Bortblåsta fördomar om Balkan (Sofia, Bulgarien – Stockholm, 15/1)

Det finns väl inget som är roligare än att få bevis för att ens fördomar är just precis – fördomar!

En riktigt tidigt uppstigning gav mig chansen att titta närmare på bulgariens huvudstad Sofia och det tillsammans med veckans intensiva resande har skjutit hål på de flesta av mina förutfattade meningar om Balkan.

Den ståtliga Alexander Nevskij-katedralen i Sofia.

Jag hade väntat mig mat av gammal god öststatsstandard, massor av praktiskt krångel och en god portion misstänksamhet. Istället fick jag en matmässigt helt fantastisk vecka, där jag sällan betalade mer (och för det mest betydligt mindre) än vad en dagens lunch kostar i Stockholm. Dessutom fungerade allting alldeles utmärkt och sist men inte minst var alla jag träffade otroligt trevliga och hjälpsamma. Lägg ovanpå det en vacker landsbygd (om man bortser från den enorma nedskräpningen) där man känner sig förflyttad 50 år tillbaka i tiden samt det faktum att de centrala delarna av Sofia är väldigt ståtliga så är det inte svårt att förstå varför jag ändrat uppfattning. Kort sagt kan jag varmt rekommendera en lång helg i Sofia eller en vecka på Balkan. Mer info om Bulgarien hittar du på (www.bulgariatravel.org).

Kortet ger tillgång till 600 lounger i hela världen.

Jag sitter i Priority Pass Loungen (www.prioritypass.com) på Sofias flygplats (www.sofia-airport.bg) och skriver detta. Priority Pass har lounger i hela världen och för att utnyttja dem blir man helt enkelt medlem, sedan har man tillgång till lounge oavsett vem man flyger med.

Som en extra bonus till Bulgarien måste jag berätta att de förstått att helt fri och öppen WiFi på flygplatsen är en enorm goodwill-skapare. Det är så skönt att bara slå upp datorn och slippa krånglig och dyr inloggning med betalkort. Sofias flygplats är faktiskt den första där jag upplevt helt öppen WiFi, men jag är säker på att många flygplatser kommer att följa efter i takt med att deras avtal med teknikleverantörerna går ut.

När jag nu ett par timmar senare slagit mig ner på flygplatsen i Wien (www.viennaairport.com) upptäckter jag att man gjort precis samma sak här – satsat på ett helt öppet internetsystem – bra jobbat!

Wien är för övrigt en riktigt trevlig flygplats. Den är bra organiserad, här finns en del kul affärer och några hyggliga restauranger.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bulgarien, Flygresor, Hotell, Mat och Dryck, Österrike, Sofia och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *