Fängslad i Bulgarien (Tran – Sofia, Bulgarien, 14/1)

Efter frukost på hotell Erma (www.tranhotels.com) i Tran blev morgonen en smula ansträngd. Då ville nämligen den lokala bulgariska polisen gärna prata med mig!

När de hade gått igenom passnumren från hotelliggaren (precis som franska polisen alltid gjorde för 30 år sedan) hade de nämligen funnit att mitt pass var stulet. Indirekt misstänkte de alltså att jag inte var jag utan en person som hade stulit mitt pass och nu utgav sig för att vara jag (hängde ni med? Jag hade en smula svårt att göra det själv).

Poliserna var synnerligen korrekta, men jag kan garantera att ni inte vill se insidan på en bulgarisk polisstation på landet!

Efter presentation av körkort, presskort kombinerat med det faktum att jag ser ut som mig själv på passkortet samt ett samtal med gränsbefälet på passpolisen på Arlanda (tack för hjälpen, Helge!) fick jag gå – en erfarenhet rikare.

För att vara säker på att jag inte ska få problem på vägen ut i morgon så ordnade min älskade sambo Hedda ett intyg från Stockholmspolisen med en massa fina stämplar. Intyget säger att mitt pass inte alls är stulet! Så nu är det bara att hålla tummarna…

Efter närkontakten med den bulgariska rättvisan var det dags att ge sig ut i terrängen för att kika på tänkbara guldfyndigheter igen. Med en pedagogisk geolog som följeslagare är inlärningskurvan på problematiken kring tänkbara guldgruvor brant – första dagen fattar man ingenting, andra dagen börjar det klarna och tredje dagen kan man till och med ställa hyggligt intelligenta frågor.

I den här stenen finns det guld för ungefär 50 000 kronor!

Vi kikar på två tänkbara områden, ett som är färdigprospekterat och ett annat där man kommit ganska långt i en del av området. I det sistnämnda området tittar vi bland annat på det stenblock som utlöste beslutet att börja provborra. Det innehåller cirka 62 gram guld per ton och det gör att bara det lilla block vi tittar på i teorin kan innehålla guld för ungefär 50 000 kronor! Man ska dock komma ihåg att halterna normalt sett är oändligt mycket lägre. Redan vid 0,3 gram per ton kan det börja löna sig att bryta guld. Vill du lära dig lite mer om guld i allmänhet kan jag rekommendera World Gold Council (www.gold.org).

Här firas det för fullt.

Efter en lång dag i fält avbrutet för en, som vanligt, utmärkt lunch åker vi de tio milen tillbaka till Sofia. På vägen blir vi omringade av ett gäng rätt påstrukna gentlemän med enorma kobjällror på magen. Att de firar något är uppenbart, däremot är det mer oklart exakt vad det är. Hittills har jag fått tre olika förklaringar på det minst sagt högljudda firandet, men alla har att göra med nyår, vinterns slut och utdrivande av onda andar i olika blandning. Kul var det i vilket fall som helst!

Tillbaka på Hotel Chrystal Palace (www.crystalpalace-sofia.com) i Sofia behandlas jag som en stamgäst och får till och med får samma rum som förra gången – det är proffsigt!

Kvällen avslutas med massor av Karl Johan-svamp, en underbar grillad bläckfisk och mjukt och härligt bulgariskt rödvin. Att Bulgarien är en mycket stor vinexportör är svårt att förstå om man tittar på Systembolagets (www.systembolaget.se) sortiment. Är du intresserad av att lära dig mer om bulgariskt vin kan jag rekommendera siten Wine in Bulgaria (www.wineinbg.net).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bulgarien, Hotell, Mat och Dryck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fängslad i Bulgarien (Tran – Sofia, Bulgarien, 14/1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *