Februariresan till Berlin höll på att gå om intet när snön och en havererad långtradare gjorde att det blev totalt stopp på motorvägen till Arlanda. Den initiativrike bussföraren på Flygbussen (www.flygbussarna.se) svängde dock raskt av och tog oss på diverse obegripligt små vägar ut till Arlanda med knappt 15 minuters försening. Kul med folk som tar egna inititiv!
Om inte Lufthansa (www.lufthansa.com) har något supererbjudande till Berlin (vilket de ofta har – 899:- är inget ovanligt pris) brukar jag flyga med Air Berlin (www.airberlin.com) som är ett fullservicebolag när det kommer till bagage, service, etc., men där det för det mesta ändå går att hitta tur-och-returbiljetter för drygt 1 500:-. Den här gången var inget undantag och Air Berlin tog mig alltså snabbt, billigt och smidigt till den tyska huvudstaden.
Väl i Berlin bar det av till Hotel Johann (www.hotel-johann-berlin.de) i sköna stadsdelen Kreutzberg. Johann måste vara ett av de mest prisvärda hotell som går att finna i en europeisk storstad. För lite drygt 70 Euro får man ett visserligen litet, men väldigt trevligt, enkelrum i god standard samt härlig frukost och gratis wi-fi. Dubbelrummen kostar från 95 Euro.
Jag hann tyvärr inte med så mycket mellan mötena, men några små nyheter och tips har jag ändå att bjuda på.
Låt mig börja med Berlins bästa kebab! Stället som säljer den heter Mustafas (www.mustafas.de) och det ligger precis vid tunnelbaneuppgången Mehringdamm. De har underbara kebab och det är helt osannolikt poppis, redan på morgonen är kön lång och vid lunch ser det ut som en rysk brödkö när det var som värst. Kanske inte så konstigt med tanke på bästa kebaben kostar från 2,50 Euro!
Ett annat bra mattips är Tomasa (www.tomasa.de) som ligger i ett fint gammalt hus precis i kanten av den vackra Viktoriaparken i Kreutzberg. Gå gärna dit på lunchen, de har tre dagens och det kostar 5,50 Euro. Som vanligt i Tyskland är portionerna rejäla. Du kan också prova deras tapas som kostar från 2 Euro och uppåt. Många restauranger i Berlin har ett ordentligt utbud av riktigt lagad vegetarisk mat, det gäller även Tomasa. Tomasa finns för övrigt på två ställen till i Berlin.
Lite shopping måste man också försöka hinna med när man är i Berlin. En kamrat hade tipsat mig om Manufactum (www.manufactum.de). Det är en affär där man satsar på klassiska grejer i högsta kvalitet. De har kläder, skor, verktyg, kökstillbehör, trädgårdsgrejer, leksaker, lampor, badrumsprylar och en massa annat.
På min investeringslista hamnade först en stor låda med Bonn Metallus (www.metallus.de) som är väldigt lika och kompatibla med klassiskt Meccano. Meccano är tunna stålbitar som man kan skruva ihop till de mest fantastiska skapelser. En mer avancerad version av lego skulle man kanske kunna kalla det, även om författaren Jan Myrdal, som är en stor Meccanofantast, förmodligen skulle protestera. En trave underbara slangkopplingar av mässing och en japansk minisekatör hamnade också i shoppingkorgen.
Sists, men inte minst, hittade jag en mandolin – inte en sån som man spelar på utan en som används för att skära grönsaker. Efter min vietnamesiska resa kring jul har det blivit väldigt mycket vietnamesisk mat och här handlar det ofta om att skära grönsaker i långa smala stavar, något som är otroligt tidskrävande. Jag hoppas den franska mandolinen från Bron Coucke (www.bron-coucke.com) ska kapa tidsåtgången för det rejält.
Vill du laga vietnamesisk mat kan jag förresten rekommendera kokboken ”Äta Ris – Maten och Livet i Vietnam” av Minh du Alneng. Du kan beställa boken direkt från författaren på hennes hemsida (www.minh.se). Förutom utmärkta recept innehåller den en hel del intressant läsning som ökar förståelsen både för Vietnam och för den fantastiska matlagning som man finner i det avlånga landet.