Sönderfallande sovvagn och trevligast hotellet på många år (Dong Hoi – Hanoi, Vietnam, 3-4/1, 2013)

De senaste dagarna har bjudit på en nattågsresa i en vagn som borde gjort sin sista resa för väldigt länge sedan, ett möte med Hanoi – en härligt kaotisk huvudstad – och ett fantastiskt litet hotell i den vietnamesiska huvudstaden!

Tool of emergency 1

Risken för urspårning kändes överhängande…

Risken för urspårning kändes övervägande, men som tur var behövde vi inte använda nödverktyget.

…men som tur var behövde vi inte använda nödverktyget.

Men låt oss börja på tåget. Jag gillar verkligen Vietnams järnvägar (www.vr.com.vn), men den senaste närkontakten var en smula störande. Ett par timmar in på den 9 timmar långa resan (som kostar ungefär 170 kronor i ”bästa” sovvagnen) mellan Dong Hoi och Hanoi hände något med vår vagn. Plötsligt började den kränga våldsamt från sida till sida och dessutom lät det som om minst fem av de sju små dvärgarna hamrade frenetiskt på undersidan av vagnen. Jag var övertygade att någon vital vagnsdel skulle lossna vilken sekund som helst och var därför oerhört lättad, men rätt matt i lacken när tåget rullade in i Hanoi 05.00 på morgonen.

På den rätt kaotiska stationen (en enorm kontrast till stationen i Saigon där perfekt ordning rådde) möttes vi av en ung man från vårt hotell Art Hotel (www.hanoiarthotel.com). Han såg till att vi kunde undvika de värsta taxiskojarna och att vi kom direkt till det underbara lilla hotellet som också  är det garanterat smalaste hotellet jag någonsin bott på. På bredaste stället är det lite drygt 3 meter.

Personalen gör vistelsen på Art Hotel perfekt.

Personalen gör vistelsen på Art Hotel perfekt.

Art hotel är inte på något sätt det flottaste hotell jag besökt, men definitivt ett av de trevligaste. Det beror till väldigt stor del på att personalen är otroligt trevlig och hjälpsam. Redan efter ett par timmar hade alla i personalen full koll på vad alla i sällskapet heter och ordet nej verkar inte finnas i deras vokabulär. Tvätt? Inga problem! När vill ni ha den tillbaka? Om två timmar? Inga problem! Laga byxor? Inga problem! Teaterbiljetter? Jag skickar iväg någon som köper dem i förväg!

Mysigt hotellrum i Hanoi för 50 USD natten.

Mysigt hotellrum i Hanoi för 50 USD natten.

Rummen är pyttesmå, men väldigt fräscha och kliniskt rena och har en jättelik dubbelsäng och två sittplatser där man kan sätta sig och koppla upp sin dator till det snabba trådlösa nätverket. Här finns 32 tums flat-TV, tofflor, badrockar, paraplyer, färsk frukt, tekokare och allt annat man kan behöva i ett vinterkallt Hanoi. Frukostbuffén är utmärkt utan något överflöd och dessutom kan man beställa ägg, pannkakor, nudelsoppa och annat utan att det kostar något extra. Behöver du låna dator, scanner eller skrivare? Inga problem! Kan du gissa vad allt detta kostar? 50 USD per dygn för ett dubbelrum! Det ska verkligen bli ett sant nöje att betala notan vid utcheckningen.

Sist, men inte minst, är läget perfekt. Art Hotel ligger mitt i the Old Quarters och nära  den legendariska sjön Hoan Kiem. Det är med andra ord promenadavstånd till många sevärdheter och mitt i den vildaste shopping jag sett på många, långa år. Trafiken är också rätt hårresande, men man vänjer sig snabbt och märkligt nog är det ett fungerande kaos. Mer om sevärdheter, shopping och mat blir det i nästa inlägg.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hanoi, Hotell, Tågresor, Vietnam och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Sönderfallande sovvagn och trevligast hotellet på många år (Dong Hoi – Hanoi, Vietnam, 3-4/1, 2013)

  1. Marcus skriver:

    Hanoi är toppen, kul att ni gillade det!

  2. Alexander skriver:

    Åh vad mysigt! Jag var i Hanoi och Hoi an i augusti och älskade det verkligen.

    Härligt att följa era äventyr

    /Alexander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *