León är Spaniens tapastätaste stad

Veckans Tips – Vecka 47 – 2018

I Casa Botines finner du ett helt nyöppnat Gaudímuseum.

Nya weekendresemål är alltid spännande. Ett som inte så många resenärer känner till är den lilla spanska staden León (www.leon.es). Här kommer du inte att se många spår av internationell massturism.

León ligger i Kastilien i nordvästra Spanien och vid en första titt på kartan kan staden se en smula avlägsen ut. Sedan några år tillbaka går det dock snabbtåg (www.renfe.com) från Madrid och den resan tar bara ett par timmar.

En helg i León kommer att handla mycket om två saker – historia och mat. Staden grundades av romerska legionärer för drygt 2 000 år sedan och här finns massor av historia och gamla byggnader att titta på. För dig som är intresserad av arkitektur kan det också vara bra att veta att arkitekten Gaudí, som ju förknippas starkt med Barcelona, var aktiv även i León. Han är ansvarig för Casa Botines som byggdes i slutet av 1800-talet och som inrymmer ett alldeles nyöppnat Gaudímuseum (www.casabotines.es).

På LAV är lokalerna lika spektakulära som den mat som serveras.

Ett annat spännande museum är supermoderna Musac (www.musac.es), som byggdes för drygt 10 år sedan och är värt att besöka både för vad som finns i det och för själva byggnaden.

Även matdelen av en resa till León (som är Spaniens gastronomiska huvudstad 2018) kan starta i Musac. Här ligger nämligen restaurangen LAV (www.restaurantelav.es) som serverar väldigt spännande mat. En åtta rätters avsmakningsmeny kostar 47 euro, rätt svårslaget med tanke på vad som kommer ut på tallrikarna.

Många inhemska turister dras också till León på grund av alla tapasbarer som finns i staden, det sägs att den har fler sådana barer per capita än någon annan spansk stad. Ett sympatiskt drag är att de flesta barer bjuder på en enkel tapa när du beställer ett glas vin.

Real Colegiata är både ett levande museum och ett hotell.

Efter en kväll ute återstår bara att lägga huvudet på kudden – och det ska du definitivt göra på ett härbärge med det något komplicerade namnet Hotel Real Colegiatade San Isidoro (www.hotelrealcolegiata.es).

Många hotell skryter med att de ligger nära muséer, det här är ett museum! Det kan dock vara värt att försöka lägga beslag på ett av de nyrenoverade rummen, som kostar från runt 80 euro per natt.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Historia, Hotell, Mat och Dryck, Museum, Spanien och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *