Intensiv tur i stad full med udda sevärdheter (Prag, Tjeckien, 16/6, 2018)

Kristian Mejstrik vet allt om Prag och det märks att han utbildat sig till skådespelare.

Efter frukost på Motel One (www.motel-one.com) var det dags för några intensiva timmar med den duktiga guiden Kristian Mejstrik som driver guidefirman Prague Local Friends (www.praguelocalfriends.com). Det Kristian inte vet om Prag (www.czechtourism.com) är förmodligen inte värt att veta (och vet han det inte så tar han reda på det samtidigt som han fortsätter att berätta, bra simultanförmåga är bara förnamnet…).

Inredningen i Grand Café Orient är rekonstruerad i minsta detalj.

Ett av de första stoppen var ett hus som heter House of the Black Madonna. Det är ett lysande exempel på den kubistiska arkitektur som var väldigt populär i Prag precis före första världskriget.

I huset finns också Museum of Czech Cubism (www.czkubismus.cz) och på andra våningen häftiga Grand Café Orient (www.grandcafeorient.cz) där till och med pianot är kubistiskt designat! Sätt dig gärna på den smala balkongen och blicka ut över folklivet.

Palác Koruna – ett av många hus med passage.

Något du snabbt kommer att upptäcka om du kommer till Prag är alla de passager genom husen som finns i snart sagt varenda kvarter. Gör som en vana att gå in i passagerna och du kommer att upptäcka en helt ny värld. Här finns makalöst renoverade gångar, sådana som är helt orenoverade och en del som man gjorde sitt bästa för att förstöra under kommunisttiden. Det finns också en del dolda trädgårdar och gröna innergårdar. Rådet blir att öppna alla dörrar som ser spännande ut och kika vad som finns på andra sidan av dem.

Synagoga med moriska influenser.

En annan spännande byggnad är Jerusalemsynagogan (www.synagogue.cz) (eller Jubilee som den egentligen heter) som byggdes i samband med att man rev eller moderniserade i stort sett samtliga hus i den hopplöst förfallna judiska stadsdelen i slutet av 1800-talet. Lite förvånande är att synagogan (åtminstone på utsidan) har kraftiga moriska och islamiska influenser.

De kissande herrarna kan röra på både det ena och det andra.

Håller du ögonen öppna kommer du också att stöta på skulpturer av den välkände tjeckiske konstnären David Černý. Han blev berömd redan i början av 1990-talet när han målade en sovjetisk stridsvagn i ett krigsmonument rosa. Det var inte jättepoppis och han arresterades, men släpptes rätt snart. Nu är det två kissande mekaniska herrar utanför Frans Kafkamuseet (www.kafkamuseum.cz) som orsakar mest diskussioner. Sök på Youtube så kommer du att förstå varför. Det finns också en häftig mekanisk och mobil staty av Kafka mitt emot metrostationen Národní třída.

Chlebíček i originalutförande.

Angelato har bästa glassen i Prag.

Prag är som gjort för att promenera i och det betyder också att man då och då behöver fylla på vätske- och näringsförrådet. Det finns massor av ställen som säljer god och billig snabbmat, men jag föreslår att du skippar burgare, kebab och tveksamma kycklingprodukter och istället letar reda på något ställe som säljer den traditionella tjeckiska mackan Chlebíček. Förutom originalet finns den nu i många utföranden och de kostar ofta inte mer än 7-8 kronor.

Är du sugen på glass ska du definitivt söka dig till Angelato (www.angelato.cz) som har bästa glassen i stan och finns på tre olika ställen.

Tapas på tjeckiska.

Efter mycket småätande under dagen tyckte jag det var bäst att avsluta dagen på samma sätt. Därför blev det en tur till Spejle (www.spejle.eu) som serverar mat som är en sorts blandning av de tidigare nämnda Chlebíček och tapas. De har en kall disk med förrättsliknande rätter, en med varm mat och en med desserter. Varje rätt har en eller två grillpinnar och du hämtar själv vad du vill äta. Pinnarna stoppar du i en liten hållare och efter maten räknar kyparen pinnar. 29 tjeckiska kronor kostar de. Om man har gått runt i Prag hela dagen betalar man sedan och går hem och tittar på VM-fotboll.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Historia, Hotell, Konst, Mat och Dryck, Museum, Tjeckien och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *