Överdos av arkitektur och kalorier (Krakow, Polen, 29/11, 2013)

Jag har hört mycket bra om Krakow (www.krakow.travel) innan jag kom hit och efter en dag här känns det som att det mesta verkar stämma.

Den senaste tiden har jag av någon anledning ofta hamnat på B&B:s med enorma rum. Tango House B&B (www.tangohouse.pl) är inget undantag. Rummet är jättelikt, men det innebär tyvärr också att det är en smula ödsligt och dessutom kallt. Det lilla elementet vid fönstret orkar inte hålla kylan helt ute. Det är tur att det är gott om filtar till sängen.

Helena Rubinstens födelsehus i Krakow.

I det gröna huset föddes Helena Rubinstein.

Efter en en helt OK frukost beger jag mig på promenad i stan. Först ut är de judiska kvarteren i Kazimierz (www.jewishkrakow.net) som trots att det idag finns försvinnande få judar här har kvar en hel del av sin judiska prägel. Min guide berättar också stolt om de kända namn som härstammar härifrån – till exempel modenamnen Helena Rubinstein, Tommy Hilfiger och Max Factor samt regissören Roman Polanski. Riktigt känd blev förresten stadsdelen när en annan regissör – Steven Spielberg – här spelade in ”Schindler´s list” om fabrikören som räddade drygt 1 000 judar undan gaskamrarna genom att anställa dem i sin fabrik.

Slottet och katedralen Wawel.

Wawel – både som modell och i verkligheten.

Från Kazimierz är det inte långt över till Krakows huvudattraktion – Gamla Stan. Här finns precis hur mycket som helst att se för den som är det minsta lilla intresserad av kultur, historia och gamla byggnader.  Mest kända hållpunkter är det enorma medeltida torget Rynek Glowny samt slottet Wawel (www.wawel.krakow.pl) och katedralen  med samma namn. Och visst är de kända landmärkena kul att se, men minst lika roligt är det att bara spankulera omkring och titta på gamla hus samt slinka in på kaféer och restauranger som det verkar finns precis hur många som helst av.

U. Pecherza i Krakow.

Ingången till ett café med lokal från 1300-talet – U. Pecherza.

Med risk för fullständig överladdning av kalorier besökte jag först klassiska chokladstället E. Wedel (www.wedelpijalnie.pl). Här är en kopp choklad i princip en smält chokladkaka spetsad med socker…Sedan blev det lunch  med soppa (med fläsk), fläskfilé och en enorm pischinger, en typisk efterrätt med tunna kex varvade med choklad på restaurangen C.K. Dezerter (www.ckdezerter.pl). Jag smet också in på caféet U. Pecherza (www.collegiummaius.pl) som ligger i källaren i det gamla universitetet som är från 1300-talet. Här är kombineras kaffe och galleri och många studenter sitter också och pluggar här, riktigt trevligt är det.

Fortfarande ganska sent på kvällen kände jag mig rätt välfylld och bestämde mig därför att bara ta något litet. Det bar sig dock inte bättre än att jag hamnade på det nyazeeländska (!) hamburgerhaket Moaburger (www.moaburger.com). Lammburgaren där var inte bara sagolikt god utan givetvis även jättelik, något notan inte var. Ungefär 70 kronor blev det för burgaren, en monumental skål med wedges, dippsås och en stor öl. Att jag kan hålla mig vaken för att skriva detta är mer eller mindre ett mirakel.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Bed&Breakfast, Historia, Krakow, Polen och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *