Kamera, dator, telefon och platta på resan

Min elektroniska resegarderob består av en kamera (ibland två), en minimal dator, en mobiltelefon och en läsplatta samt diverse tillbehör till dessa grejer.

Lumix GF 1/GF2 – suveräna kompakta systemkameror

Lumix GF1 - den bästa kamera jag någonsin haft.

Lumix GF2 är ännu mindre!

Nästan alla bilder du ser på bloggen är tagna med en Panasonic Lumix GF1 eller en Lumix GF2 (www.panasonic.se).

Det är systemkameror i det nya systemet Micro Four Thirds och en av de stora fördelarna med detta system är att kamerorna är extremt kompakta samtidigt som bildkvaliteten är något alldeles extra. De är dessutom rejält byggda och GF1 har en retrodesign som jag gillar. Det känns som om jag har en modern Leica i handen när jag använder den.

För det mesta är min kamera utrustad med en 20 mm optik med ljusstyrka 1,7 (eller en någon ljussvagare 14 mm optik). Det innebär att ska vilja mycket till innan jag måste tillgripa blixt.

Behöver jag extra ljus sätter jag helst på en extern Lumix DMV-FL360 som jag tycker är en bra kombination av rejält ljus (en liten blixt finns ju redan inbyggd i kameran) och hygglig storlek.

Så här ser min kamerautrustning ut. Bilden är ju kanske inte av bästa kvalitet eftersom "reservkameran" iPhone 4 fick rycka in.

Eftersom jag i vissa avseenden är en smula konventionell gillar jag att titta i en riktig sökare och jag har därför en lös LCD-sökare som monteras i blixtskon på kameran.

I ryggsäcken (där jag lätt rymmer all min elektronik samt pass, pengar, biljetter och necessär) finns också ett par optiker till – en allroundzoom 14-150 mm (som jag använder när jag inte har en aning om hur dagen kommer att se ut) och en telezoom på 100-300 mm. Uppriktigt sagt så kommer dock det sistnämnda bara fram när djur börjar röra sig framför kameran.

Med GorillaPod kan man sätta fast kameran på alla möjliga ställen.

Eftersom jag inte gillar blixtbilder har jag också två olika stativ, ett enbensstativ och en GorillaPod som går att klämma fast på både möjliga och omöjliga ställen.

Backupkamera är min iPhone 4 som ger skapliga bilder när den andra kameran inte finns till hands.

Mac i miniformat

Mycket av bloggen skrivs på Apples (www.apple.se) nyaste dator – en 11 tums MacBook Air som är laddad enligt de högsta specifikationer som går att få (jag är redan inne på min andra Air). Sedan minnet ökades ut till 256 GB har jag faktiskt inte använt min stationära dator en enda gång. Istället kopplar jag min Air till en extern skärm och en hårddisk som gör automatiska backuper när jag sitter vid mitt skrivbord.

Så lätt att man kan stoppa den i fickan.

Datorn väger under ett kilo och är så liten att den faktiskt går in i alla jackor jag har när jag reser, eftersom alla jackorna är utrustade med napoleonfickor.

Jag skulle jättegärna vilja ha en iPad, men i ärlighetens namn är min dator inte mycket större än plattan och jag lyckas inte hitta någon riktig användning för den.

Telefonen som synkar perfekt

Bra komplement till Macen.

Som komplement till min lilla bärbara Mac (www.apple.se) har jag självfallet en iPhone 4. Den behöver knappast någon närmare presentation, men jag kan konstatera att de två jobbar perfekt ihop. Det rationaliserar också sladdförrådet att resa med dem tillsammans.

Kilovis med böcker i en platta

Kindle - både lätt och lättläst!

Sist men inte minst har jag en Kindle läsplatta i mitt elektroniska bagage. Jag försöker läsa så mycket som möjligt under mina resor och tidigare var därför böcker att stort inslag i min packning. Så är det inte längre. De enda böcker jag tar med mig är guideböcker som man behöver kunna bläddra fram och tillbaka i.

Jag tycker Kindle är den perfekta läsplattan. Den är liten och lätt, har lång batteritid och en behaglig bildskärm som går bra att läsa i de flesta ljusförhållanden. Men den främsta finessen är förstås att jag kan ladda ner nya böcker var jag än befinner mig i världen och det utan att det kostar ett öre extra. Står det att boken kostar 7.65 dollar så är det priset oavsett om jag är hemma och kopplar upp mig via mitt trådlösa nätverket eller om jag använder 3G-nätet i Thailand. Hittills har jag bara hittat ett land – Madagaskar – där det inte gick att koppla upp sig via mobilnätet. Man behöver förresten inte alls fundera på hur uppkopplingen går till, det sköts helt automatiskt.

För tillfället finns det 800 000 böcker att ladda ner via Amazon (www.amazon.com) och det kommer till flera 100 000 böcker varje år så de som klagar på utbudet tycker jag är ute och cyklar.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *