Ukrainas problem är Polens (Krakow-Skavsta, 1/12, 2013)

Det jäser i Polens grannland Ukraina och det märks även här i Krakow. I går var det till exempel demonstration på torget alldeles bredvid mitt hotell. Några hundra ukrainare hade samlats och genomförde en lugn och värdig manifestation. Det var främst unga människor som desperat vill bli en del av Europa. Det var tydligt att de är chockade av Ukrainas nej till ett avtal med EU och de reagerade mer med sorg än vrede.

Ukrainsk protest i Krakow.

Ukrainsk protest i Krakow.

I Ukraina är det inte lika lugnt. Brutala TV-bilder från Kiev rullade oavbrutet på polsk TV under söndagen och även om jag inte begriper ett ord är det tydligt att polackerna är mycket oroade över utvecklingen. Jag försöker skaka av mig de otrevliga bilderna och promenerar efter frukost över till marknaden  Hala Targowa en liten bit öster om Gamla Stan.

Loppmarknad i Krakow.

Så här ska det se ut på en riktig loppis.

Där har matstånden nu på söndagen fått vika för en enorm loppmarknad som börjar redan på trottoarerna en bra bit från själva marknaden. Här finns allt och lite till. Jag motstod bland annat frestelsen att köpa en uppstoppad fasan utan huvud och ett par klassiska stenhårda Scott utförspjäxor från 70-talet. Fasanen tror jag inte har något särskilt imponerande värde, men finns det samlare av slalomutrustning borde pjäxorna vara en gjuten investering.

Restaurangen Papryczki 5 i Krakow.

Här är gåslevern stekt.

Lunch intogs på Papryczki 5 (www.papryczki5.pl). Jag beställde bland annat gåslever och såg framför mig en liten, mjäll lätt rosafärgad skiva. Jag hade då förträngt att jag är i Polen, in kom en jättelik hög stekt lever med brun sås. Gott, men inte riktigt vad jag hade tänkt mig som uppladdning inför hemresan med Ryanair (www.ryanair.com). Lyckligtvis fanns en Priority Pass Lounge (www.prioritypass.com) precis bredvid gaten så jag behövde inte stå i kö mer än en knapp halvtimme för att komma ombord på planet där jag isolerade mig en en svensk deckare av den mer lättsmälta modellen. Efter en oerhört turbulent landning i den hårda vinden möttes jag av en skinande blank bil som hade tagits om hand av killarna på Skavsta Biltvätt. De kan starkt rekommenderas!

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Krakow, Marknader, Mat och Dryck, Polen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *