Blixtutflykt till Ishotellet (Kiruna/Jukkasjärvi, 2/4, 2014)

Dagen bjuder på en blixtutflykt till Kiruna. För att ta mig ut till Arlanda väljer jag Flygbussarnas (www.flygbussarna.se) nya linje från Liljeholmen till Arlanda. Den stannar och plockar upp resenärer på Fridhemsplan, vilket är perfekt för oss som bor på Kungsholmen.

Annorlunda transport från flygplatsen.

Annorlunda transport från flygplatsen.

Till Kiruna flyger SAS (www.sas.se) och på Kiruna flygplats väntar ett annorlunda transportmedel – ett hundspann med 11 hundar som ska ta mig och tre medresenärer till ishotellet i Jukkasjärvi (www.icehotel.se) ett par mil utanför Kiruna.

Färden går huvudsakligen längs Torneälven och därför får vi också se när man skördar is till bygget av nästa års ishotell. Enorma isblå block sågas upp på älven och körs med lastmaskiner till ett jättelikt kylförråd för att lagras för bygget som startar i november.

Här lagras is för nästa års hotell. Varje block väger 2 ton.

Här lagras is för nästa års hotell. Varje block väger 2 ton.

Ishotellet måste vara en av Sveriges PR-mässigt största framgångar genom tiderna, men trots det (eller kanske just på grund av det…) har jag inte varit här tidigare. Jag måste dock erkänna att besöket både slår hål på mina förutfattade meningar och överträffar mina förväntningar. Ishotellet är inte ett kitschigt hotell för rika japaner, utan snarare ett pågående kreativt konstprojekt kombinerat med hotell.

MINI-sviten är större än alla andra rum på ishotellet.

MINI-sviten är större än alla andra rum på ishotellet.

Idén bakom hotellet är briljant. På våren (det vill säga just nu) bjuder man in presumtiva formgivare från hela världen att komma med förslag till hur de skulle vilja formge ett rum på ishotellet. Ett 40-tal konstnärer väljs ut och de jobbar sedan på plats med sitt rum under ett par novemberveckor. Eftersom gästerna inte gör något annat än ligger i sin säng på rummet (duschar, toaletter och sådant ligger i en varm byggnad) så är rummen tomma under dagtid. Då kan alla gå runt och kika på de olika rummen, precis som på vilken konstutställning som helst.

Röding med soyadroppar och wasabigrädde på istallrik .

Röding med soyadroppar och wasabigrädde på istallrik .

Jag har turen att bli guidad av Jens Thoms Ivarsson som är designchef på hotellet och han visar bland annat upp den så kallade MINI-sviten han gjort tillsammans med BMW (www.bmw.se) Groups dotterbolag DesignworksUSA. Sviten är 49 kvadratmeter och är den enda sviten som har en egen bastu och uppvärmd relaxavdelning. Självfallet är den också inspirerad av bilen MINI (www.mini.se). Under middagen, där delar givetvis serveras på istallrikar, får Jens sällskap av den kreativa chefen Arne Bergh och historierna om ishotellet och människorna runt det blir många.

Vet ni förresten varför japanerna började komma? Jo,  en japansk sägen säger att man föder en pojke med mycket speciella egenskaper om han produceras under norrsken…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Djur och natur, Flygresor, Hotell, Hundspann, Konst, Sverige, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *