Privat kustväg och vandringstur i fullmåne (Lamberts Bay – Skilpad, Namaqua National Park, Sydafrika, 24/10, 2018)

Bukten i Doringsbaai är otroligt vacker, men den lilla staden är annars inte så mycket att skriva hem om…

Från Lamberts Bay och norrut finns en rätt vacker smitväg utefter kusten. Om du tar vänster direkt innan järnvägsbron kommer du till en liten vaktkur. Egentligen krävs ett tillstånd, men det går att ”köpa” på plats. Vägen följer kusten samt järnvägen och du hamnar slutligen i Doringbaai där allmänna vägar startar igen.

För att komma till Namaqua National Park (www.sanparks.org), som är mitt mål för dagen, måste man köra in i Kamieskroon och sedan åka under huvudvägen N7 ett par kilometer norr om stan. Inte helt självklart och rätt risigt skyltat. Från stan är det ungefär 20 km innan man kommer till det lilla parkkontoret.

Namaqua NP är en av de nyaste nationalparkerna och har kommit till genom att man successivt köpt upp farmer i området. Somliga av farmarna har avtal som gör att de fortfarande får driva djuruppfödning i inhägnade delar av parken, vilket stundtals gör det en smula förvirrande.

En kustcamp i Namaqua NP.

På senare år har man också köpt upp mark vid kusten och en smal korridor dit ner. Efter den vilda kusten ligger också ett antal otroligt vackra campingområden med några platser på varje. Här är det inte alls om man är van vid på sydafrikanska campingar. Den enda service som finns är små vindskydd som gör att eventuella tält inte blåser bort i den hårds sydostliga vinden som sveper efter kusten samt enkla torrdass. Till kustdelen tar man sig enklast via gaten i Groen River.

Fyra små, men fina, hus finns det i Skilpad i Namaqua NP.

Mitt mål är dock Skilpad camp som ligger några kilometer från ”huvudkontoret”. I campen ligger fyra små hus (eller chalet som man envisas med att kalla dem här nere) som är några av de finaste jag sett i sydafrikanska nationalparker. De är väl genomtänkta med en öppen köks/vardagsrumsdel samt ett separat och luftkonditionerat sovrum. Rätt skönt när det är 39 grader varmt ute. Husen är i toppskick och utrustat med alla tänkbara köksredskap. De kostar från 671 rand per natt!

Utsikten från verandan i Skilpad är inte helt fel.

Från verandan är utsikten makalös och uteplatsen kan också stängas in med glasdörrar under kalla vinterdagar (det är inte ovanligt att det snöar här uppe under de kallaste vinterdagarna i juni/juli). Kvällen jag är här är fantastisk, 26 grader varmt när solen gått ner och en fullmåne som gör att jag kan ta en vandringstur mitt i natten.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Bil- och taxiresor, Djur och natur, Hus, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *