Klättra på Eiger och Matterhorn vid dataskärmen

Veckans Tips, Vecka 19, 2015

Jag har alltid varit fascinerad av höga berg, smakat på en del av dem i verkliga livet och läst travar med böcker om berg och deras bestigare. Nu har jag upptäckt ett nytt spännande sätt att komma i kontakt med berg. Det är en fantastisk interaktiv klättringssajt som tar dig till klassiska berg via skärmen på din dator.

Klättringarna har dokumenterats med den speciella 360 grader kameran som sticker upp ur ryggsäcken.

Klättringarna har dokumenterats med den speciella 360 graders kameran som sticker upp ur ryggsäcken.

Project 360 (www.project360.mammut.ch) kallas den nya sajten för virituell bergsbestigning. På denna får vi följa de professionella klättrarna Dani Arnold, Stephan Siegrist och David Fasel när de klättrar på de schweiziska bergen Eiger och Matterhorn (www.zermatt.ch). Klättringarna har dokumenterats av ett filmteam och dessutom med hjälp avancerade 360 graders kameror som klättrarna haft på ett stativ på specialbyggda ryggsäckar.

360 graders kamerorna ger väldigt suggestiva bilder med makalös närvaro, visat på en stor skärm känns det som att man själv är med och klättrar. Klättringarna är uppdelade i olika etapper och för var bit kan man välja på att titta på video, kika på stillbilder eller få en dos historia om just den biten av berget. För mig som är klättringsintresserad är det otroligt intressant, men jag är säker på att även den mindre nördiga kan ha stor glädje av det.

Matterhorns välkända profil.

Matterhorns välkända profil.

Av de två bergen som skildras är nog Matterhorn med sin speciella profil (som bland annat är avbildad på Tobleronepaketen (www.toblerone.com)) den mest kända. Jag tycker dock att Eiger är betydligt häftigare. Eiger har dessutom fördelen att man kan åka den makalösa järnvägen Jungfraubahn som går i en  9,3 km lång tunnel genom Eiger. Det finns också  två stationer inne i berget ger möjlighet till utsikt genom fönster i bergväggen. Slutstation är Jungfraujoch, som är Europas högst belägna järnvägsstation på 3 454 meters höjd.

Här bodde Clintan när filmen spelades in. I bakgrunden syns Eiger.

Här bodde Clintan när filmen spelades in. I bakgrunden syns Eiger.

I mitten av 70-talet gjordes för övrigt en thriller som utspelade sig på Eiger. Filmen – The Eiger Sanction – hade det rätt töntiga namnet ”Licens att döda” på svenska biografer, och handlar om en statligt sanktionerad mördare som ger sig ut på ett sista uppdrag. Clint Eastwood har huvudrollen och har också regisserat. Inte ens med den bästa vilja i världen kan man säga att det är en bra film, men det intressanta är att klättringsscenerna faktiskt är inspelade på plats och att Clintan själv klättrade och gjorde sina egna stunts. Inspelningen var också mycket dramatisk, en av kameramännen dödades av en fallande sten och flera andra olyckor inträffade också. Självfallet bodde hela filmteamet på det klassiska hotellet Hotel Bellevue des Alpes i Kleine Scheidegg vid Eigers fot, som du kan läsa mer om genom att klicka här.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hotell, Klättring, Schweiz och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *