I sovsäck i iskallt rum och MINI-körning på is (Jukkasjärvi, 3/4, 2014)

Även om jag tillbringat många hundra nätter i sovsäck så inskränker sig detta sätt att sova numera till jaktstugor och safaritält. Därför var jag en smula förvirrad när jag vaknade efter en natt på ishotellet (www.icehotel.se) i Jukkasjärvi. I dörröppningen till mitt rum stod plötsligt en väl påpälsad hotellanställd med varm lingondricka i handen. Det var uppenbart att det inte var första gången hon såg en förvirrad gäst som förtvivlat försökte vidga den tefatsstora öppningen i sovsäcken för att släppa ut valda delar av kroppen.

Kyligt rum och varm sovsäck.

Kyligt rum och varm sovsäck.

Temperaturen i rummet är runt -10 grader, men trots det har det nästan varit för varmt i den tjocka sovsäcken. När jag sugit i mig lingondrickan, tassat igenom det kalla hotellet endast iförd kalsonger, kängor och sovsäck samt väckt mig själv med en varm dusch och god frukost var det dags för nästa punkt på programmet – vinterkörning på is. Till min hjälp har jag en fyrhjulsdriven MINI Cooper S Countryman (www.mini.se) och ishotellets kolugne instruktör. De (samt bilens fantastiska antisladdsystem) gör att mina till en början rätt förvirrade rattrörelser förvandlas till åtminstone bitvis kontrollerade sladdar runt den 2 kilometer långa isbanan på sjön Sautusjärvi.

En fyrhjulsdriven Mini med antisladdsystem tar sig fram på ett imponerande sätt på isen.

En fyrhjulsdriven Mini med antisladdsystem tar sig fram på ett imponerande sätt på isen.

Det är tre roliga och tänkvärda timmar. Sladda runt på is lite är nog något man borde göra med sin egen bil då och då för att lära sig hur den (och man själv…) uppför sig om det börjar hända saker som går utanför den normala körningen i halt väglag.

Till lunchen på ishotellet dyker designchefen Jens Thoms Ivarsson upp igen. Han är på strålande humör, kanske beroende på att han just håller på att packa resväskan för att åka till Kina och bygga en isbar i två veckor. Han börjar genast bolla idéer om vad man kan förändra för att göra ishotellet ännu bättre. En sak kan man vara helt säker på, det är att ishotellet kommer att fortsätta utvecklas!

I en av årets sviter har man utsikt över takåsarna i Paris.

I en av årets sviter har man utsikt över takåsarna i Paris.

Om du själv vill åka hit i år är det lite brådis eftersom solen och vårvärmen stänger hotellet i mitten av april. I december nästa år är det dock dags igen. Priserna varierar rätt rejält. Billigaste tänkbara kalla dubbelrum går på 1 250:- per person och natt, vill du istället ha en svit under en mer eftertraktad tidsperiod får du betala drygt det dubbla.

Inför nästa år har man för övrigt planer på att bygga världens dyraste hotellsvit. Den gäst som nappar på erbjudandet får själv vara med och designa sviten och har sedan tillgång till den under hela säsongen. Priset kommer att hamna någonstans runt 1,5 miljoner kronor, för den summan får man en rätt skaplig sommarstuga (med värme…) vid Torneälven om nu det skulle vara ett alternativ.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Djur och natur, Hotell, Konst, Sverige och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *