på E. Dehillerin.

För den riktiga entusiasten som vill botanisera bland vad som förmodligen är världens största sortiment av högkvalitativa grytor, kastruller och pannor finns det bara ett ställe att bege sig till. Det är E. Dehillerin (www.e-dehillerin.fr/index.php) vid Hallarna. De har sålt kastruller sedan 1800-talet och butiken är fullproppad med grejer. Här kan den matlagningsintresserade tillbringa många timmar.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Frankrike, Husgeråd, Marknader, Mat och Dryck, Paris och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *