Runt hela systemet med nakna gjutjärnsmän och 55 graders lutning (Lech/Zürs, 16/3)

Jag har nästan tappat räkningen på alla hotell jag bott på de senaste dagarna, men nu vaknade jag i alla fall på Alpenland (www.daskleinehotel.at) i Lech. En magsjuk natt gjorde att jag bara fick i mig en kopp te och fem skedar yoghurt på morgonen, kanske inte världens bästa uppladdning för att ge sig ut på den berömda White Circle (www.derweissering.at) som leder runt hela systemet i Lech/Zürs (www.lech-zuers.at). Det är ingen söndagsutflykt…

Wolfgang under den bussresa som ingår i turen för att ta sig runt hela systemet - White Circle.

För första gången strålar inte solen från himlen, men det är faktiskt en fördel, eftersom många åkare struntar i backarna och istället stannar nere i byn och tittar på varandra och alla exklusiva affärer som finns i Lech. Det betyder i sin tur att det mjuka underlaget håller betydligt bättre än det annars skulle göra.

Guide idag är Wolfgang som har jobbat i Lech i 14 år och har högsta möjliga ”guide- och lärargradering” för såväl skidor som snowboard och klättring. Han åker skidor i snitt 184 dagar per år och på sommaren har han en egen klätterskola. Dessutom fotograferar han och säljer sina bilder på nätet. Ta en titt på (www.free-motion.at) så kan du läsa mer om honom och samtidigt träna din tyska.

Här skulle speedskiingrekordet slås. Det kanske inte ser så märkvärdigt brant ut, men jag kan försäkra att 55 grader är väldigt brant!

White Circle bjuder på alla tänkbara sorters åkning och på vägen passerar vi bland annat den svarta pist där en tokig Österrikare för några år sedan försökte förbättra fartrekordet på skidor i det som kallas speedskiing (rekordet ligger för närvarande på över 250 km/h!).

I ett tvärbrant pass byggde han på med ett 25 meter högt torn och lyckades övertyga liftbolaget om att stänga av hela pisten och preparera den minutiöst. I tre månader pågick försöken, men det saknades någon ynka kilometer i timmen för att han skulle lyckas.

Jag och en av gjutjärnsskulpturerna (jag till höger...).

Någonting annat man ständigt stöter på när man åker skidor i Lech/Zürs är gjutjärnskulpturer av en naken man i naturlig storlek. De är totalt 100 stycken och står på exakt 2039 meter höjd spridda över en 150 kilometer lång sträcka. De är gjorda av den brittiska skulptören Antony Gormley (www.antonygormley.com). Mer information om projektet finns på (www.kunsthaus-bregenz.at). Meningarna om hela projektet går isär. Somliga tycker de är jättehäftiga och andra är oerhört upprörda över att man satt upp livsfarliga hinder i stora i övrigt öppna offpistområden. Vad tycker jag själv? Rätt härliga, men jag skulle inte vilja köra på en gjutjärnstaty dold i 3 decimeters lössnö:)

Med ett avbrott för lunch högt uppe i bergen samt några mindre lyckade offpistförsök (bristande skare är inte mitt favoritföre) tog det oss fem timmar att ta oss runt hela White Circle, med den siffran i bakhuvudet är det inte svårt att förstå hur stort området är!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hotell, Österrike, Skidåkning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *