Jugend- och matstaden (Riga, Lettland, 19/4, 2016)

För den som är intresserad av jugend (eller art nouveau som det kallas i de flesta länder, förutom runt Östersjön) är Riga en dröm. Det finns 100-tals välbevarade jugendhus runt om i staden.

Dukat till fest på jugendmuséet i Riga.

Dukat till fest på jugendmuséet i Riga.

En koncentration av riktigt fina byggnader finns dock på och kring Alberta Iela. I hörnet Alberta och Strelnieku Iela ligger också det lilla jugendmuseet Rigas Jugendstila Muzejs (www.jugendstils.riga.lv). Muséet är inrymt i en lägenhet där en av de mest kända jugendarkitekterna – Konstantins Peksens – själv bodde och man har återställt den exakt så som den såg ut 1903, när huset byggdes. Ett antal olika rum – till exempel matrum, sällskapsrum, sovrum, kök – är möblerade med jugendmöbler och personalen som jobbar på museet är klädda i tidstypiska kläder. Trapphuset är dessutom helt makalöst vackert.

Kakel i jugendstil.

Kakel i jugendstil.

Tvärs över gatan finns en butik – Art Nouveau Riga (www.artnouveauriga.lv)  – som specialiserat sig just på jugend. Här finns smycken, lampor, porslin samt förstås en massa posters och tryck. Själv föll jag pladask för det stora sortimentet med kakelplattor. Men smakar det så kostar det – runt 30 euro får man lägga upp för en kakelplatta. Affären har också en websida där man kan shoppa och få grejerna hemskickade. Just vad gäller kakelplattorna är dock sortimentet mycket större i butiken än i webshopen.

Champagnen ligger alltid på kylning på Sienna men det går bra att få en kaffe också.

Champagnen ligger alltid på kylning på Sienna.

50 meter längre ner efter gatan ligger en annan oas. Det är kaféet Sienna (www.sienna.lv), som också är inrett i helt fantastisk jugendstil och fullproppat med tidningar och böcker. Det är inte Rigas billigaste kafé, men jag tycker man får se en del av priset som en inträdesbiljett till den häftiga miljön, som styrs av en otroligt elegant kypare i väst med fickrova. Han skulle kunna vara statist i vilken 1910-talsfilm som helst och han serverar givetvis allting på originalporslin från tiden. Downton Abbey på lettiska. Gott var det också.

Jag skulle gärna vilja ha något av Sandra Strele på väggen hemma.

Jag skulle gärna vilja ha något av Sandra Strele på väggen hemma.

Latvian National Museum of Art (www.lnmm.lv) har ett antal muséer i Riga. Jag promenerade först till Arsenals där man har tillfälliga utställningar av modernare konst. Just nu visar man bland annat verk av unga nu verksamma konstnärer under samlingsnamnet ”Tension”. Kul att se vad som händer i ateljéer runt om i Lettland.

Nästa stopp var designmuséet Museum of Decorative Art and Design (MDAD) (www.lnmm.lv) som visar produkter designade från slutet av 1800-talet och fram till nutid. MDAD inrymt i urgamla lagerlokaler och jag måste erkänna att jag blev minst lika fängslad av de enorma takbjälkarna som av utställningarna.

Enkelt men elegant är det på Valtera Restorans.

Enkelt men elegant är det på Valtera Restorans.

Kvällen blev ytterligare ett bevis på att kokkonsten i Lettland utvecklats explosionsartat sedan jag var här sist (det var vid självständigheten 1991 och då var rödbetssoppa den stora grejen…). Jag styrde stegen mot Valtera Restorans (www.valterarestorans.lv) som är ytterligare en restaurant med en ung kökschef som satsar stenhårt på lokala råvaror. Här är de så renläriga att det inte går att få en gin&tonic före maten av den enkla anledningen att det inte tillverkas någon tonic i Lettland! Istället bjöds jag på lokalproducerat  mousserande rabarbervin som faktiskt var helt OK.

Elegant strömming.

Elegant strömming.

Två förrätter blev det – lokal getost med rökta rödbetor och äppelpickles samt en sallad med rökt kyckling, diverse blad och sellerimajonäs. Ovanpå detta den elegantaste strömmingsrätt jag någonsin ätit. Fisken var traditionellt stekt, men till den serverades en suverän puré på potatis och spenat samt friterad vårlök. Till alltihop lokal hantverksöl och till sist en lettisk calvados som  digestivo.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Antikviteter, Arkitektur, Konst, Konst, Lettland, Museum, Riga, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *