Fantastiska råvaror i Makedonien (Sofia, Bulgarien – Strumica, Makedonien, 11/1)

Arkitekternas förträffliga restaurang.

Efter en god natts sömn, lättad dimma, en utmärkt frukost, följd av en förträfflig lunch på Club of the Architects just runt hörnet från hotellet kändes livet plötsligt mycket trevligare och därmed kändes också Bulgarien mycket trevligare.

Just som Sofia började verka spännande var det dock dags att skynda vidare, tisdagens mål var Makedonien och närmare bestämt den lilla staden Strumica dit vi anlände på kvällen efter en färd som bland annat innebar en gränsövergång som påminde om hur det en gång i tiden var att köra bil i östblocket. Först var det tull- och passkontroll i snigelfart på den bulgariska sidan och därefter pass- och tullkontroll på Makedoniens sida i marginellt högre fart. Med sju bilar framför oss var det en operation som tog ungefär en timme.

Trist utsida, men restaurang där man jobbar med härliga råvaror.

I Strumica var dagens mål Hotel Sirius (www.hotel-sirius.com.mk), nytt och fräscht med en enorm lobby med skinnsoffor som skulle gjort JR i TV-serien Dallas grön av avund. Därmed inte sagt att jag skulle ha anlitat Sirius inredningsarkitekt…

Middagen gjorde det dock lätt att överse med att inredningen inte var i min smak. Inbakad fläskfilé, med mycket stark paprika och en stor sallad kanske inte låter så märkvärdigt, men det vill gärna bli bra när det finns en duktig kock och fantastiska råvaror. Det sistnämnda har de definitivt i Makedonien, det lokala jordbruket är fortfarande oerhört stort i landet och hotellrestaurangen tar nästan alla produkter från bönder i trakten. Med andra ord smakar fläsk som fläsk ska smaka och grönsakerna är på en nivå som vi möjligen kan få under augusti i Sverige då vi kan köpa direkt från odlarna.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bulgarien, Hotell, Makedonien och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *