Rodd, fotboll och sanddyner (Amsterdam, Bergen, Nederländerna, 18/3, 2013)

Söndagen i Amsterdam startade i sportens tecken. Först försökte jag sätta mig in i hur systemet med de cykelvägar som finns över hela Holland fungerar. Det gick väl sådär, men efter en del letande och frågande lyckades jag i alla fall klura ut hur skyltarna ser ut och gav mig iväg på måfå söderut efter en av vägarna. Lite mer info om cykelvägarna kan du få på  (www.nederlandfietsland.nl).

Roddbåt i Amsterdam.

Populärt tidsfördriv i Amsterdam.

Under min tur passerade jag också den breda floden Amstel där ett par av stans roddklubbar håller till. Först kom jag till De Hoop (www.karzvdehoop.nl) som har ett fantastiskt fint klubbhus. Jag är dock tveksam till om hugande spekulanter kan få chansen att komma i en båt här för att utforska omgivningar. Några 100 meter längre söderut ligger Toprow (www.toprow.nl) där jag är övertygad att man kan få testa att ro i deras fantastiskt fina träroddbåtar om man kontaktar dem i lite god tid innan resan till Nederländerna.

Efter en stund tätnade cykeltrafiken och det var tydligt att alla var på väg någonstans. Nyfiken som jag är hängde jag på och efter en stund kom vi fram till fotbollsklubben Ajax (www.ajax.nlmäktiga hemmaarena. Just i dag hade de match mot ärkerivalen Feyenoord (www.feyenoord.nl) från Rotterdam. I biljettförsäljningen tyckte de dock att jag var världens roligaste/naivaste person när jag frågade efter en biljett 10 minuter innan avspark. Matchen var förmodligen utsåld sedan veckor tillbaka (den  slutade förresten 2-1 till Ajax) så det vara bara att cykla tillbaka mot stan för ett depåstopp på den lilla sopprestaurangen Soup en Zo (www.soupenzo.nl) som serverar fantastiskt god soppa i tre olika storlekar. En medium för knappt 4 euro räcker gott om man inte är uthungrad.

Hus i Bergen.

De Ark (arken) är ett typiskt Bergenhus från början av 1900-talet.

Nästa stopp var Amsterdams mäktiga centralstation där järnvägen NS (www.ns.nl)  håller till. Här kedjade jag min cykel tillsammans med runt 100 000 andra cyklar och köpte en biljett till den lilla staden Alkmaar, en halvtimme norr om Amsterdam, för att därifrån ta mig till den ännu mindre staden Bergen. Bergen utvecklades från en bondby i början av 1900-talet då en hel del konstnärer sökte sig dit och i fotspåren av dem många välbärgade Amsterdambor. Det har medfört att det är en fantastiskt mysig stad med massor av läckra hus från sekelskiftet samt en hel del spännande ny arkitektur.

Skotska kor i Bergen aan Zee.

Gräsklippare bland sanddynerna.

Väster om Bergen ligger ett naturreservat med häftiga sanddyner, härliga cykelvägar och ett gäng skotska kor med vildsint utseende som jobbar med att hålla gräset nerbetat. När man når havet återfinns Bergen aan Zee (www.bergenaanzee.org) som är en badort med inte så lite 60-talskänsla. På den högsta punkten i området tronar ännu ett häftigt sekelskifteshus, som efter ett mellanspel som sektfäste för anhängare till den synnerligen tveksamma koreanska pastorn Moon numera blivit restaurang Landgoed Huize Glory (www.huizeglory.nl). Ta något läskande på deras terass och be sedan snällt att få gå upp för de branta trapporna till tornet på taket, utsikten härifrån är magnifik.

När du rullat nedför alla backarna till Bergen igen kan du förresten passa på att göra ett besök på konstcentrat Schlessart (www.schlessart.nl) som kommit till på ett något udda sätt. Det var ursprungligen en bondgård, men när den skulle säljas blev en av de närmaste grannarna (som förmodligen har lite mer pengar än vad som är nyttigt) orolig för att den skulle rivas och att något som inte passade honom skulle byggas istället. Han köpte själv gården och gjorde om den till ett konstcenter med fyra ateljéer och en utställningshall där olika konstnärer ställer ut. Om ni frågar mig så är det ett rätt trevlig sätt att göra av med pengar om man har för mycket av dem…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Amsterdam, Cykling, Fotboll, Konst, Nederländerna, Rodd, Tågresor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *