Glömt vaccinationsintyg orsakar kaos (Addis Ababa, Etiopien-Johannesburg-George, Sydafrika, 26/12, 2013)

Den här dagen går till historien som en av de stressigaste någonsin. Jag vaknade i lugn och ro på Sheba Guest House (www.shebaguessthouse.com) i Addis Ababa efter att ha flugit ner från Lalibela i går. Efter frukost satte jag mig i en taxi och kom till flygplatsen i lugn och ro. Sedan startade kaoset:

07.05 – Den vänliga damen på Ethiopian Airlines (www.flyethiopian.com) incheckning frågar efter mitt vaccinationsintyg för gula febern. Det visar sig att man måste ha ett sådant när man besökt Etiopien och ska in i Sydafrika. Regeln är stenhård och jag har givetvis glömt mitt intyg hemma. Efter lite diskussioner med den vänliga damens lika vänliga chef kommer vi fram till att enda sättet är att åka till sjukhuset Black Lion och få dem att utfärda ett intyg. Jag har 55 minuter på mig…

 • 07.15 – I en skraltig taxi med chaffis och en ”fixare” som förstått allvaret och ser en chans att tjäna en slant. I ilfart genom Addis.
 • Black Lion är Etiopiens största sjukhus.

  Black Lion är Etiopiens största sjukhus.

  07.35 – Framme på det enorma sjukhuset. Fixaren tar täten till vaccinationskliniken som jag aldrig hade hittat på egen hand.

 • 07.40 – Jag når den stängda (!) vaccinationsmottagningen som bara är befolkad med en städerska. ”Sitt ner och vänta så kommer doktorn om 10-20 minuter”, lyckas fixaren förmedla med teckenspråk. Nu är magsyran på topp och inte en människa förstår engelska.
 • 07.50 – Den kvinnliga doktorn dyker plötsligt upp, hon förstår snabbt problemet och förhör mig vänligt om när jag vaccinerade mig. Sedan skriver hon ut ett nytt intyg, hennes assistent plitar ner mitt namn i enorm bok, ber om 42 birr (15 kronor) och önskar mig lycka till.
 • Mitt första etiopiska vaccinationsintyg.

  Mitt första etiopiska vaccinationsintyg.

  08.00 – Rusar tillbaka till taxin som tar en del intressanta genvägar.

 • 08.20 – Tillbaka på flygplatsen. Ger 40 dollar och alla etiopiska birr jag har till taxichaffisen och fixaren. Stora leenden – de behöver nog inte jobba den närmaste veckan…
 • 08.25 ­– Den underbara incheckningspersonalen har förberett allt och väntar tåligt med utskrivet boardingkort. Jag springer sedan mot pass- och säkerhetskontroll. Förstående människor ser till att jag kommer fram när de ser mitt milt sagt stressade uppträdande. Det hela påminner om när Moses delade Röda Havet.
 • 08.40 – Framme vid gaten för direkt boarding.
 • 08.50 – Planet taxar ut i exakt rätt tid!

När jag landar i Johannesburg är det ingen som är det minsta intresserad av mitt fina intyg. Jag vet inte riktigt om jag ska vara besviken eller lättad.

Efter ett par timmar på den trevliga flygplatsen i Johannesburg lättar planet från SA Express (www.flyexpress.aero) med destination George, som ligger på den sydafrikanska östkusten. Den här delen av resan är helt odramatisk och jag kan snabbt plocka ut en hyrbil från Holiday Autos (www.holidayautos.se) representant på flygplatsen. Att hyra bil i Sydafrika är för övrigt oförskämt billigt, för 12 dagar betalar jag drygt 3 000 rand (lite drygt 2 000:- med dagens låga kurs). Att köra de sista 10 milen till min slutdestination strax norr om Plettenberg känns som rena avkopplingen jämfört med morgonens kaos.

Sensmoral av dagens övning: Ta alltid med dig det gula vaccinationskortet och ge aldrig upp – även om läget ser hopplöst ut.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Addis Ababa, Etiopien, Flygresor, Hyrbilsresor, Johannesburg och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *