Grön och djurtät jättepark (Nelspruit, Sydafrika – Crocodile Bridge Rest Camp, Krugerparken, 11/1, 2018)

Det är inte bara stora djur i Krugerparken. Vad den här krabaten heter har jag ingen aning om, men snygg är den i alla fall.

Efter en myggstörd natt i Nelspruit var det inte svårt att stiga upp tidigt och åka vidare mot Krugerparken (www.sanparks.org/parks/kruger/) som är Sydafrikas i särklass största nationalpark. Den är 35 mil lång och täcker 20 000 kvadratkilometer (det är ungefär dubbelt så stort som Skåne). Det är även en av världens djurtätaste parker.

Det är också en park som är förvånansvärt billig att besöka. Dagsavgifterna kan hållas ner rejält om man köper ett så kallat Wildcard som ger fritt inträde under ett år i drygt 80 nationalparker och reservat i Sydafrika. För oss som bor här nere kostar det 1 140 Rand för en familj på upp till 7 personer. Kommer du från Sverige går priset upp till 4 545 Rand för en familj (Sydafrika gillar sina turister, men man gillar också att ta betalt av dem…), men det har man tjänat igen ganska snabbt om några parkbesök ingår i planerna. Kortet köper du via parkernas hemsida (www.sanparks.org).

Jag har garanterat campens minsta tält. Sydafrikanerna gillar att campa i stil.

Väljer man bort de exklusiva privata lodgerna och bor i de statliga camperna blir även övernattningskostnaderna förvånansvärt humana. Du behöver dock tänka på att boka i god tid, under de sydafrikanska skolloven är det väldigt poppis att åka ut i parkerna.

Djurtätheten märktes när jag hade checkat in via den sydligaste gaten i parken – Crocodile Bridge. När jag hade slagit upp mitt lilla tält i den camp som ligger alldeles innanför gaten för att markera min närvaro styrde jag ute i parken. Jag hade inte kört mer än ett par minuter förrän jag stod mitt bland noshörningar, giraffer och ett oräkneligt antal impalas.

Jag har alltid trott att giraffer inte ligger ner. Den här bilden bevisar att jag haft fel. Giraffen till vänster har inte amputerat underkroppen utan ligger ner.

Under en tre timmars runda såg jag mer djur än jag gjort på mycket, mycket länge och då ska man ta med i beräkningen att det är rätt svårt att få syn på djuren eftersom det har regnat mycket den senaste tiden och är väldigt grönt i parken. På somliga vägar måste djuren i princip stå på vägbanan för att man ska ha en chans att se dem.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Camping, Djur och natur, Safari, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *