Efterlängtat regn förvandlar öknen till lervälling (Wolseley, Sydafrika – Calvinia, 29/3, 2018)

Torkan i det även normalt sett väldigt torra Karoo har varit ett enormt bekymmer de senaste åren och därför är glädjen stor när det plötsligt börjar regna rejält under natten. Först är det bara enstaka droppar på plåttaket på vår stuga på Fynbos Guest Farm (www.fynbosguestfarm.co.za), men sedan ökar det i styrka och när vi lämnar Wolseley på morgonen är det rejält blött på marken.

Tanka Padstal måste man bara stanna på! Behöver du en rosa gitarr så kan du köpa den här.

Från Wolseley kör vi norrut och är snart på den legendariska ökenvägen R355 (eller Tankwa Road som de lokala förmågorna kallar den) som är Sydafrikas längsta grusväg, nästan 26 mil lång. Förutom att den är lång är den ödslig, två små restauranger finns efter vägen, men just ingenting annat. Vi tar mycket tidigt lunch på Tankwa Padstal som rymmer både en diverseaffär, en liten restaurang och en bar. Det hela drivs av en familj som för några år sedan sålde allt de ägde i Pretoria och flyttade ut i ödemarken.

Så här ser en vit bil ut efter att man kört R355 efter ett mycket ovanligt regn.

R355 är ökänd för vassa stenar som orsakar oräkneliga punkteringar varje år. Nattens regn har dessutom förvandlat delar av den till lervälling, så det är en minst sagt intressant körning där diffspärrarna på vår Amarok kommer väl till pass.

För att krångla till det ytterligare bestämmer vi oss för att ta en liten omväg och ta en titt på hur man håller på att bygga upp inför den osannolika festivalen Afrika Burn(www.afrikaburn.com). Det är en veckolång konst- och musikfestival mitt ute i öknen, 15 mil från närmaste större samhälle. Det finns inget att köpa under festivalen utan festivaldeltagarna måste ta med sig allt och sedan frakta med sig det ut igen. När festivalen är över och de 13 000 personer som lyckats komma över biljetter åker hem igen är det soprent i öknen tills nästa år. De som varit där säger att det är otroligt häftigt!

Magic garden i Calvinia är svårt att beskriva, det måste upplevas.

Efter den mycket leriga omvägen tar vi oss så småningom till Calvinia, en rätt mysig stad med runt 10 000 invånare. Ska du någon gång åka hit ska du bo på Calvinia Magic Garden. Det är ett helt osannolikt B&B där huset och trädgården är fylld med osannolika ting och en hel del av innehavarinnan Sonjas konst.

Vi kan tyvärr inte få rum på Magic Garden utan hamnar genom Sonjas försorg på Calvinia Guesthouse (www.calviniaguesthouse.co.za) ett par hus längre ner på gatan, som också är ett utmärkt ställe för 800 rand per natt och dubbelrum.

Vi blir dock inbjudna till middagen på Magic Garden. Här funkar det så att gästerna tar med sin egen mat och dryck. Maten lagar man sedan tillsammans över glöden i den öppna spisen. Därefter äter man varandras mat och dricker upp varandras drycker. Det gör middagarna till något av en happening och man lämnar matbordet alltför sent och med helt nya vänner.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Bed&Breakfast, Djur och natur, Konst, Musik, Sydafrika, Trädgårdar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *