Övergivna byggnader och häftigt hotell i Berlin

Veckans Tips, Vecka 3, 2015

Berlin är just nu min absoluta favorit bland de europeiska storstäderna. Här finns allt och lite till. Och trots att staden växer så det knakar och ungefär 50 000 människor flyttar in varje år så finns det fortfarande massor av gamla övergivna hus spridda över staden. Många är ju bara deprimerande, men så finns det också en hel del byggnader som kittlar fantasin.

Naturen håller på att ta över Spreepark i Berlin.

Naturen håller på att ta över Spreepark i Berlin.

På siten Buzzfeed (www.buzzfeed.com) har man gjort en lista över de 18 häftigaste övergivna platserna i Tyskland och väldigt många av dem finns i Berlin. Tvåa på listan är det övergivna nöjesfältet Spreepark som ligger i gamla Östberlin. Parken övergavs 2002 då ägaren Norbert Witte skruvade ner ett antal av attraktionerna under förevändning av att de skulle renoveras, lastade dem på ett fartyg och flydde till Lima i Peru. Förutom ett öde nöjesfält med ett antal attraktioner kvar lämnade han också ungefär 100 miljoner kronor i skulder efter sig. Det gick inte så mycket bättre i Peru för Witte som åkte i fängelse efter att ha försökt smuggla 180 kilo kokain till Tyskland i en Flygande Matta. I somras brann delar av Spreepark, så hur det ser ut nu vet jag uppriktigt sagt inte.

30 rum ryms i Das Stue i Berlin.

30 rum ryms i Das Stue i Berlin.

Om Spreepark är minst sagt ruffig så är Berlinhotellet Das Stue (www.das-stue.com) desto läckrare. Det är ett boutiquehotell inrymt i den gamla danska ambassaden i Tiergarten som satsat på klassisk elegans. Det har de gjort bra – riktigt bra. Hotellet är både elegant, storslaget och spännande. Till det sistnämnda bidrar ägarnas stora fotosamling som finns utställd runt om på hotellet. Rummen kostar från 210 euro per natt och största sviten börjar på 2 250 euro per nattvila. För frukost får man märkligt nog lägga på 25 euro per person. Jag har väldigt svårt att se att någon som bor här skulle gå ut och äta frukost på något sunkigt café i närheten…

Cincos interiör är uppbyggd kring en massa kopparkastruller.

Cincos interiör är uppbyggd kring en massa kopparkastruller.

Förutom rum, sviter och ett spa finns här också restaurangen Cinco. Köket leds av katalanen Paco Pérez som självfallet har en bakgrund på legendariska elBulli och som fått  två välförtjäna stjärnor av Guide Michelin (www.viamichelin.com) för sin krog Miramar (www.restaurantmiramar.com) i spanska Llançá knappt 10 mil norr om Barcelona . Cinco bjuder i Berlin bland annat på en avsmakningsmeny som brukar ha runt 25 rätter! Skyndar ni er kan ni också beställa den tryffelmeny som serveras mellan 20 och 24 januari.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Berlin, Hotell, Mat och Dryck, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *