Smitväg via havet till kontinenten (20-21/2, 2015, Stockholm-Nynäshamn-Gdansk-Krakow, Polen)

M/S Scandinavias skorstenar långt ute på en solig Östersjö.

M/S Scandinavias skorstenar långt ute på en solig Östersjö.

På fredagskvällen körde jag ombord på Polferries (www.polferries.se) färja M/S Scandinavia i Nynäshamn, en knapp timme söder om Stockholm. För de som bor i Mälardalen är det här en lysande smitväg ner till kontinenten. Knappt 5 500 kronor kostar det för en bil, upp till fem personer och en hytt med fyra bäddar – tur och retur! Den ekonomiske kan ta med ett liggunderlag och en sovsäck och lägga den tåligaste i ressällskapet på golvet i hytten…

Färjan går 18.00 och strax efter lunch nästa dag är man framme i Gdansk, härifrån når man enkelt, förutom hela Polen, Slovakien, Tjeckien, Österrike eller östra delarna av Tyskland. Man besparas med andra ord den outhärdligt tråkiga körningen genom Sverige och Danmark och den märkligt smala vägen strax söder om tyska Puttgarten.

Sjöfrukost på M/S Scandinavia.

Sjöfrukost på M/S Scandinavia.

En stor del av bildäcket på M/S Scandinavia tas upp av långtradare som också tar den här genvägen och färjan har långt kvar till standarden på de flytande nöjesfält som går mellan Sverige och Finland. Här finns dock allt man behöver – kafé, ett par barer, en restaurang och några taxfreebutiker. Restaurangen är faktiskt helt OK och redan här börjar man se spåren av den polska prisnivån. Drygt 200 kronor kostar en god svampsoppa, följd av vildsvinsstek och en till sist en god chokladmousse med apelsinsorbet. I priset ryms också en liten flaska rödvin.

Mitt första mål i Polen är Krakow och resan dit börjar mycket bra med en 15 mil lång betalväg (www.autostradaa1.pl) mellan Rusocin och Lubicz där man får köra 140 km/h, resten är av resan är en blandning av bra motorvägar och byar/städer med oändligt många rödljus – kringfarter har inte slagit igenom i Polen ännu. De dryga 60 milen till Krakow tar dock bara 7,5 timmar, vilket får betraktas som rätt godkänt med hänsyn taget till en rätt grov felnavigering i Gdansk.

Levande musik var det också till maten på Trezo.

Levande musik var det också till maten på Trezo.

Väl framme i Krakow tar jag in på Hotel Columbus (www.hotelcolumbus.pl) som har perfekt läge precis intill de judiska kvarteren där det ligger massor av trevliga restauranger. Mitt val för kvällen blir Restaurang Trezo (www.trezo.pl) som för en drygt en svensk hundring bjuder på rökt fårost med transbärspesto  till förrätt och ett grillat kycklingbröst som huvudrätt samt en stor öl för att skölja ner det hela. Som vanligt i Polen är det gott och prisvärt.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Bil- och taxiresor, Hotell, Krakow, Mat och Dryck, Polen och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *