Staden som är ännu bättre än sitt rykte (Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam,16-18/12, 2012)

Vägen till Vietnam går (i vårt fall) via Paris. Air France (www.airfrance.com) sköter transporten och det är inte deras fel att vi blir stående på Arlanda i nästan 1,5 timme, därmed missar den planerade middagen i Paris och nästan måste springa till gaten. Otroligt nog hinner både vi och vårt bagage med till Ho Chi Minh City (eller Saigon som alla här nere fortfarande säger).

Här vilar vi upp oss mellan räderna in till centrum av Saigon som är ungefär 15 minuter bort.

Här vilar vi upp oss mellan räderna in till centrum av Saigon som är ungefär 15 minuter bort.

Saigon är en väldigt positiv överraskning. Inte för att jag hört något negativt om stan, men det är ju ändå oerhört trevligt när allt är aningen enklare än man föreställt sig. När maten är lite justare, trafiken något mindre intensiv, människorna trevligare, etc., etc., är livet alltid lite roligare än när det är tvärtom. Pluspoäng för Saigon med andra ord. Att vi sedan hittat ett rysligt trevligt hus som är så stort att vi nästan går vilse i det gör ju inte saken sämre. Huset har vi som vanligt funnit via Homexchange (www.homeexchange.com).

Vi svenskar blir ofta påminda om det svenska stödet till Vietnam under kriget.

Vi svenskar blir ofta påminda om det svenska stödet till Vietnam under kriget.

Ett ställe som är svårt att förknippa med något positivt, men som är en nyttig lärdom är War Remnants Museum. För 15 000 Dong (vilket är lite drygt 3 kronor) får man lära sig allt om de grymheter amerikanerna utsatte Vietnam för innan de slutligen gav sig av 1975. På museet hymlar man inte med vad som hände och den som är lite känslig har möjligen en del mer än vanligt att tänka på när det blir läggdags.

Djur med skal på är det gott om på marknaden.

Djur med skal på är det gott om på marknaden.

Vill man försöka skingra tankarna med ohämmad shopping med lokal touch är marknaden Ben Thanh ett bra tips. Här finns det mesta från levande grodor och märkliga fiskar till kläder, DVD-skivor och en hel del rätt obegripliga souvenirer (vem köper glansigt lackade fat med vietnamesiska solnedgångar och fem hål i botten?). I en hörna av marknaden finns massor av små restauranger som var och en är specialiserade på något de antagligen gjort i tre generationer och där råvarorna finns 50 meter bort. Med andra ord är de bra på det och det blir väldigt gott. När dagmarknaden (som har tak som skydd mot sol och regn) stänger växer det upp en mindre nattmarknad runt den.

Tar sig runt i Saigon gör man förresten utmärkt med taxi och hur man än åker verkar det kosta 50-150 000 Dong. Välj en taxi från Vinataxi, Mai Linh Taxi eller Vinasun Taxi och se till att de slår på taxametern så kommer allt att gå som en dans!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hus, Marknader, Mat och Dryck, Museum, Saigon (Ho Chi MInh City), Vietnam och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Staden som är ännu bättre än sitt rykte (Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam,16-18/12, 2012)

  1. Pingback: Ho Chi Minh City - Vietnams "huvudstad"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *