Psykedeliskt B&B bjuder på minnesvärd kväll (Lamberts Bay – Vredendal – Calvinia, Sydafrika, 2/11, 2018)

Luca vaktar Kookfontein men är lite för snäll för att bli riktigt trovärdig.

Utcheckningen från Kookfontein (www.kookfontein.com) tog sin tid. Inte för att värdparet var ineffektiva utan för att vi hade mycket att prata om; deras mer än 150 år gamla hus där Joos är femte generationen, de enorma potatisodlingarna (30 ton i veckan), vinodlingen, den sällskapliga gårdvaren Luca och en massa annat.

När notan väl kom fram var den på 600 rand och då ingick två flaskor av deras utmärkta Sauvignon Blanc samt en påse härliga rusks (sydafrikanska skorpor). Med tanke på att vi fick två rum istället för ett måste det vara mitt mest prisvärda boende någonsin. Ordinarie pris för en av lägenheterna är 600 rand per natt, också extremt väl placerade pengar.

Alternativ frukost på Teubes.

Eftersom frukosten blev kaffe/te och rusks tog vi den långa grusvägen mot Vredendal (utttalas Fredendal) och svängde in på vingården Teubes (www.teubeswine.co.za) i utkanterna av den lilla staden.

Tillsammans en härlig tallrik med lokala charkuterier och ost testade vi fyra av Teubes viner, en sauvignon blanc, en chenin blanc samt en cabernet Sauvignon och en pinotage. Huvuddelen av vinerna är organiska och inom ett par år ska man helt ha gått över till organisk odling.

Vanrhyns Pass är både brant och vackert.

Nästa anhalt på resan var Calvinia (uttalas calfinia), men för att komma upp på högplatån där staden ligger måste man först upp för den branta stigningen i Vanrhyns Pass som bjuder på fantastisk utsikt och en stigning på 1:12 vilket är rätt saftigt.

Vill du lära dig mer om Sydafrikanska bergspass kan du förresten besöka (www.mountainpassessouthafrica.co.za), det finns många hundra pass att läsa om där!

Mästergrillaren Henri i farten på Magic Garden.

Etappmålet för natten är Magic Garden (www.facebook.com) i Calvinia. Här residerar Sonja och Henri på ett ställe som för tankarna till San Francisco i slutet av 60-talet, det vill säga helt psykedeliskt. Sonja är förutom B&B-värd också bageriägare och konstnär. Henri är en tänkare och av de bästa grillare jag någonsin stött på och då ska man komma ihåg att konkurrensen är stenhård i Sydafrika! Kombinationen av värdparets egenskaper gör middagen till en kväll vi sent ska glömma.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bed&Breakfast, Bil- och taxiresor, Djur och natur, Konst, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *