Nercabbat i Kroatien (Arlanda-Frankfurt-Split, Kroatien, 17/11, 2013)

Att ta sig till Kroatien off season är inte direkt enkelt. Redan i går satte jag mig därför på ett av Lufthansas (www.lufthansa.com) plan för att börja ta mig dit. Idén var att slippa kliva upp mitt i natten och sedan stressa som en galning för att inte missa anslutningen nere i Europa. Istället för en natt med minimal sömn och en morgon med monumentalt blodtryck fick jag nu en skön natts sömn och lugn morgon på Sheraton (www.sheratonfrankfurtairport.com) på Frankfurts flygplats. Hotellet ligger bara ett stenkast från terminalen och har allt jag behöver. Som transithotell är det perfekt, men jag kanske inte skulle tillbringa en semestervecka här…

Opel Cascada i Kroatien.

Utsikten är inte dum och inte bilen – Opel Cascada – heller.

På Splits flygplats står en sprillans ny Opel Cascada cabriolet (www.opel.se) och väntar på mig. Den är något så ovanligt som en fyrsitsig cabriolet som faktiskt även rymmer en hel del bagage. Man kanske inte ska vara fyra personer i den på en lång europasemester, men för vardagsbruk funkar den utmärkt för en familj. Är man två är den helt idealisk för långresor och eftersom baksätena går att fälla går det att plocka med sig massor av saker hem från bilsemestern. Den sväljer till och med skidorna och det är det inte många cabrioleter som gör.

Opel Cascada.

Nercabbat trots att kvällen är sval.

Vi beger oss direkt upp i bergen öster om Split och kör den slingriga vägen intill floden Cetina. Under sommarsäsongen är floden otroligt populär för rafting, men nu är det självfallet helt tomt på folk. Det är för övrigt mer eller mindre tomt på de vackra bergsvägarna också och det är riktigt roligt att köra på dem. Trots att temperaturen sjunker ner till 11-12 grader när solen försvinner kör vi vidare med taket nerfällt och otroligt nog är det hur bekvämt som helst.

Le Meridien Lav i Split.

Här ligger receptionen högst upp.

Ju närmare kusten vi kommer desto varmare blir det och när vi når havet och vårt hotell Le Meridien Lav (www.lemeridienlavsplit.com) är vi uppe på 15-16 grader igen, kallare än så blir det inte trots att vi passerat mitten på november. Meridien här utanför Split är för övrigt är ett av väldigt få hotell där man checkar in och sedan tar hissen ner för att komma till rummet, det känns rätt udda att man kommer till våning 3 innan man når våning 2, men det beror helt enkelt på den oerhört branta kusten.

Nostromo i Split.

Zlatko Marinovic driver Nostromo.

Middag blir det på Splits bästa fiskrestaurang Nostromo (www.restoran-nostromo.hr) där ägaren och köksmästaren Zlatko Marinovic bjuder på fyra härliga rätter – tre fiskrätter och en riktig smaskig efterrätt samt givetvis en brännvinspecialitet efter maten. Just den här påminde om italiensk Averna (www.averna.it).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bil- och taxiresor, Djur och natur, Frankfurt, Hotell, Kroatien, Mat och Dryck, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Nercabbat i Kroatien (Arlanda-Frankfurt-Split, Kroatien, 17/11, 2013)

  1. Anders skriver:

    Låter underbart! Här hemma regnar det ju mest…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *