Stinkande sälar och ljuvliga stränder (Robberg, Sydafrika, 3/1, 2104)

Runt, och i, sydafrikanska Plettenberg (som i ärlighetens namn är rätt intetsägande som stad betraktat) finns det mycket att göra. En stor del av det är relaterat till havet – surfing, vattenskidor, kanoting, djuphavsfske, etc., etc.. Men det finns även sysselsättningar på land. Ett exempel är Robberg Nature Reserve (www.capenature.co.za) som är ett litet, men mycket vackert, reservat.

Cape Union Mart i Plettenberg har bara en fraktion av det totala utbudet.

Cape Union Mart i Plettenberg har bara en fraktion av det totala utbudet.

Innan jag ger mig iväg till reservatet ger jag mig dock av till min favoritbutik för friluftsutrustning – Cape Union Mart (www.capeunionmart.co.za). Här finns det mesta man kan önska sig och med risk för att verka tjatig så är prisnivån en helt annan än vi är vana vid. Det mesta jag har köpt här (och det är en hel del) håller också mycket hög kvalitet. Efter att ha smörat rejält för dem har jag till och med lyckats fixa ett speciellt sätt att handla via deras websida, som annars bara levererar i Sydafrika.

Härligt ställe att svalka av sig.

Härligt ställe att svalka av sig.

Efter komplettering av utrustningen bär det av upp till Robberg. Inträdet är blygsamma 40 rand. För det kan du bland annat njuta av att titta på en stor koloni av pälssälar från ovan. Tyvärr kommer lukten på köpet och den är gediget vedervärdig trots att det här handlar om under 1 000 sälar. Jag var en gång vid Namibias kust där det finns 100 000-tals pälssälar. Där känner man lukten en halvmil bort och när man en gång klivit ur bilen finns det inget annat val än att efter besöket ta av sig alla kläder och stoppa dem i lufttäta plastpåsar. Så illa är det inte här.

En imponerande soptipp från stenåldern.

En imponerande soptipp från stenåldern.

Förutom sälarna får vi också se en haj (förmodligen en hammarhaj eller en tjurhaj) samt en liten grupp jättelika rockor. Vandrar man runt hela ön är det en knapp mil och det tar runt fyra timmar. Mitt på ön kan man också glida ner för branta sandsluttningar och ta ett dopp i havet. Dessutom finns en soptipp från stenåldern! Det är en enorm hög med musselskal som man av någon anledning placerat i en grottöppning.

Efter att ha kikat på resterna av stenåldersinvånarnas stapelföda åker jag tillbaka in mot Plettenberg och hamnar på Longships Restaurant (som tidigare hette Scottys). Maten är helt OK, men inget som man behöver springa benen av sig efter. Matsedeln med ett antal språkliga snedsteg är dock ganska underhållande. Här finns bland annat tjuvskjuten (poached) kyckling och feta (fat) chips. Själv tar jag en hastigt grillad fiskfilé av dagens skörd. Efter en glass på stan är det inte svårt att somna.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Friluftsgrejer, Mat och Dryck, Sol och bad, Sydafrika, Uncategorized, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *