Några parisiska mattips (Paris, Frankrike, 1/11, 2014)

Ett antal dagar i Paris sätter ordentliga spår om man är det minsta lilla matintresserad. Jag tänkte därför ta er med på några bra matupplevelser. Eftersom jag bodde i Montparnasse och gillar att ha nära till maten ligger de flesta krogarna här.

Baren på La Closeries des Lilas.

Baren på La Closeries des Lilas.

Topprankat (även vad gäller priset) på min lista under den här resan var den klassiska krogen La Closerie des Lilas (www.closeriedeslilas.fr). De har både uteservering, bar, restaurang och brasserie. Vi valde brasseriet, men passerade också restaurangen där August Strindberg ofta brukade sitta under sina år i Paris. Ett av borden i baren har till och med hans namn på en liten plakett. Brasseriet har en härlig meny, väldigt trevlig service och kul stämning. Toppnoteringen i matväg var den lättrökta koljan med smörsås. En kul sport mellan rätterna är att försöka räkna ut vilka som är här med sina respektive och vilka som tagit med sig älskaren/älskarinnan…

La Cupole - klassikernas klassiker.

La Coupole – klassikernas klassiker.

Vill du testa något ännu mer klassiskt kan du söka dig till La Coupole (www.lacoupole-paris.com). I den fantastiska Art Deco-restaurangen (som sedan 60-talet har ett fult kontorshus ovanpå sig) är det tätt med turister, men det är faktiskt en hel del parisare som går hit också. Jag har inte ätit här själv, men de som bor i trakten påstår att det fortfarande är riktigt, riktigt bra. Även här kan notan lätt springa iväg.

 

Här behöver du inte välja huvudrätt, det finns bara en.

Här behöver du inte välja huvudrätt, det finns bara en.

Många Pariskorgar har obegripligt långa menyer. Vill du slippa välja är trevliga Le Relais de l´Entrecote (www.relaisentrecote.fr) ett bra tips. De har en förrätt och en huvudrätt. Först är det valnötssallad och sedan biff med pommes frites och en hemlig sås (jag är dock säker på att en av huvudingredienserna är ansjovis). Enda valet är hur du vill ha köttet stekt. Efterrätter finns det desto fler av! Den helt igenom kvinnliga personalen serverar snabbt och glatt och det är dessutom automatisk påfyllning av huvudrätten om du inte sätter stopp. Hit är det perfekt att gå med barn, men det går inte att beställa bord, utan du får snällt ställa dig i kö.

Wepler i Clichy.

Wepler i Clichy.

Brasseriet Wepler (www.wepler.com) i Clichy tipsades jag om av DN:s korrespondent i Paris – Magnus Falkehed – som har kontor alldeles i närheten och ofta brukar smita hit på lunch. Under vårt gemensamma besök fulländades den franska stämningen av två klassiskt surmulna kypare, varav den ena var så skräckinjagande att det blev direkt komiskt. Det kändes ungefär som att vi var med i en film av Jacques Tati.

Le Select har bara stängt 4 timmar per dygn.

Le Select har bara stängt 4 timmar per dygn.

Le Select på Boulevard du Montparnasse är så klassiskt att man inte ens bemödat sig med att göra en egen hemsida. På dagarna är det ingen som höjer på ögonbrynen om du söker dig längst in i lokalerna, beställer en kaffe och sedan slår upp en bok och sitter i tre timmar. Givetvis går det också alldeles utmärkt att äta klassisk brasserimat här. Portarna slår upp 07.00 och stänger först klockan 03.00!

Millesimes 62 har prisvärda menyer.

Millesimes 62 har prisvärda menyer.

Millesimes 62 (www.millesimes62.com) är lite billigare och lite opersonligare, men serverar rysligt god mat. De har menyer som startar på 19,90 euro och går upp till 39 euro. I den sistnämnda ingår allt – aperitif, tre rätter, vin och kaffe – ett fynd i det i ärlighetens namn rätt dyra Paris. När vi var där fick vi dessutom rejäl rabatt för att vi hade bokat bord via internet.

Hette Dingo en gång i tiden.

Hette Dingo en gång i tiden.

Om du tröttnar på den franska maten så är italienska Auberge de Venice (www.aubergedevenise.fr) ett alternativ. De har två restauranger i Paris och den som ligger i Montparnasse var tidigare den klassiska baren The Dingo där många författare och konstnärer hängde i början av 1900-talet. Bardisken finns fortfarande kvar så du kan knalla dit och dricka vid samma bardisk som Hemingway gjorde en gång i tiden. Om du kollar noga på väggarna kan du också hitta gamla bilder där du kan roa dig med att identifiera äldre kulturpersonligheter.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Frankrike, Mat och Dryck, Paris och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *