Så samlar och använder du Eurobonuspoäng

Veckans tips, Vecka 43

Den här veckan tänkte jag att vi ska ägna oss en smula åt att gräva i den allt mer komplicerade värld som heter bonuspoäng. Eftersom de flesta av er som läser www.tripant.com är med i SAS Eurobonus (www.sas.se) kommer jag att koncentrera mig på detta program.

Till en början var flygbolagens poängsystem ganska enkla. Man tjänade ett visst antal poäng (beroende på vilken klass man flög i) på sin flygning och kunde sedan lösa in dessa mot flygresor. Ganska snabbt blev det en differentiering beroende på vilken typ av kort man hade – har du Guldkort får du mer poäng än om du har ett Basic.

Flygbussar.

Att resa med flygbussarna ger många Eurobonuspoäng.

Därefter byggde man på en massa andra tjänster som ger poäng. Till en början handlade det om reserelaterade tjänster som hotell och hyrbilar. Nu har man även involverat en hel rad butiker där man kan tjäna allt från 138 poäng per spenderade 100:- ner till 4 poäng för samma summa. Ett ställe som ger bra med poäng är Flygbussarna (www.flygbussarna.se) där du får en poäng för varje krona du spenderar om du handlar via deras nätbutik.

Ger 2 poäng för varje tia du handlar för.

Ger 2 poäng för varje tia du handlar för.

Eurobonus samarbetar också (precis som alla andra bonusprogram) med betalkortens poängsystem. Är du medlem i American Express (www.americanexpress.com) Membership Rewards (där du får en poäng för varje krona du handlar för) kan du till exempel föra över poäng till Eurobonus. För 11 Amex-poäng får du 1 Eurobonuspoäng. För en tid sedan tillkom också betalkort som samtidigt funkar som Eurobonuskort. På ett sådant med med Amexlogga får du 2 Eurobonuspoäng på ett inköp för 10 kronor, alltså betydligt högre ”kurs” än vad du får när du handlar på ditt vanliga kort. Du måste med andra ord handla för 330 000:- på ett vanligt Amex för att kunna flyga t o r till Amsterdam med 30 000 poäng. Använder du ett kort med Eurobonuslogga behöver du ”bara” handla för 150 000:- för att betala samma resa.

För att ytterligare komplicera bonussystemet kan du sedan en tid även handla på ett antal nätbutiker med Eurobonuspoäng. Först ut är modesajten Boozt.com, Itunes, Smartbox, Facebook, BigPoint, Runescape, World Golf Tour Disney, Club Penguin, Diesel eBook Store och Livemocha. Jag gjorde ett litet test på Boozt och det tyder på att man får ungefär 4 öre för en Eurobonuspoäng.

Sen resa till Bryssel är väl använd poäng.

Sen resa till Bryssel är väl använda poäng.

Jag har förresten kommit på ett bra sätt att använda poängen. När jag är riktigt sent ute med bokningen blir det ju ofta rätt dyrt att köpa en vanlig biljett, då använder jag poäng istället. Förvånansvärt ofta går det att boka bonusresor nära avgången. Så gjorde jag till exempel när jag reste till Bryssel för ett par veckor sedan. Den billigaste SAS-biljetten jag kunde hitta kostade knappt 5 000:-, men det var ändå inga problem att boka en bonusbiljett. Med det priset är varje poäng värd runt 15 öre om man tar hänsyn till de skatter och avgifter (runt 500:-) man får betala för bonusbiljetten.

Jämför man det ekonomiska utfallet på att handla för poängen och att flyga för dem när biljetterna är dyra är valet ganska enkelt. Flyg istället för att handla!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bonusresor, Flygresor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *