Juvelen som är en av Europas minsta huvudstäder (Ljubljana, Slovenien, 4/7, 2022)

Ljubljana är bedövande vackert.

Om Szombathely var ett litet streck i räkningen så var Ljubljana (www.visitljubljana.com/en/visitors/) motsatsen – en mycket positiv överraskning! Staden har bara knappt 300 000 invånare och det gör den till en av Europas minsta huvudstäder.

Den charmiga och mycket välbevarade gamla delen av staden (som är den som lockar alla besökare och i princip är bilfri) delas i mitten av Ljubljanskifloden och domineras av den gamla borgen som ligger på en brant höjd precis på södra/östrasidan av floden. Passa gärna på att ta en morgonpromenad på de slingrande stigarna genom den täta skogen upp till borgen.

Marknaden är i högsta grad levande.

Missa inte heller den stora utomhusmarknaden på torgen Vodnikov och Pogačarnev som bjuder på massor av matvaror, varav många kommer från lokala slovenska producenter.

Mellan torgen finns mer stationära torgstånd och nere vid floden hittar du den vackra Plečnik’s Covered Market som man kan likna vid en liten saluhall.

Hotel Antic Palace har uråldriga takmålningar.

Efter att ha vandrat runt i staden i 35 grader värme är det skönt att komma in på Antic Palace Hotel (www.antiqpalace.com). Palatset, som hotellet är inrymt i, kan spåras tillbaka till 1500-talet och takmålningarna i vårt sovrum ser ut att ha hängt med mycket, mycket länge.

Som grädde på moset bjuder de på underbara, mjuka sängar, ett bra spa och utmärkt frukost. Du får dock räkna med att en natt i ett dubbelrum kostar runt 200 euro.

Lokal mattradition i vegetarisk tappning.

Ljubljana har en överraskande vital matscen, men på grund av det mycket korta besöket hann vi bara med en enda krog. Valet föll på Güjzina (www.prekmurska-gostilna.si/en/), som är en familjeägd vegetarisk restaurang där de anpassat den lokala maten till en modern, spännande vegetarisk matsedel. Güjzina är mycket populärt så beställ gärna bord.

Vid middagen kan vi konstatera att Ljubljana är värt en betydligt längre tid än ett dygn. Staden har också ett mycket strategiskt läge nästan mitt emellan Wien och Venedig och det är busenkelt att åka tåg mellan de tre städerna. En perfekt 10-dagars kombo skulle jag vilja påstå!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Historia, Hotell, Ljubljana, Marknader, Slovenien och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *