Direktflight till Afrika och huvudstad på hög höjd (Addis Ababa, Etiopien, 22/12, 2013)

I går kväll var det premiär för en ny och positiv flygbolagsbekantskap – Ethiopian Airlines (www.flyethiopian.com). Faktum är att Ethiopian är ett av de största flygbolagen i Afrika och de har något så unikt som en direktflight från Stockholm till Afrika – sådana är man inte bortskämd med. Om man har lätt för att sova på flyget är deras sena kvällsflyg till Addis Ababa rätt suveränt. Från Addis kan man sedan fortsätta till en rad afrikanska destinationer.

Ethiopian Airlines.

Jag borde ha varit gladare än så här när jag plötsligt hamnade i Business Class.

Min egen flygning blev snäppet bättre än planerat eftersom julen medfört att planet var helt fullbokat. Därför var de tvungna att flytta upp en del passagerare till business class, som i Ethiopians tappning kallas Cloud Nine. Till jul är det ju rätt få passagerare som har flygbonuskort med någon högre ”valör” och därför blev mitt silverkort från SAS plötsligt guld värt eftersom Ethiopian också är med i Star Alliance (www.staralliance.com). Hastigt och lustigt befann jag mig längst fram i planet med massor av utrymme, god mat och väldigt trevlig besättning.

Trots uppgraderingen var det inte helt lätt att vakna upp på morgonen vid sextiden (lokal tid, med min hemtid var klockan 04.00 när reveljen gick). Avlastningen gick dock extremt smidigt. Tack vare att jag hade fixat visum på etiopiska ambassaden (www.ethemb.se) i Stockholm (det går att lösa på flygplatsen, men den kön vill ni inte stå i…) och sedan kunde vifta med silverkortet passerade jag alla köer. Jag kom ut så snabbt att hotellet inte hann fram för att hämta mig i tid utan jag fick vänta 10 minuter i den sköna morgonfräscha bergsluften i Etiopiens huvudstad.

Sheba Guest House i Addis Ababa.

Sheba Guest House var en positiv överraskning.

Det visade sig att hotellet – Sheba Guest House (www.shebaguesthouse.com) bara låg ungefär 10 minuter från flygplatsen. Det ligger i en egen liten enklav av staden där många av de utländska ambassaderna också håller till. Hotellet är inte något fancy ställe, men väldigt trevligt med en stor egen trädgård, justa rum samt sansade priser.

För att göra dagen så effektiv som möjligt hade jag redan hemifrån letat rätt på guiden Mullgeta som tog mig runt i stan. Hans tjänster kostar 35 USD per dag och sedan får man lägga på kostnaden för något lämpligt fordon. Han hade nog fått en lite överdriven uppfattning om vilken nivå jag ville hålla mig på och därför blev det en sprillans ny 10 personers turistbuss för 80 USD. Tar man en vanlig taxi blir det en bråkdel av den kostnaden.

Entoto i Addis Ababa.

Så här ordentligt hälsades jag vid det gamla palatset i Entoto.

Under ett par timmar klarade vi sedan av Nationalmuseet samt kyrkan och palatset i Entoto på 2 700 meters höjd. Det följdes av lunch på den trevliga restaurangen Lucy (döpt efter mänsklighetens urmoder som grävts upp i Etiopien) som ligger precis bredvid Nationalmuseet och som har såväl västerländsk som etiopisk mat. Självfallet gick jag på den etiopiska linjen, där basen alltid är de stora pannkakslika och syrliga injeras som man doppar i olika röror och äter med händerna. Efter lunch blev det en snabb tur till Merkato, som är Afrikas största utomhusmarknad. Trots att det var söndag och 95 % av stånden var stängda var det full rulle, jag kan bara tänka mig hur det ser ut på måndag morgon!

På kvällen gjorde jag det enkelt för mig och promenerade till den italienska restaurangen Antica (www.anticaddis.com) som är omåttligt poppis och dessutom ligger runt hörnet från hotellet.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Addis Ababa, Arkitektur, Etiopien, Historia, Hotell, Marknader, Museum och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *